Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä: koronarokotusten edettävä nopeasti ja joustavasti ikääntyneiden suojaamiseksi

Jaa

THL:n asettama Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR kokoontui käsittelemään koronarokotusten etenemistä ja rokotusjärjestyksen tarkentamista tiistaina 19.1.

Ikääntyneiden rokottamisen edettävä ammattilaisten rokotusten rinnalla

KRAR korostaa, että saatavilla olevia rokotteita on ryhdyttävä antamaan yli 80-vuotiaille mahdollisimman nopeasti, jotta ikääntyneillä olisi mahdollisuus saada suojaa vakavalta koronavirustaudilta.

Suomen koronarokotestrategian mukaisesti koronarokotetta tarjotaan ikääntyneille sen jälkeen, kun tehohoidon henkilökunta, koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä ikääntyneiden hoivakotien asukkaat ja henkilökunta on pääosin rokotettu.

Tällä hetkellä valtaosa näihin ryhmiin kuuluvista ihmisistä on saanut rokotteen. Teho-osastojen henkilökunnasta on rokotettu yli 90 prosenttia, koronapotilaita hoitavasta osastojen ja ensihoidon henkilökunnasta sekä infektiovastaanottojen, koronanäytteenoton ja laboratorioiden henkilökunnasta yli 80 prosenttia. Hoivakotien rokotusaste vaihtelee alueittain.

”Ikääntyneillä on suurin riski saada vakava koronavirustauti, ja siksi rokotteita on syytä ryhtyä tarjoamaan heille heti”, toteaa KRARin puheenjohtaja Ville Peltola. ”Ikääntyneiden rokotukset on tarpeen aloittaa, vaikka edeltävien ryhmien rokotukset olisivat vielä kesken. Viiveiden välttämiseksi kriittisen sote-henkilökunnan ja ikääntyneiden rokotuksia on tehtävä rinnakkain.”

KRAR käsitteli myös rokotusjärjestyksen tarkentamista koronaviruksen riskiryhmien osalta. Alle 70-vuotiaiden pitkäaikaissairauksiin liittyvät riskiryhmät määritellään tarkemmin tammikuun aikana, kun saadaan tietoa nyt arvioitavana olevan Astra-Zenecan rokotteen myyntiluvan mukaisista kohde- ja ikäryhmistä.

Annosväli voidaan hyödyntää kokonaan, annosta ei puoliteta

KRAR suosittelee BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen annosten antoväliksi 21–28 vuorokautta ja erityisistä syistä korkeintaan 42 vuorokautta. Suositus noudattaa Maailman terveysjärjestö WHO:n linjausta.

”Annosväli on mahdollista hyödyntää alusta loppuun rokotteen tehon kärsimättä. On tärkeää, että rokotteita ei varastoida käyttämättöminä toisia annoksia varten, vaan kaikki saatavilla olevat rokotteet annetaan ja hyödynnetään tarvittaessa annosväli kokonaisuudessaan, painottaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

KRAR keskusteli myös Comirnaty-rokotteen annoskoon suuruudesta. KRAR suosittelee, että annoksen koko pidetään ennallaan rokotevalmistajan ohjeen mukaisesti.

THL:n sivuilla tiedot rokoteannosten määristä erityisvastuualueittain

Kaikki Suomeen saadut BioNTech-Pfizerin valmistamat rokotteet toimitetaan valmistajalta suoraan erityisvastuualueilla sijaitseviin lääkejakelukeskuksiin. 

THL:n tilannekatsauksesta löytyvät tästä päivästä lähtien myös tiedot erityisvastuualueiden varastossa olevien rokoteannosten määrästä sekä siitä, kuinka monta annosta varastosta on jaettu edelleen rokotuksia järjestäville sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille.

Lisäksi sivuilla on päivittäin päivitettävä tilastotieto annettujen rokotteiden määrästä. Tilasto perustuu tietoihin, jotka rokotuksia järjestävät sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat lähettävät THL:n rokotusrekisteriin.

Tähän mennessä Suomeen on saapunut koronarokotusten aikana yhteensä noin 150 000 Pfizer-BioNTechin rokoteannosta. Niistä  noin 62 000 annosta on tällä hetkellä rokotusrekisterin mukaan annettu rokotusten ensimmäisiin kohderyhmiin kuuluville. Lääkejakelukeskusten varastoissa on tämän aamun tietojen mukaan eri puolilla Suomea noin 42 000 rokoteannosta. Noin 46 000 rokotetta on joko toimitettu rokotuspisteisiin, mutta ei vielä rokotettu, tai rokotettu niin, että tieto rokotuksesta ei vielä ole siirtynyt rokotusrekisteriin.

THL julkaisi maanantaina myös koronarokotusten seurantasivuston, josta löytyvät tiedot rokotettujen henkilöiden määrästä sairaanhoitopiireittäin ja ikäjakauman mukaan. Seurantasivustolle päivitetään myös rokotettujen henkilöiden kumulatiivinen määrä.

Lisätiedot:

Ville Peltola
professori, KRARin puheenjohtaja
Turun yliopistollinen keskussairaala
vilpel(at)utu.fi

Hanna Nohynek
THL
ylilääkäri
etunimi.sukunimi(at)thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tutkimus: Lemmikkikoira muokkaa kodin mikrobistoa runsaammaksi ja monipuolisemmaksi5.3.2021 12:00:00 EETTiedote

Niissä asunnoissa, joissa lemmikkieläimenä on koira, kodin mikrobisto on huomattavasti monipuolisempi ja runsaampi kuin koirattomissa kodeissa. Tämä havaittiin Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa. Koirista irtoaa sisäilmaan allergeeneja, karvoja ja mikrobeja. Ne myös kantavat turkissaan ja tassuissaan ulkoilman maaperää sisätiloihin. ”Bakteerien rikkaus oli suurempi sulan maan aikana otetuissa näytteissä kuin lumipeitteen aikana otetuissa näytteissä. Kodin bakteeriston monipuolisuus on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty alentuneeseen astman ja allergioiden riskiin”, sanoo THL:n erikoistutkija Anne Karvonen. Koirien asuttamista kodeista tunnistettiin suhteellisesti enemmän bakteereja, jotka olivat todennäköisimmin peräisin koiran omasta mikrobistosta, kuten kirsusta, iholta, suusta ja maha-suolikanavasta. Koiran vaikutus kodin sienimikrobistoon, eli hiivoihin ja homeisiin, oli vähäisempää. ”Tulevaisuudessa aiomme selvittää, suojaavatko juuri nämä tietyt koi

Karanteenissa olevien ylioppilaskokelaiden osallistuminen kokeisiin on mahdollista erityisjärjestelyin23.2.2021 11:08:24 EETTiedote

THL ja Ylioppilastutkintolautakunta ovat laatineet ohjeet siitä, millaisin erityisjärjestelyin karanteenissa olevien ylioppilaskokelaiden osallistuminen koetilaisuuteen voidaan järjestää. Vain oireettomat karanteeniin määrätyt kokelaat, jotka on testattu ennen kyseistä koetta ja saaneet negatiivisen testituloksen, voivat osallistua kokeeseen. Järjestelyn edellytyksenä on, että lukio pystyy järjestämään karanteenissa oleville kokelaille erillisen koetilan ja kokeelle valvojat. Koronavirusinfektion vuoksi eristyksessä olevat kokelaat eivät voi osallistua kokeeseen, vaan heidän tulee hakea ilmoittautumisen mitätöintiä. Erityisjärjestelyjen toteuttaminen ei ole pakollista Karanteenissa olevien kokelaiden erityisjärjestelyt edellyttävät lukion sekä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan yksikön yhteistyötä. Tartuntataudeista vastaavan yksikön rooli järjestelyjen toteuttamisessa on merkittävä. Tämän vuoksi kunnan tai alueen tartuntatilanne voi vaikuttaa siihen onko erityis

Mer partiklar i inandningsluften hos krypande småbarn än hos vuxna – babyrobot mätte barnens inandningsluft19.2.2021 06:00:00 EETTiedote

I små krypande barns inandningsluft är mängden partiklar till och med tio gånger större än i den luft de vuxna i samma rum andas. Detta beror på att en del av partiklarna stannar i närheten av golvnivån och inte når den höjd där vuxna andas. Resultaten framgår av en undersökning som publicerats i tidningen Environmental Science and Technology. Forskare vid Institutet för hälsa och välfärd deltog i undersökningen. Babyrobot undersöker damm från mattor I undersökningen byggdes en babyrobot som kröp på golvet precis som ett barn. Roboten mätte partiklar och mikrober från mattor i inandningsluften. När babyroboten kryper på mattan följer också kemiska föreningar och mikrober med dammet som stiger ur mattan. Beroende på partiklarnas storlek och aerodynamiska egenskaper, rör sig en del av dessa partiklar lättare och längre med luftströmmarna än andra. Därför är partikelblandningen runt ett barn som rör sig på mattan och därmed även i inandningsluften annorlunda än på ytan av mattan eller i d

Ryömivien pikkulasten hengitysilmassa enemmän hiukkasia kuin aikuisten – vauvarobotti mittasi lasten hengitysilmaa19.2.2021 06:00:00 EETTiedote

Pienten ryömivien lasten hengitysilmassa hiukkasten määrä on jopa kymmenen kertaa suurempi kuin samassa huoneessa olevien aikuisten hengitysilmassa. Tämä johtuu siitä, että osa hiukkasista jää lähelle lattiaa eikä nouse aikuisten hengitysilman korkeudelle. Tulokset selviävät Environmental Science and Technology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka tekemiseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat osallistuivat. Vauvarobotti tutkii matoista irtoavaa pölyä Tutkimuksessa rakennettiin lattialla lasten ryömimistä matkiva vauvarobotti, joka mittasi matoista peräisin olevia hengitysilman hiukkasia ja mikrobeja. Kun vauvarobotti ryömii matolla, matosta nousevan pölyn mukana kulkeutuu ilmaan myös kemiallisia yhdisteitä ja mikrobeja. Osa näistä hiukkasista liikkuu ilmavirtojen mukana helpommin ja kauemmas kuin toiset, riippuen hiukkasten koosta ja aerodynaamisista ominaisuuksista. Tämän takia matolla liikkuvan lapsen ympärillä ja siten myös hengitysilmassa hiukkasten seos on erilain

THL suosittelee pääkaupunkiseudulle uusia koronan torjuntatoimia18.2.2021 11:10:52 EETTiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää välttämättömänä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella ja pääkaupunkiseudulla otetaan käyttöön väliaikaisia uusia toimia koronaepidemian kiihtymisen estämiseksi. Toimilla estetään myös virusmuunnoksen laajaa leviämistä muualle maahan. THL:n suosittelemat toimet koskevat seuraavaa kolmea viikkoa. THL suosittelee, että baarit, pubit ja yökerhot suljetaan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kokonaan mahdollisimman nopeasti ja pidetään kiinni 14. maaliskuuta asti. HUS-alueella suositellaan julkisten kokoontumisten osallistujamäärän rajoittamista kuuteen henkilöön. Myöskään yksityistilaisuuksiin ei tulisi kokoontua yli kuutta ihmistä. Lisäksi THL suosittelee, että HUS-alueen asukkaat välttävät lomamatkustamista oman alueen ulkopuolelle 14. maaliskuuta asti. Viime viikkojen aikana HUSin ja muun maan epidemiakehitys on eriytynyt. HUSin alueella ilmaantuvuus on neljässä viikossa lähes kaksinkertaistunut 108,9 tap

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme