Aivoliitto

Kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelu käynnistyy

Jaa

Aivoliitto aloittaa kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelun. Kattavan ohjelman avulla lisätään aivoterveyttä ja hyvinvointia elämän kaikilla osa-alueilla. Ennakoivan ja ehkäisevän toiminnan myötä myös aivosairauksista aiheutuvien kustannusten kasvu saadaan taittumaan. Aivoterveys-ohjelman valmistelussa hyödynnetään omien asiantuntijoiden lisäksi hyvin laajasti eri alojen asiantuntijoiden osaamista ja kumppanuusverkostoja, joista esimerkkeinä NCD-verkosto ja muut neurologiset järjestöt.

Aivoliitto korostaa, että kyse on sen koordinoimana valmisteltavasta kansallisesta ohjelmasta, jossa yhteisesti asetetaan mahdollisimman laajan toimijajoukon vaikuttavuustavoitteet. Tämä edellyttää toiminnallisen ekosysteemin hahmottamista.     

 ”Erityisen tärkeä osa ohjelman valmistelua on vahvojen lähtökohtien rakentaminen sen käytännön toteutukselle kuluvan vuosikymmenen loppuun asti. Valmis ohjelma on parhaimmillaan luonteva osa laajempaa kokonaisuutta ja lisää näin osaltaan ennakoivan ja ehkäisevän toiminnan tuloksellisuutta sekä tukee myös laadukkaan hoidon ja riittävän kuntoutuksen toteutumista”, kertoo Aivoliiton toiminnanjohtaja Mika Pyykkö.  

Aivosairaudet ovat kalleimmat kansantautimme. Aivosairauksia esiintyy kaikissa ikäryhmissä, ei vain ikääntyneillä. Nykyisen ennusteen mukaan joka toinen yli 45-vuotias nainen ja joka kolmas mies sairastuu jäljellä olevan elämänsä aikana vakavaan aivosairauteen.

Aivoterveydellä tarkoitetaan Suomessa yleensä aivojen hyvinvointia. Sitä tukevat terveelliset elämäntavat, kuten terveellinen ravinto, riittävä uni, liikunta, päihteettömyys sekä aivojen sopiva haastaminen, mutta myös riittävästä levosta huolehtiminen ja stressin välttäminen.  

”Henkilökohtaisesti toivon, että ohjelman toteutuksessa voidaan hyödyntää vähintään joiltakin osin vaikutusten hankinta-ajattelua. Kokonaisuudessaan inhimillinen ja taloudellinen hyötypotentiaali on joka tapauksessa valtava”, muistuttaa Mika Pyykkö.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Mika Pyykkö
Toiminnanjohtaja
p. 0400 841 662
mika.pyykko@aivoliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry on potilas- ja asiantuntijajärjestö, joka tukee edustamiensa ryhmien arjessa selviytymistä. Näitä ryhmiä ovat aivoverenkiertohäiriön sairastaneet ja heidän läheisensä sekä perheet, joiden lapsella tai nuorella on kielellinen erityisvaikeus.

Aivoliitto on yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka edistää toiminnallaan aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyä, kielellisen erityisvaikeuden varhaista tunnistamista sekä hyvää hoitoa ja kuntoutusta. Liiton perustehtävänä on oikeuksien valvonta, viestintä ja asenteisiin vaikuttaminen, AVH:n ennaltaehkäisy sekä yhdistystoiminta ja palvelut. Tutkimuksellaan liitto luo pohjaa toiminnalle. Aivoliitto tuo esiin puhevammaisten asioita sekä tarjoaa sopeutumisvalmennuskursseja, kuntoutusta, koulutusta ja terapiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto