
Kansallisen aivoterveysohjelman asiantuntijat: Suomessa asuvien aivot tarvitsevat lisää yhteisöllisyyttä, unta ja aivoergonomisia ympäristöjä
Aivoterveysohjelma on ainutlaatuinen maailmassa, sillä siinä painotetaan ensi kertaa suojaavia tekijöitä eli aivoille hyvää tekeviä asioita. Aivoliiton koordinoimana ohjelman tavoitteita työsti yhteensä noin 50 eri tieteenaloja edustavaa asiantuntijaa.
– Aivoterveys tarkoittaa paljon muutakin kuin aivosairauksien poissaoloa, sillä aivot vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ehkä on yllättävääkin, kuinka paljon positiivisen sosiaalisen kanssakäymisen ja yhteenkuuluvuuden kautta voidaan edistää jokaisen aivoterveyttä, kertoo ohjelman valmistelussa mukana oleva neurologian erikoislääkäri Kaisa Hartikainen.
Aivoterveysohjelmassa nostetaan esille asioita, jotka ovat jääneet nyky-yhteiskunnassa vähemmälle huomiolle, mutta joilla on merkittävä yhteys aivojen hyvinvoinnille ja sitä kautta esimerkiksi mielenterveyteen.
– Meidän tulee huomioida aivojen tiedonkäsittelytoimintojen luonne ja rajat. Kun huolehditaan etteivät aivot kuormitu turhaan eikä yli voimavarojen, pystytään vähentämään uupumista. Työuupumus on tällä hetkellä ihan globaali pandemia, joka lisääntyy koko ajan. Jos kuormitamme aivoja liikaa, toiminnanohjauksen kapasiteetti ei olekaan käytössä esimerkiksi työtehtäviin eikä myöskään aivoterveellisiin valintoihin.
– Jos päivällä työ ei ole aivoergonomista ja toiminnanohjaus on todella kuormittunut, niin illalla emme kenties kykene muuta kuin katsomaan telkkaria ja syömään niitä sipsejä. Jotta me siinä tilanteessa valitsemmekin, että lähden nyt kävelylle ja teenkin jonkun terveellisen iltapalan, niin se vaatii toiminnanohjaustoimintoja.
Aivoergonomia tarkoittaa, että vältetään aivojen turhaa kuormitusta. Työpaikalla se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vältetään turhaa tai huonosti esitettyä tietoa. Myös lapset ja ikääntyvät tarvitsevat aivojen toiminnot huomioon ottavia ympäristöjä. Toimintaympäristöjen ja -tapojen tulee tukea keskittymistä ja mahdollistaa riittävä palautuminen sekä huomioida myös aivojen kehitysvaihe ja ikääntyminen.
– Haluamme muistuttaa poliittisten ja muiden päätöksentekijöiden roolista esimerkiksi siinä, että toimintaympäristömme, siis muutkin kuin työyhteisöt, ovat aivoergonomisia. Yksityisellä sektorillakin siinä on oma merkittävä roolinsa. Emme siis niinkään vain suoraan yksilöön kohdistuvista terveyskäyttäytymisvaatimuksista, huomauttaa Aivoliiton toiminnanjohtaja Mika Pyykkö.
Aivoterveysohjelman toimeenpanokausi on vuosina 2023–2029. Yksi ohjelman vaikutustavoitteista on aivoterveys- ja aivosairausymmärryksen sekä aivojen hyvinvoinnin arvostuksen lisääntyminen yhteiskunnassa. Ohjelman toimeenpano keskittyykin vuonna 2023 aivoterveyteen liittyvän koulutuksen tarjoamiseen esimerkiksi sote- ja koulutussektorien sekä organisaatioiden henkilöstöhallinnon ammattilaisille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ohjelman valmistelusta ja toimeenpanosta
Mika Pyykkö
Toiminnanjohtaja
p. 0400 841 662
mika.pyykko@aivoliitto.fi
Ohjelman sisällöstä
Kaisa Hartikainen
p. 050 445 0335
kaisa.hartikainen@live.com
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aivoterveydestä ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) läheisineen.
Ennakoivaa ja ehkäisevää toimintaa kehittämällä haluamme toimia myös koko väestön terveyden ja hyvinvoinnin edellytysten vahvistamiseksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry
Kansallinen aivoterveysohjelma: Yhteenkuuluvuudella on suoria vaikutuksia aivoihin13.6.2022 15:04:27 EEST | Tiedote
Kansallista aivoterveysohjelmaa valmisteleva monitieteellinen asiantuntijaryhmä korostaa, että yhteiskunnassamme pitäisi olla mahdollisuus kokea enemmän yhteisöllisyyttä. Kanssalaisuus on tulevaisuudessa tärkeä osa inhimillisesti kestävää ja aivoterveyttä tukevaa yhteiskuntaa.
Kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelu käynnistyy28.9.2021 08:02:29 EEST | Tiedote
Aivoliitto aloittaa kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelun. Kattavan ohjelman avulla lisätään aivoterveyttä ja hyvinvointia elämän kaikilla osa-alueilla. Ennakoivan ja ehkäisevän toiminnan myötä myös aivosairauksista aiheutuvien kustannusten kasvu saadaan taittumaan. Aivoterveys-ohjelman valmistelussa hyödynnetään omien asiantuntijoiden lisäksi hyvin laajasti eri alojen asiantuntijoiden osaamista ja kumppanuusverkostoja, joista esimerkkeinä NCD-verkosto ja muut neurologiset järjestöt.
Lasten ja perheiden tukeminen on tulevaisuusinvestointi19.8.2021 15:05:01 EEST | Tiedote
Koronaviruksen aiheuttama epidemia on erilaisten selvitysten mukaan aiheuttanut ja syventänyt monia eri väestöryhmien hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä ongelmia.
Mika Pyykkö Aivoliiton toiminnanjohtajaksi19.4.2021 12:53:16 EEST | Tiedote
Aivoliitto ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on 1.8.2021 alkaen nimitetty YTM Mika Pyykkö aiemman toiminnanjohtajan Tiina Viljasen siirtyessä eläkkeelle.
Aivojen asialla -tunnustuspalkinto Kansalaisopistojen liitolle9.10.2020 07:30:00 EEST | Tiedote
Aivoliitto ry:n Aivojen asialla -tunnustuspalkinnon saa vuonna 2020 Kansalaisopistojen liitto ry (KoL). Kansalaisopistojen liitto on mahdollistanut Juttu-tupa-kurssien järjestämisen henkilöille, joilla on kielellinen erityisvaikeus, afasia. Tunnustus luovutetaan Puhevammaisten viikolla 9.10.2020.