Kansallisgalleria aloittaa taideteoskuvien vapaan jakamisen

Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseot sekä lähes 40 000 taideteoksen kokoelma, jonka hoitamisesta vastaa kokoelmahallintaosasto. Teoskuvat ovat korkearesoluutioisia, eli niistä voi tehdä esimerkiksi laadukkaista painotuotteita. CC0 -lisenssi tarkoittaa sitä, että kuvia on lupa kopioida ja levittää edelleen missä tahansa välineessä ja muodossa. Kuvia voi muokata, rajata ja jakaa sekä niiden pohjalta voi luoda uusia aineistoja mihin tahansa tarkoitukseen. Jos mahdollista, kuvan käytön yhteydessä mainitaan lisenssi. Halutessaan käyttäjä voi mainita tekijätiedot.
Sinebrychoffin taidemuseon asiantuntijat valitsivat kokoelmistaan teoksia, jotka antavat edustavan ja monipuolisen kuvan kokoelman laajuudesta sekä ajallisesti että sisällöllisesti. Teokset ovat 1400-luvulta aina 1800-luvulle asti ja kattavat lähes koko Euroopan alueen. Mukaan on otettu kokoelman tunnetuimpia ja yleisön rakastamia helmiä, kuten Lucas Cranach vanhemman ”Naisen muotokuva” (1525), Rembrandtin ”Lukeva munkki” (1661) ja Antoine Watteaun ”Keinu” (n. 1712), mutta myös esimerkkejä museon miniatyyri-, pastelli- ja ikonikokoelmasta. Suurin on teoksista on pysyvästi esillä museon kokoelmanäyttelyssä.
Euroopassa taideteosten tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta taiteilijan kuoleman jälkeen. Myös teoksesta otetut kuvat kuuluvat tekijänoikeuden alaisuuteen, eikä niitä voi jakaa tai muokata ilman taiteilijan tai perikunnan lupaa. ”Kansallisgallerian kokoelmavaranto on kansallisomaisuutta, ja haluamme mahdollistaa sen käyttöä sekä Suomessa että kansainvälisesti, tekijänoikeussäännösten sallimissa rajoissa. Toivomme, että jakamamme kuvat löydetään luovilla tavoilla esimerkiksi koulujen opetuksessa”, kertoo Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä. Teoskuvien jakaminen jatkuu vuonna 2017 muun muassa Suomi 100 -hankkeiden myötä
Sinebrychoffin taidemuseon teoskuvien lisäksi julkaistaan Flickr-albumi, jossa on 10 teoskuvaa Ateneumin taidemuseon kokoelmista. Teoskuvat ovat samalla tavalla vapaasti käytettävissä lisenssillä CC0. Teokset ovat vuosilta 1860–1933, ja mukana on rakastettuja teoksia, kuten Hugo Simbergin ”Haavoittunut enkeli” (1903) ja Albert Edelfeltin ”Pariisin Luxembourgin puistossa” (1887).
Korkearesoluutioiset kuvat on ladattavissa Flickr -palvelusta osoitteessa: https://www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery/albums
Lisätietoja:
Teoskuvat ja niiden avaaminen:
Riitta Ojanperä, kokoelmahallintajohtaja
+358294500238
Sinebrychoffin taidemuseon kokoelma:
Ira Westergård, intendentti
puh. +358294500473
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna EiramoViestintäpäällikkö / Kommunikationschef / Head of Communications
Puh:+358 400 995699johanna.eiramo@kansallisgalleria.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kaivokatu 2
00100 HELSINKI
0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi
Kansallisgallerian muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kansallisgallerian vastuulla on valtion taidekokoelma, jonka ylläpitämisestä huolehtii Kansallisgallerian kokoelmahallintaosasto. Kansallisgalleriaan kuuluu lisäksi Valtion taideteostoimikunta kokoelmineen. www.kansallisgalleria.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgallerian kokoelmaa hyödyntävä Remix the Archive -näyttely esillä New Yorkissa5.5.2025 09:37:00 EEST | Tiedote
Kansallisgallerian järjestämän kansainvälisen generatiivisen taiteen kilpailun Combine24:n finaaliteoksia esitellään newyorkilaisessa Dunkunsthalle-galleriassa 9.5–21.6.2025. Viime vuonna järjestetyssä kilpailussa osallistujat hyödynsivät Kansallisgallerian tekijänoikeusvapaata, CC0-lisensoitua kokoelmadataa generatiivisen taiteen teosten luomisessa. New Yorkissa Remix the Archive -näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ja Suomen New Yorkin pääkonsulaatin kanssa.
Remix the Archive exhibition, using data from the Finnish National Gallery collection, comes to New York5.5.2025 09:37:00 EEST | Press release
The finalist works of the international generative art competition Combine24 will be on show at the Dunkunsthalle Gallery in New York 9 May-21 June 2025. The competition asked for participants to use the National Gallery’s copyright-free, CC0-licensed collection data to create new generative artworks. The Remix the Archive exhibition is a collaboration between the Finnish Cultural Institute and the Consulate General of Finland in New York.
Ateneumin taidemuseota johtaneelle Marja Sakarille myönnettiin taideneuvoksen arvonimi17.1.2025 12:43:27 EET | Tiedote
Sakarin huomattavan monipuolinen työ kuvataiteen kentällä on antanut paljon sekä taiteen tutkimukseen että suomalaisten arkeen.
Kansallisgallerian museot keräsivät yleisöä ennätyksiin asti3.1.2025 09:37:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Ateneumissa, Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa kävi yhteensä noin 918 000 ihmistä. Sekä Ateneumissa että Sinebrychoffin taidemuseossa vieraili vuoden aikana ennätyksellinen määrä kävijöitä. Kokoelmateoksia digitaalisesti uusilla tavoilla saavutettavaksi toi Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelma.
Ilmo Kapanens och Aarni Kapanens verk Loom of Reality vann huvudpriset i Finlands Nationalgalleris tävling för generativ konst Combine248.10.2024 13:01:41 EEST | Pressmeddelande
Huvudpriset på tiotusen euro delades ut av Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra. Andra pris i tävlingen, åttatusen euro, vanns av Andreas Rau med verket Inventory Numbers. I tävlingen delades också ett pris för publikens favorit ut. Publikpriset uppgick till femtusen euro, och publiken kunde rösta på sin favorit digitalt. Publikens favoritverk var Ilmo Kapanens och Aarni Kapanens verk Loom of Reality.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme