Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttely kunnioittaa saamelaisesineiden repatriaatiota Saamenmaalle

Jaa

Lokakuussa avautuvaa Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyä tehdään yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa.

Kolttasaamelainen vaimon päähine on esillä Kansallismuseon näyttelyssä. Se kuuluu T.I. Itkosen vuonna 1912 Petsamon Suonikylältä keräämiin esineisiin. Itkoselle sen lahjoitti Kiurel Moshnikov. Kuva: Museovirasto
Kolttasaamelainen vaimon päähine on esillä Kansallismuseon näyttelyssä. Se kuuluu T.I. Itkosen vuonna 1912 Petsamon Suonikylältä keräämiin esineisiin. Itkoselle sen lahjoitti Kiurel Moshnikov. Kuva: Museovirasto

Suomen kansallismuseon ja Saamelaismuseo Siidan monivuotisen yhteistyön tuloksena Suomen kansallismuseon kokoelmiin noin 170 vuoden aikana kerätystä saamelaiskokoelmasta valtaosa palautetaan saamelaisille syksyllä 2021. Kansallismuseon näyttely Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu kunnioittaa tätä repatriaatio- eli palautusprosessia.

Kansallismuseon näyttelyä tehdään tiiviissä yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa, sillä museolle on tärkeää jakaa mahdollisimman paljon toimijuutta ja tekijyyttä eri yhteisöille, kun käsitellään heidän omaa kulttuuriperintöään.

"Näyttely on arvokas tilaisuus tutustua yhteen osaan saamelaisten ja suomalaisten välisestä historiasta, välillä iloisten ja välillä kipeiden asioiden kautta. Tässä repatriaatiossa on kyse paljon muustakin kuin pelkästään esineiden palauttamisesta. Prosessin myötä voidaan pohtia esimerkiksi esineiden arvoa – kenelle alkuperäiskansan tekemä esine on arvokas ja miksi? Saamelaisille jokainen kokoelman esine kantaa mukanaan perintöä, omaa historian palasta, joka on kulttuurillemme mittaamattoman arvokasta. Nyt esineet palaavat kotiin sinne, missä niiden todelliset tuntijat ovat ja missä esineiden perintöä osataan oikealla tavalla lukea”,sanoosisällöllisestä ohjauksesta vastaava saamelainen aktivisti Petra Laiti.

Näyttelyssä nähtävän taiteen valinnoista ja visuaalisesta ohjauksesta vastaa saamelainen kuvataiteilija Outi Pieski.

"Taiteen keinoin näyttelyssä halutaan luoda tasapainoa kertomisen tapoihin nostamalla esiin historiaamme esimerkiksi saamelaisen naisen näkökulmasta, ovathan saamelaiskokoelmien keräilijät ja tallennetun kulttuuriperinteemme kertojat olleet lähes yksinomaan miehiä. Näyttelyssä historian kertojia ovat nykypäivän saamelaiset moninaisine äänineen, joista kuuluu niin ikiaikainen elinvoimainen perintömme kuin pinnan alla olevat jännitteet alkuperäiskansan ja valtakulttuurin välillä”, Pieski kuvailee.

Repatriaatiokysymykset puhuttavat kansainvälistä museokenttää ja museot uudelleenarvioivat tehtäväänsä ja käyttämäänsä valtaa.

”Samalla kun kulttuurinen monimuotoisuus on noussut keskiöön, yhä tärkeämmäksi on tullut kansojen ja väestöryhmien mahdollisuus itse määritellä omaa kulttuuriperintöään ja päättää sen käytöstä. Saamelaiskokoelman luovuttamisella korvaamaton osa saamelaista kulttuuriperintöä palautetaan saamelaisyhteisön omiin käsiin”, Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo.

Kotiinpaluu-näyttelyssä nähdään Saamenmaalle palautettavia, 1800-luvulta asti museokokoelmissa olleita esineitä, joita vastaavat ovat tänä päivänä edelleen saamelaisten käytössä ja siten elävää kulttuuriperintöä.Lisäksi Kansallismuseon näyttelyn sisältö koostuu arkistoaineistosta, valokuvista, taiteesta sekä audiovisuaalisesta materiaalista. Näyttely avautuu Kansallismuseossa 29.10.2021.

Lisätiedot
Petra Laiti, petra.laiti@gmail.com 
Elina Anttila, ylijohtaja, Suomen kansallismuseo, elina.anttila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6131

Avainsanat

Kuvat

Kolttasaamelainen vaimon päähine on esillä Kansallismuseon näyttelyssä. Se kuuluu T.I. Itkosen vuonna 1912 Petsamon Suonikylältä keräämiin esineisiin. Itkoselle sen lahjoitti Kiurel Moshnikov. Kuva: Museovirasto
Kolttasaamelainen vaimon päähine on esillä Kansallismuseon näyttelyssä. Se kuuluu T.I. Itkosen vuonna 1912 Petsamon Suonikylältä keräämiin esineisiin. Itkoselle sen lahjoitti Kiurel Moshnikov. Kuva: Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon Toista maata -näyttely tuo ihmiset esiin osana valtion historiaa   23.3.2021 08:42:13 EET | Tiedote

Kansallismuseon näyttely Toista maata esittelee ideoiden ja vaikutteiden virtauksia Suomen alueella vuosien 1100–1917 välisenä aikana. Näyttelyssä menneisyyttä ei esitetä vain yhtenä aikajanana, vaan tuntemiamme tarinoita jopa kyseenalaistetaan, ja historiallisia käänteitä ja valtaa tulkitaan tavallisen ihmisen näkökulmasta. Toista maata viimeistelee Kansallismuseon kolmiosaisen, uudistuneen perusnäyttelyiden kokonaisuuden. Näyttely avautuu Kansallismuseossa, kun museo päästään pandemiasta johtuvan sulun jälkeen avaamaan.

Riikkamusea Kotiinpaluu – čájáhus gudnejahttá sámedávviriid máhcaheami Sápmái25.2.2021 08:58:00 EET | Tiedote

Kålggmannust ävvneei Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu – čuäjtõõzz raajât õõutveäkka sääʹmõutstõõzz toiʹmmjeeʹjivuiʹm. Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -čáitáldâh, mii lekkâs porgemáánust, ráhtoo oovtâstpargoost sämisiärváduv tuáimeiguin. Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu čájáhus, mii rahpasa golggotmánus, ollašuhtto oktasašbarggus sámeservoša doaibmiiguin.

Kansallismuseon lisärakentaminen etenee valtion ensi vuoden talousarvion myötä23.12.2020 15:08:46 EET | Tiedote

Suomen eduskunnan 21.12.2020 hyväksymä valtion talousarvio vuodelle 2021 tekee mahdolliseksi Kansallismuseon lisärakennushankkeen etenemisen. Suunnitelman mukaan Kansallismuseon historiallisen päärakennuksen, lisäosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus valmistuu alkuvuodesta 2026. Vuonna 2019 käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien ehdotus, jonka hankesuunnittelu ja kaavoitus ovat jo pitkällä. Senaatti-kiinteistöt pyrkii nyt tekemään hankkeen n. 55 miljoonan euron investointipäätöksen loppukeväästä 2021. Pääosin maan alle sijoittuvan uudisosan rakennustyömaa käynnistyy arviolta syksyllä 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme