Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Kansallismuseon uudisosan taidekilpailun ensimmäinen vaihe on ratkennut

Jaa
Kansallismuseon uudisosan yleisen taidekilpailun ensimmäiseen vaiheeseen saapui 187 teosehdotusta. Jatkokehitykseen on valittu neljä teosehdotusta. Lopullinen valinta toteuttavista teoksista tehdään syksyllä 2023. Kansallismuseon laajennusosan rakentaminen on käynnistymässä syksyllä, ja se avautuu yleisölle keväällä 2027.

Kansallismuseon uudisosan kaksivaiheisen taidekilpailun järjestää Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa. Kilpailun ensimmäisen vaiheen tavoitteena oli löytää ideoita Kansallismuseon uudisosan yhteyteen toteutettavasta teoksesta tai teossarjasta, joka luo uudisosalle identiteettiä ja tukee rakennuskokonaisuuden yhtenäisyyttä. 

Kilpailun palkintolautakuntana toimii valtion taideteostoimikunta, jonka arvion mukaan kilpailuun saapuneiden 187 teosehdotuksen taso oli pääosin hyvä. Useat ehdotuksista edustivat perinteistä kuvanveistotaidetta ja temaattista referenssiä haettiin Kalevalan aihepiiristä, museon esineistöstä tai kansanperinteestä, mutta mukana oli myös kiinnostavia poikkeuksia. 

Jatkokehitykseen valitut teosehdotukset: 

Lojan puutarhassa on suurikokoinen ryijysuunnitelma, joka viittaa osaltaan myös Kansallismuseon historiallisen osan arkkitehtuuriin, Hvitträskin puutarhaan sekä kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija Loja Saariseen. 

Pinnan alla on osallistava teosehdotus, joka käsittelee kollektiivista muistia. Eri materiaaleja ja tekniikoita yhdistävä teos kuvittaa suomalaista tarustoa ja sielunmaisemaa. 

Lähdevettä koostuu käsintehdystä keramiikkamosaiikista ja teoksen tavoitteena on herättää toivoa. Herkkä ja orgaaninen teosehdotus tuo esille veden ja lähteiden merkitystä ihmisille. 

Välähdykseton valoteos, joka on linjassa uudisrakennuksen arkkitehtuurin ja pintamateriaalien kanssa. Vähäeleinen ja muuttuva teos mahdollistaa monenlaiset tunnelmat ja kuvastot tilassa. 

Kilpailu käydään loppuun saakka anonyyminä ja jatkoon päässeet taiteilijat ilmoitetaan tästä syystä aakkosjärjestyksessä: Atso Airola & Leon Hidalgo, Otto Karvonen, Hanna-Kaisa Korolainen sekä Tuula Lehtinen. 

Kilpailun toinen vaihe käydään 10.5.–12.9.2023, jolloin jatkoon valitut taiteilijat kehittävät teosehdotuksiaan. Syksyllä ehdotuksien aineistoon voi tutustua Kansallismuseossa sekä verkossa, ja samassa yhteydessä yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan. Sekä yleisön suosikki että palkintolautakunnan tekemä lopullinen valinta toteutettavista teoksista julkistetaan 16. lokakuuta. 

Lue lisää: https://www.valtiontaideteostoimikunta.fi/Kansallismuseo-taidekilpailu/ 
 

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen, valtioneuvoston kanslian ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.  

Piirrokset ja kuvat: JKMM Arkkitehdit Oy 

 
 

 

Yhteyshenkilöt

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria  
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 02 94500238 
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477 


Suomen kansallismuseo 
markkinointi- ja viestintäjohtaja Päivi Kukkamäki, paivi.kukkamaki@kansallismuseo.fi, 02 95336181 

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kaivokatu 2
00100 HELSINKI

0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi

Kansallisgallerian muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kansallisgallerian vastuulla on valtion taidekokoelma, jonka ylläpitämisestä huolehtii Kansallisgallerian kokoelmahallintaosasto. Kansallisgalleriaan kuuluu lisäksi Valtion taideteostoimikunta kokoelmineen. www.kansallisgalleria.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Selvitys Kansallisgallerian johtajien kuluista on valmistunut1.2.2023 16:04:23 EET | Tiedote

Kansallisgalleria käynnisti 21.12.2022 sisäisen selvityksen, jossa tutkittiin koko Kansallisgallerian nykyisen johdon matkakulut ja edustusmenot vuosilta 2017-2022. Selvitys tehtiin tammikuun 2023 aikana ja sen kohteena olivat Kansallisgalleriassa tällä hetkellä toimivien johtajien matkalaskut ja kuluveloitukset heidän johtaja-ajaltaan vuosina 2017-2022. Selvityksessä käytiin läpi kaikki mainitut laskut liitteineen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme