Suomen Akatemia

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle valittiin 29 korkeatasoista infrastruktuuria

Jaa

Tutkimusinfrastruktuurikomitea (TIK) on 10.12.2020 kokouksessaan valinnut 29 tutkimusinfrastruktuuria kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2021–2024. Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle strategisesti merkittävistä, seuraavien 10–15 vuoden aikana tarvittavista tutkimusinfrastruktuuripalveluista.

Kansallisen tutkimusinfrastruktuuri-tiekartan päivitys on myös osa Kansallisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden (TKI) tiekartan toimenpiteitä ja se tukee osaltaan uutta kumppanuusmallia. Edellinen kansallinen tutkimusinfrastruktuurien tiekartta julkaistiin vuonna 2014.

Vuoden 2020 tiekarttahaku avattiin Kansallisten Tutkimusinfrastruktuurien Strategian 2020–2030 (pdf) pohjalta. Strategian visiona on, että korkeatasoiset tutkimusinfrastruktuuripalvelut lisäävät suomalaisen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiojärjestelmän vaikuttavuutta ja kansainvälistä vetovoimaa. TKI-tiekartta listaa yhdeksi tutkimusinfrastruktuurien ja kokeiluympäristöjen kehittämiskokonaisuuden tavoitteeksi sen, että nykyistä suurempi osa kansallisista tutkimusinfrastruktuureista saadaan keskitetyn rahoituksen piiriin tutkimuksen avoimuuden, laadun ja vaikuttavuuden vahvistamiseksi.

Tiekartalle vuosiksi 2021–2024 valitut tutkimusinfrastruktuurit tarjoavat palveluja muun muassa kansainvälisesti erittäin korkeatasoisten lääketieteellisten ja biologisten kuvantamisteknologioiden ja suurteholaskennan tueksi. Tutkimusinfrastruktuurien avulla voidaan myös tuottaa monimuotoista ja vaikuttavaa tietoa niin tiede- ja korkeakouluyhteisön kuin julkisen ja yksityisen sektorin tarpeisiin esimerkiksi kvanttiteknologian, kaukokartoituksen ja biologisen kuvantamisen aloilla. Lisäksi valitut tutkimusinfrastruktuurit tarjoavat merkittäviä lisämahdollisuuksia muun muassa ilmakehän ja erilaisten ekosysteemien vuorovaikutuksesta kerätyn mittausdatan sekä suomalaisen yhteiskunnan, ihmisten ja kulttuuristen ilmiöiden tutkimiseksi kerättyjen aineistojen hyödyntämiseen.

Kaikki tiekartalle valitut tutkimusinfrastruktuurit on koottu oheiseen liitteeseen (pdf).

”Tiekartta on tärkeä väline tutkimus-, koulutus- ja innovaatiojärjestelmän yhteisen pitkäjänteisen suunnittelun ja toisaalta dynaamisten teknologia- ja rahoitusratkaisujen kehittämisen tukemisessa.”, Suomen Akatemian tutkimusasioista vastaava ylijohtaja Riitta Maijala tiivistää.

Tutkimusinfrastruktuurikomitea on linjannut, että tiekartan pohjalta avattavissa FIRI (Finnish Research Infrastructures) -rahoitushauissa suurin osa rahoituksesta varataan tiekartan tutkimusinfrastruktuureille. Seuraava FIRI-rahoitushaku avataan keväällä 2021.

Lisätietoja:

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2020 rahoitamme tutkimusta noin 500 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen Akatemialta uusia mahdollisuuksia Suomi-USA -tutkimusyhteistyöhön15.1.2021 08:46:34 EETTiedote

Suomen Akatemia on avannut uudet yhteishaut Yhdysvaltojen National Science Foundationin (NSF) ja National Institutes of Healthin (NIH) kanssa. Hauilla tuetaan suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiä tutkimushankkeita. Tutkimusyhteistyötä tuetaan Suomen Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla lippulaivaohjelman ja ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman kautta.

Akatemiaohjelma edisti väestötutkimusaineistojen yhteistyöverkostoja15.12.2020 12:38:10 EETTiedote

Terveyttä kohorteista ja biopankeista eli Suomen Akatemian COHORT-akatemiaohjelma on ollut kansainvälinen edelläkävijä tutkimusaineistojen hyödyntämisessä ja niiden käytön yhteistyössä. Tämä on osoitus siitä, kuinka suomalainen terveyden edistämisen tutkimus on noussut tällä vuosituhannella kansainvälisesti korkealle tasolle. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa COHORT-ohjelmassakin käytetyt erinomaiset tutkimusaineistot, kuten väestöryhmistä kootut kohortit, joita hyödyntämällä tutkimuksessa elintapojen merkityksestä terveyteen on saatu näyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme