SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Anneli Kiljunen: Budjettiriihessä merkittäviä päätöksiä Saimaan alueen elinvoimaisuudelle ja koulutussektorille

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suomen hallitus teki juuri Saimaan alueen kannalta merkittävän päätöksen Saimaan kanavan sulkujen pidentämisestä. Samalla hallitus päätti varata ensi vuoden budjettiin hankkeelle 1,5 miljoonan euron käynnistysrahan, joka on osa 90 miljoonan euron suuruista kokonaisvaltuutta. Sulkujen pidentäminen mahdollistaa Saimaan kanavan entistä paremman toimivuuden myös tulevaisuudessa.

- Päätös on tärkeä alueemme kehitykselle ja ympäröivien maakuntien elinvoimalle. Hankkeella on merkittäviä työllisyysvaikutuksia niin suoraan kuin välillisestikin. Se myös vähentää liikenteen päästöjä, koska raskas kuljetus voidaan toteuttaa myös jatkossakin vesiteitse. Yksi uusi ja pidempi laiva voi kantaa 3200 tonnin lastia, mikä korvaa 80 junavaunua ja 128 rekkaa. Raskaan liikenteen hiilidioksidipäästöistä leikkautuu näin arviolta 10-15 prosenttia, kertoo Anneli Kiljunen.

Anneli Kiljunen iloitsee koulutukseen tehtävistä panostuksista

Lasten ja nuorten tulevaisuudesta huolehtiminen näkyi budjettiriihen päätöksissä. Koulutus- ja osaamistason nostaminen sekä oppimiserojen kaventaminen kaikilla koulutusasteilla on tasa-arvo teko. Ne mahdollistavat kaikille nuorille paremmat edellytykset pärjätä tulevaisuudessa ja näin vahvistavat myös maamme työllisyyttä pitkällä aikavälillä.

- Varhaiskasvatusmaksujen alentamisella tuetaan perheiden toimeentuloa ja kannustetaan vanhempia töiden vastaanottamisessa ja parannetaan näin myös työllisyyttä. Hallituksen aikaisempi päätös subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta on parantanut perheiden mahdollisuutta päästä täysipäiväisen varhaiskasvatuksen piiriin. Lisäksi päätös ryhmäkokojen pienentämisestä 0-3-vuotiaiden lasten ryhmissä parantaa lasten mahdollisuuksia saada yksilöllistä ohjausta, iloitsee Anneli Kiljunen.

- Oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuttomuus on lähihistoriamme merkittävin koulutuspoliittinen uudistus. Sen avulla varmistamme, että yksikään nuori ei jää vaille tulevaisuuden työelämässä tarvittavia perustaitoja. Se myös mahdollistaa yhdenvertaisemmat opiskelumahdollisuudet toisella asteella opiskeleville nuorille oppimateriaalien ja oppimisvälineiden maksuttomuuden myötä. Lisäksi opintojen velvoittavuus takaa vahvemman tuen opintojen edistymisen seurantaan ja takaa sen, että nuorta ei jätetä huoltensa kanssa yksin, linjaa Kiljunen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Gustafsson ehdottaa sähköpyörien verovähennysoikeutta seniorikansalaisille25.9.2020 15:08:36 EESTTiedote

Kansanedustaja Jukka Gustafsson on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähköpyörien verovähennysoikeudesta valtionverotuksessa yli 65-vuotiaille seniorikansalaisille. Sähköpyörät ovat tulleet osaksi monen suomalaisen arkipäivää. Erilaisista fyysistä vaivoista ja vammoista kärsiville ihmisille sähköpyörä helpottaa liikkumista. Liikunta voi tulla tavaksi, jos valitsee lajin, josta pitää, väkisin ei mitään tule tehtyä pitkään. Pyöräily on mukavaa ja virkistävää, ja se parantaa kuntoa. Kuitenkin ikääntyessä ylämäet tuntuvat raskailta, mikä voi latistaa harrastuksen. Ikäihmisten liikunnalla voidaan hidastaa lihasvoiman vähenemistä/lihaskatoa, pitää yllä lihasvoimaa ja kestävyyttä ja lisätä hapenkulutusta eritoten kestävyysharjoittelulla, eli edistää hengitys- ja verenkiertoelimistösi aerobista kuntoa.

SDP:n Paula Werning: Kuntouttava työtoiminta parantaa henkilön elämänhallintaa25.9.2020 13:46:37 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning on tyytyväinen hallituksen päätökseen muuttaa kuntouttavan työtoiminnan pelisääntöjä. Tarkoituksena on tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä ja tuottamista koskevaa sääntelyä. Lakiin on tarkoitus lisätä kuntouttavan työtoiminnan sisältöä koskeva säädös, jossa palveluiden sisällöksi määritellään henkilön elämänhallinnan ja työ- ja toimintakyvyn edistäminen. - Tämän säädöksen mukaan on tarkoitus tarkentaa kuntouttavan työtoiminnan kuntouksellista asemaa. Näin se kohdentuu henkilöille, jotka eivät kykene osallistumaan julkisiin TE-palveluihin tai työelämään, Werning sanoo. Työllisyyden kuntakokeilut tulevat tukemaan myös sitä, miten TE-palveluja voidaan kehittää edelleen vastaamaan paremmin niiden henkilöiden palvelutarpeita, jotka ovat heikommassa asemassa työmarkkinoihin. - Pidän tärkeänä, että kuntouttava työtoiminta on jatkossa laadukasta ja entistä asiakaslähtöisempää. Ongelmana on ollut se, että asiakkaan työkykyyn ja sosiaaliseen toimintakyk

SDP:n Heinäluoma: Komission maahanmuuttopaketti on avaus vaikealle, mutta tärkeälle keskustelulle24.9.2020 09:18:58 EESTTiedote

Euroopan unionin komissio julkisti tänään oman ehdotuksensa EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma pitää avausta ennen kaikkea aloituksena vaikealle keskustelulle unionin tulevaisuuden kannalta tärkeästä aiheesta. Itse paketin Heinäluoma katsoo pitävän sisällään sekä kannatettavia että ongelmallisia asioita.

SDP:n Eloranta: Asiakasmaksulain myötä terveydenhoidon maksut vähenevät ja samalla saavutettavuus paranee22.9.2020 16:19:49 EESTTiedote

Tänään eduskunnan lähetekeskustelussa oleva asiakasmaksulaki on pitkään odotettu sote-palvelujen saavutettavuutta parantava uudistus. Lain päätarkoitus on poistaa ja vähentää sote-palveluiden asiakasmaksuja. Lain myötä hoitajavastaanotot muutettaisiin maksuttomiksi perusterveydenhuollossa, alaikäisten poliklinikalla saama hoito muutetaan maksuttomaksi, mielenterveyspalveluiden maksuttomuutta perusterveydenhuollossa selkiytetään, sekä tartuntatauteihin liittyvän hoidon, tutkimuksen ja lääkkeiden maksuttomuutta laajennetaan osin. Pitkäaikaishoidon asiakasmaksut määräytyvät jatkossakin asiakkaan maksukyvyn mukaan. Maksukattoa laajennetaan niin, että siihen luetaan mukaan suun terveydenhuolto, terapia, tilapäinen kotisairaanhoito, sekä tietyt etäpalvelut. Laajennus koskee myös asiakasmaksuja, joihin on myönnetty toimeentulotukea. - Uusi asiakasmaksulaki tukee ja poistaa taloudellista rasitetta perusterveydenhuollon asiakkailta. Suomalainen terveydenhoito on yksi maailman parhaista ja se on

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme