SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Anneli Kiljusen vappupuhe

Jaa

Hyvät ystävät, hyvää vappua teille kaikille täältä Eduskunnan rappusilta!

Kuten tämäkin video osoittaa, elämme hyvin poikkeuksellista aikaa. On Vappu, jolloin me normaalisti vietämme yhdessä aikaa ystävien kanssa nauttien ja iloiten kevään tulosta, luonnosta ja ulkoilusta. Vappuna iloitaan ja nautitaan ystävien läheisyydestä.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen, ihmisten läheisyyttä pitää välttää, yhteydenpito ja juhlinta tehdään nyt somen välityksellä. Torit ovat tyhjillään ja edeltävän illan opiskelijajuhlinnat ja riehakointia ei näy samalla tavalla kuin aikaisemmin. Juhlinnat ja juhlapuheet on siirretty ruutujen taakse, kuten tämä puhekin.

Epidemiasta huolimatta ihmiset haluavat kuitenkin juhlistaa vappua, siihen on haettu nyt uusia tapoja. Se kertoo siitä kuinka tärkeä juhla ja perinne Vappu on meille.

Vappu on työn ja opiskelijoiden juhla.

Epidemia on koskettanut voimakkaasti juuri työelämään sekä epidemialla on myös monenlaisia vaikutuksia opiskelijoiden elämään, arkeen ja tulevaisuuden näkymiin.

Tänä vappuna moni palkansaaja ja yrittäjä kokee entistäkin enemmän epävarmuutta huomisesta ja tulevaisuudesta. Yt-neuvotteluja käydään eripuolilla Suomea. Työpaikkojen pysyvyys ja saaminen huolettaa. Mitä teen jos jään työttömäksi? Perusturva on luvattu, mutta miten käy työpaikkani?

Hyvät opiskelijat

Kuten jo totesin, Vappu on myös opiskelijoiden juhla. Moni teistä olisi varmasti toivonut vähän toisenlaista kevättä. Osa teistä opiskelee ja suorittaa tenttejä kotoa käsin. Tilanne on sinällään hyvä. Ystäviin on pystynyt pitämään yhteyksiä netin ja somen kautta.

Osalla teistä epävarmuus tulevaisuudesta on vähän hämärän peitossa, sillä harjoittelupaikkaa ei välttämättä ole, ja näin valmistuminen vaikeutuu ja viivästyy.

Tämän lisäksi kesäksi odotetun työpaikan saaminen on kiven takana, joka vaikuttaa myös teidän toimeentuloonne.

Koronaepidemian takia tilanne on vaikea, vastauksia ja apuja en teille pysty antamaan. Tosiasia kuitenkin on, että opiskelu on investointi itseensä ja tulevaisuuteen. Vaikka nyt onkin vaikeampaa niin näiden vaikeuksien jälkeen todennäköisyys työpaikasta on kuitenkin olemassa ja elämää voi suunnitella positiivisesti eteenpäin. Toivon teille, kaikki opiskelijat, voimia näiden aikojen yli.

Hyvät ystävät,

Vielä lopuksi.

Tämä kevät jää varmasti meidän kaikkien mieleen lopun elämäämme. Epidemia on koskettanut meitä kaikkia. Joitakin hyvinkin poikkeavalla tavalla. On eristäydytty kotiin suojaan, työt tehdään etätyönä, lapset ja nuoret käyvät etäkoulua, harrastustoimet on keskeytetty, yhteydenpitoa tehdään netin ja puhelimen välityksellä.

Eri rajoitustoimenpiteiden tarkoituksena on juuri suojella meitä kaikkia.

Olemme onnistuneet siinä paremmin kuin ehkä varmasti moni meistä pelkäsi. Tämä on meidän jokaisen ansiota. Olemme noudattaneet ohjeita tarkoin. Pesemme käsiä ehkä enemmän kuin koskaan, kontakteja ja vierailuja on vältelty.

On ollut myös hienoa nähdä, kuinka yhteisöllisyys näkyy aivan uudella tavalla, miten ihmiset auttavat toisiaan kriisin keskellä. Toivottavasti tämä yhteisöllisyys ja naapuriapu jää pysyväksi osaksi arkeamme tämän epidemian jälkeenkin.

Epidemia jatkuu kuitenkin vielä edelleen emmekä tiedä millä tasolla ja kuinka kauan.

Seuraavien päivien, viikkojen ja kuukausien aikana siirrytään asteittain ja hallitusti rajoitustoimista tartuntatautilain mukaiseen tehostettuun epidemian hallintaan. Etenemme näin hitaasti ja turvallisesti kohti koronan jälkeistä normaalia elämää.

Tämä tulee varmasti jättämään meille kaikille toiminnallisia sekä myös arvostukseen liittyviä muutoksia. Ehkä maailma ja arki näyttää toisenlaiselta koronan jälkeen.

Henkilökohtaisesti uskon, että korona jättää meille maailman, jossa me osaamme arvostaa ja kunnioittaa toisiamme paremmin. Yhteisöllisyys on päivittäistä arkea, osaamisen merkitys korostuu, ja digi on entistä useamman ihmisen arjessa. Näin jotakin positiivistakin tästä vaikeasta kriisistä meille jää.

Hyvät ystävät, tämä vappu on minulle erilainen. Tänä vappuna saan nauttia perheen kanssa pojan tekemää simaa ja ostan myös perinteiset munkit. Näin uskon teidän monen muun myös tekevän.

Toivotan teille kaikille vielä kerran erittäin hyvää vappua! Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen: Koronaepidemia on osoittanut järjestöjen tärkeän roolin4.6.2020 12:00:52 EESTTiedote

- Koronaepidemian ja sen vuoksi käyttöönotettujen rajoitustoimien myötä yhteiskuntaan on syntynyt paljon hoivavelkaa, jonka maksamiseen tulisi löytää nyt resursseja. Jos sitä ei hoideta, kustannukset kasvavat entisestään, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Tämä velka olisi vielä suurempi, elleivät kolmas sektori ja järjestöt olisivat ottaneet niin nopeasti vahvaa roolia tilanteessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestöt muodostavat meillä julkisille toimijoille merkittävän yhteistyökumppanin ja julkisia palveluita täydentävän tahon. - Olen läheltä seurannut useiden eri yhdistysten toimintaa ja haluan näin julkisesti kiittää koko järjestökenttää siitä arvokkaasta työstä mitä epidemian aikana on tehty. Monissa yhdistyksissä esimerkiksi käynnistyi nopeasti netin kautta, puhelimitse ja jopa kirjeiden kirjoittamisen muodossa apua tarvitsevien tukitoiminta, Mäkisalo-Ropponen kiittää. Järjestöt olivat eri puolilla Suomea toteuttamassa myös ruokakuljetusten järjestämistä ja m

Kansanedustaja Salonen: Hallitukselta merkittävä kädenojennus meriteollisuudelle3.6.2020 16:53:40 EESTTiedote

Hallituksen lisätalousarviossa esitetään laivanrakennuksen innovaatiotukeen 20,75 miljoonan euron lisäystä, jolla pyritään mahdollistamaan uusien laivanrakennushankkeiden käynnistyminen Suomessa. Kolmen nykyisen ulkovartiolaivan korvaamiseksi kahdella uudella öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntakykyisellä monitoimialuksella ehdotetaan alusten suunnitteluun 5 miljoonaa euroa.

SDP:n Riitta Mäkinen: Hallitus ei halua toistaa 90-luvun laman virheitä – lisätalousarviosta turvaa lapsille ja nuorille sekä ikääntyneille3.6.2020 15:34:18 EESTTiedote

Hallituksen vuoden 2020 neljäs lisätalousarvioesitys panostaa erityisesti lapsiin ja nuoriin, peruspalveluihin sekä koulutukseen. Lasten ja nuorten hyvinvointipakettiin kohdistetaan jopa yli 300 miljoonaa euroa. Valtionosuuksien kautta lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan mm. mielenterveyspalveluihin, perheiden sosiaalipalveluihin sekä ennaltaehkäiseviin tukitoimiin panostamalla. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen iloitsee myös iäkkäiden palvelujen 60 miljoonan tukipaketista. Sillä vahvistetaan paitsi pitkäaikaishoidossa olevien palveluja, tuetaan myös omaishoitajia. - Peruspalvelujen vahvistamisella vaikeassa kuntatalouden tilanteessa on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille. On erittäin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin. Koronan rajoitteet ovat kohdistuneet kovimmin juuri heihin, Mäkinen huomauttaa. Mittava kuntapaketti on kokonaisuudessaan noin 1,4 miljardia euroa, odotettua huomattavasti suurempi. Kuntien kriittistä tilannetta huomioidaan kok

SDP:n Eloranta: Turun tunnin juna etenee vauhdilla3.6.2020 14:26:28 EESTTiedote

On hienoa, että Marinin hallitus vastaa koronakriisiin ilmastoelvytyksellä. Näin torjutaan samaan aikaan koronakriisin taloudellisia seurauksia, pienennetään korjausvelkaa ja edistetään siirtymää kohti päästötöntä liikennettä. - Täällä Varsinais-Suomessa voimme iloita tunnin junan etenemisen lisäksi siitä, että saamme valtion lisätalousarviossa Kaarinan kiertotien suunnitteluun Paraistenväylällä 0,5 milj. euron määrärahan vuodelle 2020. Kolmas ilonaihe on, että osana Turun seudun MAL-sopimusta mahdollisen Turun raitiotien suunnitteluun saadaan rahoitusta 30 prosentille suunnittelukustannuksista, kertoo SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta. Valtion ja suurten kaupunkiseutujen kuntien välillä on nyt myös saavutettu neuvottelutulokset uusista maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksista vuosille 2020-2031. MAL-sopimusten myötä käynnistyy tunnin junan rakentaminen sekä Helsingin, että Turun päästä. Turun kaupunkiseudun MAL-sopimus sisältää Turun ratapihan ja Kupittaa-Turku-kaksois

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme