SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma: Marinin hallitus huolehtii ettei kunnista tai koulutuksesta leikata

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hallitus on saanut päätökseensä historiallisen pitkät puoliväliriihineuvottelut. Vaikeuksista huolimatta on todettava, että tuloksen syntyminen ja hallituksen taipaleen jatkuminen oli koko Suomen kannalta tärkeä asia. Onnistunut koronakriisin hallinta edellyttää leveitä harteita, jotka vain toimintakykyinen hallitus omaa. On myös tärkeää, että hallitus pääsi sopeuttamistoimista yhteisymmärrykseen.

- Hallituksen linja on, että otettu velka maksetaan suunnitelmallisesti takaisin. Vastuullinen taloudenpito ja heikoimmista huolehtiminen ovat hallituksen loppukautta määrittävät päälinjat, taustoittaa kansanedustaja Eveliina Heinäluoma. - Pidän tärkeänä sitä, että yhteiskunnan jälleenrakennusta ei tehdä pienituloisten, työttömäksi jääneiden tai nuorten kustannuksella.

Kuntien valtionosuuksien taso on noussut ja nousee edelleen

Riihessä päätettiin, että kuntien peruspalvelujen valtionosuuksien tasoa nostetaan kehyksissä vuosina 2022 ja 2023 yhteensä noin 300 miljoonaa euroa. Samalla tulevien hyvinvointialueiden rahoituksen tasoa nostetaan n. 130 miljoonaa euroa. Valtionosuuksiin tehdään lisäksi normaali indeksikorotus kunnille. Valtionosuuksien taso on noussut ja nousee tämän hallituksen toimesta jokaisena hallitusvuotena.

- Valtionosuuksien tason korotukset mahdollistavat sen, että kuntalaisten palveluista, kuten koulujen luokkako’oista tai nuorten harrastusmahdollisuuksista ei tarvitse tulevina vuosina joustaa. Tämä on kunnille tärkeä viesti. Kuntia on tuettu koronan aikana merkittävästi, eikä tätä tukea leikata pois, sanoo Heinäluoma.

Leikkauksia ei kohdisteta nuoriin tai mielenterveyspalveluihin

Hallitus päätti riihessä 370 euron sopeutuksista vuodelle 2023. SDP piti tärkeänä, että näihin leikkaustoimiin eivät kuuluu leikkaukset nuorilta tai terveyspalveluihin. Päinvastoin hallitus vie jo aiemmin päätetyn mukaisesti eteenpäin harrastustakuuta, jossa jokaiselle nuorelle taataan harrastus ja heikosti pärjääville kouluille suunnataan lisätukea tasavertaisten oppimismahdollisuuksien varmistamiseksi.

Paljon puhuttu terapiatakuu toteutetaan osana sote-uudistuksen hoitotakuuta. Koronakriisi on lisännyt mielenterveysongelmia - huoli terveydestä ja toimeentulosta kuormittavat ihmisten mieliä. Siksi on tärkeää, että hallitus panostaa erityisesti mileenterveyspalveluihin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Mielenterveyspalvelujen hoitoon pääsyn nopeuttamiseen suunnataan yhteensä 50 miljoonaa euroa vuosille 2021-2022. Tämä on osa hallituksen mielenterveysstrategiaa, jonka tavoitteena on hoitoon pääsyn nopeutus, palvelujen oikea-aikaisuus sekä laatu.

Työllisyyttä vahvistetaan

Hallitus päätti riihessä myös työllisyyttä vahvistavasta työllisyyspalveluiden siirrosta kuntien vastuille. Lisäksi työllisyyttä tulevat edistämään merkittävät TKI-panostukset. Täydennys kun tiedossa.

- Pidän tärkeänä, että hallitus vie työministeri Haataisen johdolla eteenpäin jo käynnistettyjä merkittäviä työllisyysuudistuksia, joissa mm. työllisyyspalvelut tuodaan pohjoismaiselle tasolle, yrityksiä kannustetaan työllistämään palkkatuen avulla sekä osatyökykyisten työllistämistä edistetään, Heinäluoma päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme