SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoman vappupuhe

Jaa

Hyvä ystävät ja toverit, oikein hyvää vappua!

Hyvinvointivaltiomme on rakennettu periaatteen varaan, jonka mukaan yhteiskunta kannattelee kaikkia kansalaisiaan niin hyvinä, kuin huonoina aikoina, taustaan katsomatta. Nyt ovat totisesti käsillä huonommat ajat, jolloin perusperiaatteen ydin on kovalla koetuksella. Olemme yhteiskuntana hyvin kriittisten valintojen äärellä, joiden vaikutukset tulevat kantamaan kauas tulevaisuuteen.

Hyvinvointivaltio luo kuitenkin meille toivoa ja toivo tarkoittaa mahdollisuutta. Mahdollisuutta saada tukea ja apua. Mahdollisuutta selvitä tyystin poikkeuksellisen ja haastavan ajan yli. Mahdollisuutta kokea itsensä tärkeäksi ja merkitykselliseksi.

Tätä toivoa haluamme vaalia tehdessämme päätöksiä tästä kriisistä selviämiseen. Panostamme nyt voimakkaasti taudin leviämisen hidastamiseen, testaamiseen ja jäljittämiseen. Liikkeelle on myös laitettu useita erilaisia tukimuotoja, joilla pyritään vastaamaan ihmisten ja yhteisöjen tarpeisiin tässä haastavassa ajassa.

Toverit,

Erityisesti kriisin keskellä on osattava huolehtia oikeudenmukaisuudesta. Korona on laittanut yhteiskuntamme pysähdyksiin hyvin laajasti. Kriisi vaikuttaa ihmisten toimeentuloon lomautusten iskiessä ja yritysten toimintakykyyn myynnin lakatessa.

Koska tukiresurssit ovat rajalliset, on niiden käyttö tehtävä harkiten. Harkinnassa on tärkeä ottaa huomioon oikeudenmukaisuus ja yhteiskunnan kokonaisetu. Työllisyyden tukeminen auttaa meitä nousemaan kriisin jälkeen.

Haluan sanoa muutaman sanan yritysten tukemisesta, sillä niihin liittyvästä oikeudenmukaisuudesta on käyty viime viikkojen aikana paljon keskustelua. Julkisuuteen tulleet tiedot Business Finlandin avustusten jakamisesta on herättänyt suuren huolen, kohdistuvatko tuet oikein. Business Finlandin kautta on päätetty ohjata 200 miljoonaa euroa yritysten kehittämishankkeisiin ja tiedot kertovat, että maksimituen saajien joukossa on yrityksiä, joiden on vaikea nähdä olevan eniten koronasta kärsineiden joukossa.

Monien ravintola-alan ja matkailuyrittäjien työt ovat keskeytyneet kokonaan, mutta heidän hätäänsä yhteiskunta ei ole vielä reagoinut. Sen sijaan vakavaraiset ja täysimääräisiä verovapaita osinkoja jakavat yhtiöt nauttivat ensivaiheessa Business Finlandin maksimiavustuksista.

Tässä jaossa on vaikea nähdä oikeudenmukaisuutta. Tukienjakoon liittyy myös vahva moraalinen puoli. Samaan aikaan, kun vakavaraiset yritykset hakevat valtiolta tukea, sairaanhoitajat ja lääkärit ovat etulinjassa torjumassa taudin leviämistä. Mitä he ajattelevat työn ja venymisen keskellä?

Otin tukien väärinkäytösten tullessa julkisuuteen kantaa siihen, että avustuspäätösten teko tulisi keskeyttää välittömästi ja ennen jatkamista käydä avustuskriteerit uudelleen läpi. Olen edelleen samalla kannalla. Muutoin voi käydä niin, että puurokupille ensimmäiseksi ehtineet tulevat kylläisiksi, mutta muiden nälkäisten tullessa paikalle on lautanen tyhjä.

Hyvät ystävät,

Maamme historian valossa on lohdullista se, että olemme selvinneet 1900-luvun aikana monesta vaikeasta tilanteesta. Uudelleen rakentamisen tie ja demokratian vaaliminen ovat olleet meidän vahvuuksiamme jo vaikean sisällissodan jälkeisenä aikana: Torpparilaki, kunnallisen demokratian vahvistuminen ja toteutuminen, kaikkia lapsia koskeva oppivelvollisuus sekä sotien välinen talouskasvu mahdollistivat Suomen nousun. Myös 90-luvun lamasta Suomi kykeni nousemaan muiden pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden rinnalle.

Valtioiden velkaantuminen on kriisin keskellä muuttunut yleisesti hyväksyttävämmäksi, jotta terveydenhoitosektorimme pysyy toiminnassa ja onnistumme pandemian pysäyttämisessä. Me suomalaiset tiedämme kuitenkin, ettei ilmaista lainaa olekaan. Joskus se on maksettava takaisin ja siksi lainanotossa on noudatettava huolellista harkintaa ja kohdistettava varat yhteiskunnan kokonaisedun kannalta välttämättömiin yhteiskunnan menoihin.

Pandemian helpottaessa tarvitsemme vahvoja elvytystoimia talouden pyörien pitämisessä liikkeessä. Hallituksella on mahdollisuus tukea erilaisilla elvytystoimilla kuntia koronakriisistä nousemiseksi. Nyt olisikin syytä ottaa hallitusohjelman kirjaukset kohtuuhintaisesta asuntopolitiikasta ja raideliikenteen edistämisestä pöydälle ja suunnata molempiin merkittävät tuet.

Pääkaupunkiseudulle rakennettavat raideyhteydet mahdollistavat asuntorakentamisen lisäämisen. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite lisätä kaupunkiseuduilla kohtuuhintaisten ARA-asuntojen tuotantoa. Tavoitteena on rakentaa valtion pitkällä korkotuella vähintään 10 000 uusia asuntoja vuosittain, joista yli puolet Helsingin seudulle. Nyt olisikin hyvä aika edistää kohtuuhintaista asumista.

Kriisin jälkeisessä jälleenrakennuksessa on tehtävä vastuullisia päätöksiä, mutta huolehdittava, että ne, joiden hartiat ovat leveämmät osallistuvat jälleenrakennukseen enemmän. Tämän periaatteen varaan olemme myös rakentaneet suomalaisen hyvinvointivaltiomme.

Ja lopuksi muutama sana vapusta.

Vapulla on keskeinen rooli kulttuurisessa kalenterissamme. Useimmille se on iloinen karnevaalijuhla. Perinteiseen tapaan vappu on työväen ja ylioppilaiden juhla. Vappu jos mikä on tulevan kesän ja loppuvuoden mahdollisuuksien juhla. Toivon juhla.

Tämän vuotinen vappu haastaa meitä poikkeamaan normeistamme. Suojellaksemme muita, on etäisyyttä läheisiin ja ystäviin vaalittava edelleen, vaikka juhlatunnelma nousisikin. Vain näin pystymme suojelemaan elämää ja varmistamaan taudin pysymisen hallinnassa.

Vaikka vappu täytyy toteuttaa poikkeuksellisin menoin, on sen merkitys työväen juhlintana merkittävämpi kuin aikoihin. Nyt on nimittäin aika osoittaa arvostusta terveydenhuoltomme sankareille eli sairaanhoitajille. Ilman heitä yhteiskuntamme ei tässä tilassa toimisi ja juuri toivo olisi vähissä. Siksi haluan suuresti kiittää kaikkia sairaanhoitopiirien hoitohenkilökuntaan kuuluvia, jotka oman terveytensä uhalla pitävät meistä huolta. Olkoon tämä juhla omistettu heille.

Näillä sanoin haluan toivottaa oikein rauhaisaa vappua kaikille.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Salonen: Hallitukselta merkittävä kädenojennus meriteollisuudelle3.6.2020 16:53:40 EESTTiedote

Hallituksen lisätalousarviossa esitetään laivanrakennuksen innovaatiotukeen 20,75 miljoonan euron lisäystä, jolla pyritään mahdollistamaan uusien laivanrakennushankkeiden käynnistyminen Suomessa. Kolmen nykyisen ulkovartiolaivan korvaamiseksi kahdella uudella öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntakykyisellä monitoimialuksella ehdotetaan alusten suunnitteluun 5 miljoonaa euroa.

SDP:n Riitta Mäkinen: Hallitus ei halua toistaa 90-luvun laman virheitä – lisätalousarviosta turvaa lapsille ja nuorille sekä ikääntyneille3.6.2020 15:34:18 EESTTiedote

Hallituksen vuoden 2020 neljäs lisätalousarvioesitys panostaa erityisesti lapsiin ja nuoriin, peruspalveluihin sekä koulutukseen. Lasten ja nuorten hyvinvointipakettiin kohdistetaan jopa yli 300 miljoonaa euroa. Valtionosuuksien kautta lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan mm. mielenterveyspalveluihin, perheiden sosiaalipalveluihin sekä ennaltaehkäiseviin tukitoimiin panostamalla. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen iloitsee myös iäkkäiden palvelujen 60 miljoonan tukipaketista. Sillä vahvistetaan paitsi pitkäaikaishoidossa olevien palveluja, tuetaan myös omaishoitajia. - Peruspalvelujen vahvistamisella vaikeassa kuntatalouden tilanteessa on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille. On erittäin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin. Koronan rajoitteet ovat kohdistuneet kovimmin juuri heihin, Mäkinen huomauttaa. Mittava kuntapaketti on kokonaisuudessaan noin 1,4 miljardia euroa, odotettua huomattavasti suurempi. Kuntien kriittistä tilannetta huomioidaan kok

SDP:n Eloranta: Turun tunnin juna etenee vauhdilla3.6.2020 14:26:28 EESTTiedote

On hienoa, että Marinin hallitus vastaa koronakriisiin ilmastoelvytyksellä. Näin torjutaan samaan aikaan koronakriisin taloudellisia seurauksia, pienennetään korjausvelkaa ja edistetään siirtymää kohti päästötöntä liikennettä. - Täällä Varsinais-Suomessa voimme iloita tunnin junan etenemisen lisäksi siitä, että saamme valtion lisätalousarviossa Kaarinan kiertotien suunnitteluun Paraistenväylällä 0,5 milj. euron määrärahan vuodelle 2020. Kolmas ilonaihe on, että osana Turun seudun MAL-sopimusta mahdollisen Turun raitiotien suunnitteluun saadaan rahoitusta 30 prosentille suunnittelukustannuksista, kertoo SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta. Valtion ja suurten kaupunkiseutujen kuntien välillä on nyt myös saavutettu neuvottelutulokset uusista maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksista vuosille 2020-2031. MAL-sopimusten myötä käynnistyy tunnin junan rakentaminen sekä Helsingin, että Turun päästä. Turun kaupunkiseudun MAL-sopimus sisältää Turun ratapihan ja Kupittaa-Turku-kaksois

Sdp:n Kim Berg: Lasten, nuorten ja iäkkäiden tuki tulee kreivin aikaan3.6.2020 12:49:18 EESTTiedote

Hallitus ehdottaa rahoitusta lasten ja nuorten hyvinvointiohjelmaan. Kuntien valtionosuudella tuettaisiin lapsia, nuoria ja perheitä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa 112,3 miljoonalla eurolla. Varoja kohdistetaan mm. perheiden matalan kynnyksen palveluihin sekä lasten sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. - Tuki on nyt erityisen tärkeää, jotta koronaepidemian vuoksi aiheutuneet sosiaaliset ongelmat eivät pitkity ja emme ajaudu samanlaiseen tilanteeseen kuin 1990-luvun laman jälkeen, kansanedustaja Kim Berg (sd) sanoo. Lisäksi hallitus ehdottaa iäkkäiden palvelujen varmistamiseksi 60 miljoonan euron lisärahoitusta. Varoja kohdistetaan muun muassa kotihoidon asiakkaiden etä- ja kotikuntoutuspalveluihin, hyvinvointia ja toimintakykyä tukeviin toimiin ympärivuorokautisessa hoidossa ja omaishoitoperheiden erityistukeen. Bergin mielestä iäkkäiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukeminen on myös erityisen tärkeää, koska mitä pidempään liikkuminen ja kuntoutus on jään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme