SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Pia Viitanen kertoi NATO-kantansa: Tulen äänestämään puolesta

Jaa

Tänään Sdp:n eduskuntaryhmässä ja puoluevaltuustossa on tehty päätös tukea Suomen NATO-jäsenyyttä. Kansanedustaja Pia Viitanen on myös NATO-jäsenyyden kannalla, ja hän tulee äänestämään hakemuksen puolesta.

Viitanen toteaa, että kyseessä on iso ja kauaskantoinen asia. Tämän vuoksi hän on aiemmin ollut sitä mieltä, ettei kysymykseen voi vastata heti kyllä tai ei:

-Olen halunnut käydä läpi asian eri puolia, ottaa selvää, ja saada näkemyksiä kysymyksistä, jotka ovat olleet tärkeitä, kun olen miettinyt kantaani Suomen NATO-jäsenyyteen. Olen halunnut pohtia asiaa eri näkökulmista - punnita riskejä ja hyötyjä tässä täysin uudessa ja muuttuneessa turvallisuustilanteessa, Viitanen sanoo.

Viitanen kertoo, että media on kysynyt kansanedustajilta kantaa NATO-jäsenyyteen useasti viime viikkojen aikana. Hän on edellä mainituista syistä johtuen jättänyt ottamasta näissä kyselyssä kyllä tai ei -kantaa, mutta kertonut samalla itselleen tärkeistä näkökohdista:

-Tärkein päätöksessä vaikuttava asia on suomalaisten turvallisuus nyt ja tulevaisuudessa. Harkinnassani tulen ottamaan huomion ylimmän valtionjohdon: Presidentti Niinistön ja hallituksen näkemyksen asiasta. Kuten sanottu: Suomen ja suomalaisten turvallisuus on asia ylitse muiden. Se on lähtökohta - perusasia, sanoo Viitanen

-On selvää, että kukaan ei voi tietää varmasti, mitä tulevaisuus tuo minkäkin polun varrella. Uskon kuitenkin, että tässä tilanteessa NATOn jäsenyys on parempi vaihtoehto ja tuo turvaa enemmän, kuin toisessa tilanteessa olisi, Viitanen jatkaa

Viitanen korostaa, että on tärkeää, että Suomelle on ilmaistu tukea jo liittymisprosessin aikana. Samoin hän pitää tärkeänä sitä, että olemme ottaneet askelia vahvasti yhteistyössä ja samassa aikataulussa Ruotsin kanssa, vaikka molemmat maat tekevät ratkaisunsa itse.

-Minulle on ollut myös tärkeää nähdä, mille kannalle ylin valtiojohto asettuu. Oli hyvä ja merkittävää, että Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin yhteisesti ilmaisivat kantansa viime torstaina. Pidän heidän arviotaan tärkeänä siksi, että presidentti ja hallituksen keskeiset ministerit ovat niitä, jotka ovat käyneet olennaisia keskusteluja kansainvälisesti avainhenkilöiden kanssa; heillä on kaikkein eniten tätä kautta tietoa myös oman arviointinsa pohjaksi, Viitanen toteaa.

-Kuluneiden viikkojen aikana olen keskustellut asiasta paljon ja saanut viestejä kansalaisten näkemyksistä asiaan. On tärkeää, että ihmiset ovat kertoneet ajatuksistaan tästä isosta asiasta. Arvostan sitä. Mielipidemittaukset osoittavat myös, että NATO-jäsenyydellä on hyvin laaja kansalaisten tuki. Tämä on merkittävää, Viitanen jatkaa.

Kaiken kaikkiaan päätös Natoon liittymisestä ei ole ollut Viitaselle helppo.

-Suomen pitkäaikainen linja on ollut mielestäni täysin oikea, ja se on herättänyt luottamusta. Vuosien varrella minun oli helppo vastata kysymykseen siitä, kannatanko NATO-jäsenyyttä - en, nykylinja on hyvä. Tuntui hurjalta, kun yhtäkkiä tapahtui se, mitä nyt olemme nähneet. Turvallisuustilanne muuttui pysyvästi 24.2. jälkeen, ja hetkessä kaikki oli toisin. On selvää, että Venäjän aloittama julma hyökkäyssota johtaa siihen, että tilannetta on arvioitava uudestaan. Ja tässä nyt olemme, Viitanen kuvailee.

-On pakko sanoa, että jos joku olisi kertonut minulle jokin aika sitten, että Suomi on tekemässä päätöstä NATOon liittymisestä, sitä olisi ollut kovin vaikea uskoa. Nyt se on totta. On selvää, että kukaan ei osaa katsoa ja tietää tulevaisuudesta, mutta päätökset on tehtävä niiden tietojen ja arvioiden pohjalta joita meillä on, ja siksi olen valmis valitsemaan epävarmoista poluista sen, joka näiden arvioiden valossa näyttää parhaalta.

Oma arvomaailmani perustuu vahvasti rauhan aatteeseen. On vaikea nähdä, että ihmiskunta voittaisi mitään aggression tai vihan kautta, Viitanen tiivistää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Eduskunnalta vahva tuki valtiojohdolle"17.5.2022 16:42:46 EEST | Tiedote

Eduskunta päätti, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä. Äänestyksen tulos on 188-8 liittymisen puolesta. SDP:n edustajat olivat äänestyksessä yksimielisesti jäsenyyden puolesta. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä on erittäin merkittävää, että yli 90% kansanedustajista on samaa mieltä asiasta. Äänestystä edeltäneessä keskustelussa Mäkynen Nato-jäsenyyden rinnalla esille demokratian merkityksen, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen. Suomalaisten turvallisuus edellyttää onnistumista tässä kaikessa. Tämä työ jatkuu myös Nato-päätöksen jälkeen. Koko puhe luettavissa alla.

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme