SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Salonen: Erityisen tuen tarpeessa olevat lapset tarvitsevat terapiaa myös koronakriisin aikana

Jaa

Erityisen tuen tarpeessa olevien lasten perheissä on jouduttu haastaviin tilanteisiin, kun erilaisten tuki- ja terapiapalveluiden saanti on vaikeutunut. Lapset voivat tarvita esimerkiksi valmennusta tai toiminta- ja psykoterapiaa. Näiden palveluiden järjestäminen etänä on koettu vaikeaksi pienten lasten kohdalla. Esimerkiksi neuropsykiatrisia erityispiirteitä omaavat lapset ovat voineet jäädä täysin ilman tarvitsemiansa palveluita koronakriisisissä.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) huomauttaa, että kotiin annettavat palvelut ovat tarpeen lapsiperheissä. Esimerkkiä voisi ottaa vanhuksille järjestetyistä kotipalveluista koronaepidemian aikana. Myös erityisen tuen tarpeessa olevat lapset tulisi huomioida samalla tavalla.

- Perheiden voimavarat ovat nyt aivan äärirajoilla. Monet vanhemmat ovat joutuneet ottamaan oman työnsä ohella nyt erityisopettajan, psykologin ja psykoterapeutin roolin, kun tukitoimet ovat monin paikoin keskeytetty. Erityisen tuen tarpeessa olevat lapset kokevat myös ylimääräistä ahdistusta poikkeustilanteessa, mikä voi aiheuttaa ongelmia entisestään ja johtaa hoidon tarpeen kasvamiseen tai jopa tilanteen kriisiytymiseen. Tätä vaativaa tilannetta voitaisiin helpottaa tarjoamalla valmennus- ja terapiapalveluita näille lapsille esimerkiksi kotikäynneillä, Salonen ehdottaa.

Salonen esittää, että rajoitusten purkamista suunniteltaessa lasten sosiaali- ja terveyspalveluita tulisi tarkastella ensimmäisten toimien joukossa.

- Maan hallitus pohtii 3.5. esimerkiksi koulujen ja päiväkotien rajoitusten jatkoa. Nämä erityisen tuen tarpeessa olevat lapset perheineen tarvitsevat apua nopeasti. Tarkoilla ohjeilla ja suosituksilla mahdollistetaan tarvittavien palveluiden jatko, lisäämättä kuitenkaan koronaviruksen leviämisen riskiä tai vaarantamatta maan toimia viruksen torjunnassa. Nyt kantautuu viestejä siitä, että jopa lasten psykiatrisia osastojaksoja on peruutettu, vaikka lasten tilanne on todella vaikea. Tilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Näiden lasten avun ja tuen tarve kuitenkin kasvaa päivä päivältä, ja siksi tilanne tulisi huomioida nopeasti, Salonen painottaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Työelämän eriarvoistuminen on pysäytettävä26.5.2020 14:52:00 EESTTiedote

Vuoden 2019 työolobarometrin ennakkotietojen mukaan sosioekonomisten ryhmien väliset erot näkyivät erityisesti etätyöskentelyn mahdollisuuksissa. Barometrin mukaan ylemmistä toimihenkilöistä lähes kolmasosa oli tehnyt etätyötä viikoittain tai useammin viimeisen vuoden aikana, kun taas työntekijöistä vastaava osuus oli vain kaksi prosenttia. Kansanedustaja Niina Malm (sd.) huomauttaa, että erityisesti koronakriisin aikana työelämän eriarvoisuus on nostanut päätään. - Vaikka etätyö onkin yleistynyt viime vuosina yhä enemmän, on kuitenkin koronakriisin aikana korostunut, että kaikkea työtä ei edes pystytä muuttamaan etätyöksi. Siitä huolimatta on olemassa paljon muita kohtia, joihin panostamalla voidaan pitää huoli siitä, ettei eriarvoisuus työelämässä pääse kasvamaan. Esimerkiksi työntekijöiden kouluttaminen ja vaikutusmahdollisuuksien parantaminen työelämässä ovat tärkeä osa eriarvoisuuden torjuntaa, Malm toteaa. Sosioekonomiset erot näyttäytyvät tällä hetkellä myös koulutusmahdollisuuk

SDP:n Kim Berg: Pohjanmaa pääsi mukaan EU-kaupunkikehittämiseen20.5.2020 16:54:19 EESTTiedote

Vaasa, Seinäjoki ja Kokkola on otettu mukaan kestävän kaupunkikehittämisen hankkeeseen, jolla mahdollistetaan kaupunkien ja valtion tiiviimpi yhteistyö tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tueksi. Kansanedustaja Kim Berg (sd) pitää pohjalaisten kaupunkien mukaan ottamista EU-taustaiseen hankkeeseen hienona uutisena. - Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä ja lisätään vaikuttavuutta. Samalla kootaan tutkimusta ja sitä hyödyntäviä verkostoja isommiksi osaamiskeskittymiksi, Kim Berg iloitsee. Sopimukset solmitaan pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kesken. Pohjalaisten mukaan tulon myötä ekosysteemissä on nyt 18 kaupunkia. Mukana on erilaisia suomalaisia alueita ja kaupunkeja, joissa jokaisessa on erilaista osaamispotentiaalia. Ekosysteemisopimukset toteutetaan osana uutta EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021-27 ohjelmaa, joka toteuttaa EU:n kestävän kaupun

SDP:n Heidi Viljanen: Kahdelta luukulta kohti kokonaisuutta20.5.2020 12:12:40 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen on tyytyväinen siihen, että hallitusohjelmakirjaus toimeentulotuen kokonaisuudistuksesta nytkähtää eteenpäin lähiaikoina. Lain uudistamista valmisteleva työryhmä asetetaan pian ja se on tärkeä askel kohti lain epäkohtien korjausta ja käytännön toimintamallien parantamista. - On erityisen tärkeää tarkastella perustoimeentulotuen siirtoa Kansaneläkelaitoksen vastuulle. Miten siinä onnistuttiin ja missä on korjattavaa? Nyt meillä on mahdollisuus korjata järjestelmää niin, että se tukee ihmistä, eikä tiputa yhteiskunnan rattaiden ulkopuolelle. Toimeentulotukilain uudistuksessa perustoimeentulotuki siirtyi Kansaneläkelaitoksen vastuulle vuoden 2017 alusta. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki säilyivät edelleen kuntien vastuulla. Uudistuksessa palvelut hajautuivat, mikä vaikuttaa juuri heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. – Vanhassa työssäni päihdekuntoutujien parissa näin hyvin läheltä sen, miten heikosti tällainen hajanainen systeemi palvelee ihmi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme