SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Salonen: Lisää opettajia ammatilliseen koulutukseen

Jaa

Hallitus on esittänyt lisäbudjetissaan 20 miljoonan euron lisäystä ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen kertaluonteisena tulevaisuusinvestointina. Vuoden 2018 alusta voimaan astunut lakiuudistus ammatillisesta koulutuksesta heikensi opiskelijoiden opetuksen määrää oppilaitoksissa.

- 20 miljoonan lisäys ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen on oikea tulevaisuusteko. Valitettavasti viime hallituskaudella voimaantulleessa ammatillisia oppilaitoksia koskevassa uudistuksessa koulutukseen kohdistuvat säästöt näkyivät opiskelijoille opetustuntien selvänä vähenemisenä. Olen itse nuorena opiskelijana pyytänyt koulun rehtorilta opetusta koulussa haahuilun sijaan, ja siksi tiedän, että jos nuori itse alkaa pitää opetuksen määrää liian alhaisena, se on aina hälyttävä merkki opetuksen tilasta. On ollut erittäin surullista saada yhteydenottoja nuorilta, heidän vanhemmiltaan ja opettajiltaan riittävän opetuksen puutteesta. On väärin jättää ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat pärjäämään omillaan, kun niin moni heistä kaipaisi vielä vahvasti aikuisen ja auktoriteetin tukea, Kristiina Salonen sanoo.

Huhtikuussa OAJ:n julkaisema kyselytutkimus paljasti, että 54 % kyselyyn vastanneista ammatillisen koulutuksen opettajista kertoi opetuksen vähentyneen oppilaitoksissa. 60 prosenttia opettajista taas kertoi, etteivät he pysty riittävän usein käymään työpaikalla ohjaamassa opiskelijaa ja alle puolella opettajista oli riittävästi tilaisuuksia keskustella työpaikkaohjaajien kanssa. Salonen pitää opettajien antamia vastauksia vakavana viestinä.

- Opiskelijat tarvitsevat harjoittelussakin ohjausta ja neuvoja myös omalta opettajaltaan. Kaikissa ammateissa ei ole helppoa mennä ilman osaamista harjoittelemaan. Esimerkiksi yksinyrittäjänä toimivan parturi-kampaajan on vaikeaa ottaa harjoitteluun opiskelijaa, jolla ei ole alan perustaitoja valmiiksi opetettuna. Kouluissa on harjoituspäitä ja aikaa opetella leikkausta, muttei asiakkaista kilpailevassa kampaamossa. Työpaikalla oppimisen lisäämisen idea sinällään kuulostaa hyvältä, mutta jos toteutus tarkoittaa usein jo ylityöllistettyjen ammattilaisten muuntautumista opettajaksi yhä piteneviksi jaksoiksi, tilanne ei varmasti hyödytä opiskelijaa eikä yritystä. Miten voimme odottaa, että nuorilla on silloin valmiudet siirtyä työelämään? Ja me tarvitsemme huippuammattilaisia myös ammattikoulusta, jotta voimme vastata yritysten tarpeisiin ja kasvattaa työllisyyttä myös Satakunnassa, Salonen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: Hallitus panostaa peruspalveluiden vahvistamiseen ja laaja-alaisten sosiaali- ja terveyskeskusten perustamiseen16.10.2019 12:09:43 EESTTiedote

Kansanedustaja Tuula Väätäinen on tyytyväinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun esittelemään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on perustaa laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia Suomeen, jotka pystyvät vastaamaan paremmin ihmisten hoitotarpeisiin. Vuonna 2020 hallitus on myöntämässä kunnille ja kuntayhtymille yhteensä 70 miljoonaa euroa valtionavustuksina. - Olen tyytyväinen, että Rinteen hallituksen panostukset kohdistuvat peruspalveluiden vahvistamiseen ja laaja-alaisten sosiaali- ja terveyskeskusten perustamiseen. Suomessa väestö ikääntyy ja sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö tulee lisääntymään koko maassa. Sote-palveluita täytyy siirtää suurempien järjestäjien vastuulle, jotta voimme turvata yhdenvertaisten ja laadukkaiden palvelujen saatavuuden kaikkialla Suomessa, toteaa Väätäinen. Pohjois-Savoon rahoitusta on tulossa osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kehittämishanketta vuonna 2020 yhteensä 3,325 m

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme