SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Timo Suhonen: Reippautta kohti kehitysvammaisten työsuhteita

Jaa


Kansanedustaja Timo Suhonen (sd) lähettää terveisiä Säätytalon hallitusneuvottelijoille vammaisten työelämäosallisuuteen liittten. Kehitysvammaliitto on nostanut esiin epäkohdan ja hitauden, miten kehitysvammaisten kohtelua työelämässä on edistetty.

– Kariutunut vammaisten työelämäosallisuutta koskeva laki tarvittaisiin, jotta työpaikoilla saataisiin aikaiseksi ketterä muutos. Työtä teetetään edelleen seitsemän euron päiväpalkalla. Avotyöntekijä tekee normaalia työtä työpaikalla ilman, että saa työstään palkkaa, tarkemmin sanottuna työosuusrahaa, kertoo Suhonen. 

– Tuntuu, että tavoitteen henkeä ei ole sisäistetty, sillä enemmän kuin 2000 kehitysvammaista tekee tätä avotyötä. Myöskään työn muuttamista määräaikaiseksi harjoitteluksi kohti normaalia palkkatyötä ja siten työsuhdetta, ei ole edetty toivotusti. On helppo yhtyä Kehitysvammaliiton kantaan, jonka tavoitteena on, että avotyösopimuksia ei enää tehtäisi. Asiaan on saatava ripeyttä! Oikeus työhön on perusoikeus – vammaiset ovat myös sen suojassa, painottaa Suhonen.

– Pääministeri Marinin hallituksen työministeri Tuula Haataisen läpi ajaman Työkanava Oy:n perustaminen on oikea askel, joka lisää vammaisten työn tekemisen mahdollisuuksia. Nyt on korkea aika on myös edetä sanoista tekoihin jo työtä tekevien vammaisten työsuhteistamiseksi - vain näin voidaan saavuttaa pohjoismainen työllisyysaste. Tehty on saatava näkyväksi, pois historiankin rasittamasta avotyöstä.

– Myös eläkkeen ja työn teon yhteensovittamisessa näyttää olevan edelleen vaikeuksia. Kysymys on nyt Säätytalon hallitusneuvotteluissakin usein mainitun periaatteen toteuttamisesta: työn teon on aina oltava kannattavaa – olipa kyse kokoaikaisesta tai osa-aikatyöstä, vaatii Suhonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme