SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: SDP:n johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaa

Jaa

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen toteaa, että Sanna Marinin johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaan kirjattuja linjauksia vaikeina aikoina. Suurimman osan vaalikaudesta hallitus on joutunut työskentelemään hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa vaikeiden asioiden äärellä. Haasteiden edessä hallitus on määrätietoisesti vaalikauden alusta asti saattanut hallitusohjelmakirjauksia toteen. Väätäinen on tyytyväinen, että aikana, jolloin Suomi on joutunut kohtaamaan globaalin pandemian, sodan Euroopassa ja muita vaikeita haasteita, on maatamme johtanut sosialidemokraattien vetämä hallitus.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Hallituskauden alkutaipaleella hallitus toteutti sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulain uudistuksen. Uudistus oli iso askel oikeaan suuntaan perusterveydenhuollon uudistamisessa, jolla lisättiin terveyden tasa-arvoa vähentämällä pienituloisimpien terveydenhuollon asiakkaiden maksurasitusta ja ennaltaehkäistiin maksujen päätymistä ulosottoon. Perusterveydenhuollon maksut eivät saa vaarantaa kenenkään toimeentuloa Suomessa, kaikilla kuuluu olla varaa sairastaa, sanoo Väätäinen.

- Lisäksi hallitus on toteuttanut muita merkittäviä lakiuudistuksen kuten perhevapaauudistuksen, joka on ollut harppaus kohti nykyaikaista perhekäsitystä, jossa hoitovastuu ja perhevapaat jakautuvat tasaisesti vanhempien kesken. Hallitus on myös toteuttanut oppivelvollisuuden uudistuksen, jossa oppivelvollisuus laajennettiin käsittämään koko toisen asteen koulutuksen. Näin jokainen nuori Suomessa suorittaa vähintään toisen asteen tutkinnon. Peruskoulun suorittaminen ei ole enää pitkään ollut työllistymisen ja menestymisen tae. On Suomen edun mukaista, että jokaisella nuorella on mahdollisuus hankkia riittävät taidot, joilla pärjätä ja menestyä omassa elämässä, kertoo Väätäinen.

Hallitus on toteuttanut muita merkittäviä lakiuudistuksia kuten sote-uudistuksen ja seitsemän päivän hoitotakuun. Kuluneen viime kevään aikana hallitus on myös jatkanut vanhuspalveluiden uudistamista, korottanut pienempiä eläkkeitä ja alentanut polttoaineen jakeluvelvoitetta, toteuttanut seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen sekä aloittanut lastensuojelun lainsäädännön kokonaisvaltaisen uudistustyön.

- Hallituksen merkittävä kärkihake sote-uudistus valmistui SDP:n johdolla. Tärkeä ja historiallisesti merkittävää uudistusta on yritetty saada valmiiksi yli 10 vuotta eri hallituskokoonpanojen voimin. Tämä hallitus kuitenkin onnistui siinä missä aikaisemmat hallitukset eivät. Suomeen saatiin vihdoin sote-uudistus, joka vahvistaa julkista terveydenhuoltoa ja turvaa tasa-arvoiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut asuinpaikasta ja lompakon paksuudesta riippumatta. Hallitus on lisännyt suomalaisten yhdenvertaisuutta myös toteuttamalla seitsemän päivän hoitotakuun, jotta perusterveydenhuollon palvelut olisivat saatavilla kaikille kohtuullisen ajan sisällä, korostaa Väätäinen.

- Kuluneen viime kevään aikana hallitus on tehnyt monia toimia suomalaisten hyvinvoinnin, toimeentulon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden parantamiseksi. Hallitus on jatkanut vanhuspalvelujen uudistamista toteuttamalla vanhuspalveluiden uudistuksen toisen vaiheen, joka on jatkoa iäkkäiden ihmisten palveluja koskevan lakiuudistuksen ensimmäiselle vaiheelle, jossa säädettiin muun muassa ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksesta. Vanhuspalveluja uudistamalla mahdollistetaan ikääntyneen asuminen kodissaan mahdollisimman pitkään ja turvallisesti sekä riittävän avun saanti ja myös kotihoidon työn helpottaminen. Lisäksi hallitus on tehnyt pienempien eläkkeiden korotuksen, alentanut polttoaineen jakeluvelvoitetta, joka tukee suomalaisten työssäkäyntiä ja mahdollisuuksia liikkua vapaa-ajalla, listaa Väätäinen.

- Lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelun aloittaminen osoittaa SDP:n johtaman hallituksen sitoutumisen lapsiperheiden tukemiseen. Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden henkilöstömitoituksesta on hallituskaudella jo säädetty laki. Lastensuojelu on kuitenkin kokonaisvaltaisen uudistuksen tarpeessa, jotta jokaisen lapsen oikeus turvalliseen lapsuuteen ja yhdenvertaiseen kehitykseen pystytään turvaamaan. Nykyinen lastensuojelulaki on vanhentunut ja kokonaisvaltaiselle uudistukselle, jossa lasten etu asetetaan ensisijalle, on tarvetta. Lisäksi hallitus on saattanut toteen merkittävän ja erittäin tarpeellisen seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen, jolla parannetaan uhrin asemaa ja kovennetaan lapsiin kohdistuvien rikosten rangaistuksia. Hallitus on hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa ja vaikeiden haasteiden keskellä edistänyt suomalaisten hyvinvointia, toimeentuloa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Tätä tärkeää työtä hallitus tulee jatkamaan hallituskauden loppuun asti, päättää Väätäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Omalääkärin ja omahoitajan työparimalli saatava nopeasti etenemään18.8.2022 16:10:26 EEST | Tiedote

Tiistaina 16.8. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi selvityksensä uudenlaisesta omalääkärimallista. Selvityksen tarkoituksena oli arvioida ja kuvata, miten omalääkärimallia voisi toteuttaa yhdessä hoitotakuun kanssa. Selvitysryhmä ehdottaa ratkaisuksi hoidon jatkuvuusmallia, jolla vahvistetaan potilaan, lääkärin ja hoitajan hoitosuhteen jatkumista. SDP:n kansanedustaja ja terveystieteen tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen on jo pitkään puhunut omalääkärin ja omahoitajan työparimallin tarpeesta, ja hyödyistä sekä vaatinut mallin pikaista edistämistä alueilla ja valtakunnallisesti.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa ke 17.8.202217.8.2022 14:04:28 EEST | Tiedote

Vapaa julkaistavaksi kun puhuttu Muutokset puhuttaessa mahdollisia Hyvät ystävät, todella mukavaa nähdä teitä kaikkia tänään täällä Kuopiossa. Toivottavasti teillä kaikilla on ollut rentouttava kesä ja olette saaneet mahdollisuuden levätä sekä viettää aikaa läheistenne kanssa. Tänään aamulla vierailimme Antin ja Tuulan kanssa kuopiolaisessa Jynkän koulussa tapaamassa koululaisia ja opettajia. Pääsimme osallistumaan syksyn ensimmäiselle kyselytunnillekin, kun oppilaat esittivät meille hyviä kysymyksiä tärkeistä aiheista, kuten koulusta ja harrastuksista. Inflaation kiihtymisen, energian hinnan nousun sekä huolestuttavan maailmanpoliittisen tilanteen keskellä oli erityisen mukavaa nähdä, kuinka tietyt perusasiat – koulujen ja harrastusten alkamiset – pyörivät yhä tavallisella radallaan. Erityisen iloinen olen siitä, että tämä on jo toinen lukuvuoden aloitus, kun maksuton toinen aste on todellisuutta, ja toisen asteen opiskelijoiden ei ole tarvinnut maksaa oppikirjoista tai opiskeluun lii

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa 17.8.202217.8.2022 13:23:55 EEST | Tiedote

Vapaa julkaistavaksi kun puhuttu. Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Hyvät ystävät, Hienoa nähdä teitä täällä yhdessä Kuopiossa tänään. Kuopio on hieno, kasvava kaupunki. Se on syystä myös suosittu opiskelijakaupunki: täällä on korkeatasoista kansainvälistä tutkimusta ja yrittäjyyttä, elävä kaupunkielämä ja luontoa lähellä. Vieraat sanovat savolaisten olevan myös leppoista, ystävällisen uteliasta porukkaa – täällä on helppo viihtyä. Bästa vänner, Jag är glad att se er alla här i Kuopio i dag. Kuopio är fin, växande stad. Det är därför också en populär studiestad: det finns högklassig internationell forskning och företagande, ett levande stadsliv och naturen är nära. Det brukar också sägas att människor i savolax är vänliga och nyfikna – Det är lätt att trivas här. Euroopan turvallisuustilanne muuttui perusteellisesti Venäjän hyökkäyssodan seurauksena ja sota Ukrainassa on kestänyt lähes puoli vuotta. Yhä edelleen Venäjä hyökkää aggressiivisesti ja pyrkii valloittamaan suvereenin valtio

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme