Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kanta-Hämeen kokoontumisrajoituksia kiristetään, koronapassi mahdollinen rajoitusten vaihtoehtona - Uudellemaalle harkitaan mm. liikunta- ja harrastustilojen sulkemista 

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin aluetta koskevan päätöksen, jolla kokoontumisrajoituksia tiukennetaan 24.12.2021 alkaen: sisätiloissa yli kymmenen hengen ja ulkotiloissa yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään. Yleisötilaisuuksien rajoitusten vaihtoehtona voi ottaa käyttöön koronapassin. Lisäksi virasto arvioi parhaillaan, onko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella välttämätöntä määrätä tiettyjä asiakas- ja yleisötiloja suljettavaksi määräajaksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 21.12.2021 päätöksen kokoontumisrajoitusten tiukentamisesta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueelle. Päätös koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä. 

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on kielletty 24.12.2021 alkaen kaikki sisätiloissa järjestettävät yli kymmenen hengen ja ulkotiloissa järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Tällä hetkellä alueella on voimassa aluehallintoviraston päätös, jolla on kielletty sisätiloissa järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet. Uusi määräys on voimassa 23.1.2022 asti. 

Yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoituksen vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin. Yleisissä kokouksissa (esimerkiksi mielenosoitukset) koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoituksen vaihtoehtona. 

Hallituksen mahdolliset päätökset koronapassin käytön rajoittamisesta asetuksella voivat vaikuttaa siihen, voiko toimija ottaa koronapassia käyttöön vaihtoehtona aluehallintoviraston määräämille rajoituksille. 

Uudellemaalle harkinnassa asiakas- ja yleisötilojen sulkeminen ja kokoontumisrajoitusten kiristäminen 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä lausunnon, jossa suositellaan tilojen käytön rajoitusten kiristämistä niin, että tietyt asiakas- ja yleisötilat suljettaisiin määräajaksi kokonaan. Tilat, jotka on mahdollista määrätä suljettavaksi enintään kahden viikon ajaksi kerrallaan, on lueteltu tartuntatautilain pykälässä 58 g. Niihin kuuluvat mm. joukkueurheiluun käytetyt tilat, kuntosalit, tanssipaikat, kuorolauluun ja harrastusteatteriin käytettävät tilat, kauppakeskusten yleiset tilat, uimahallit, kylpylät ja sisäleikkipuistot. Päätöksen välttämättömyyttä ja tarkempaa sisältöä arvioidaan parhaillaan asiantuntijatahojen kanssa. 

”Kuulemme nyt sairaanhoitopiirin alueen kuntia ja odotamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoa, kun arvioimme tilojen sulkemisen välttämättömyyttä”, kertoo ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Vielä emme pysty tarkemmin sanomaan, tulisiko mahdollinen päätös koskemaan kaikkia laissa mainittuja tiloja tai olisiko se voimassa koko Uudenmaan alueella. Tätäkin arvioimme parhaillaan.”  

Mahdollinen päätös voitaisiin tehdä aikaisintaan torstaina 23.12., ja se tulisi voimaan todennäköisesti joulun jälkeen tiistaina. Lain mukaan toimija ei voi ottaa tilojen sulkupäätöksen vaihtoehtona koronapassia käyttöön. 

”Ymmärrämme, että päätöksen ajankohta juuri ennen joulua olisi hyvin vaikea toimijoiden näkökulmasta. Pyrimme joka tapauksessa tiedottamaan mahdollisen päätöksen valmistelun etenemisestä heti kun se on mahdollista”, sanoo Oona Mölsä. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on lisäksi harkitsemassa sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoitusten kiristämistä. Tällä hetkellä Uudellamaalla voimassa on aluehallintoviraston päätös, jonka mukaan sisällä järjestettävät yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. HUS on esittänyt lausunnossaan, että rajoitusta tiukennettaisiin niin, että kokoontumisten enimmäishenkilömäärä rajattaisiin kymmeneen henkilöön sisätiloissa. Koronapassin voi ottaa yleisötilaisuuksien rajoitusten vaihtoehtona käyttöön. Aluehallintovirasto tiedottaa mahdollisesta päätöksestä erikseen.   

Etelä-Karjalassa nykyiset rajoitukset arvioidaan toistaiseksi riittäviksi 

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin tuoreimmassa lausunnossa on esitetty jatkettavaksi tällä hetkellä voimassa olevia rajoituksia vuodenvaihteen yli. Alueella voi sisätiloissa järjestää korkeintaan 50 hengen yleisötilaisuuksia, ja käyttöön voi ottaa koronapassin rajoituksen vaihtoehtona. Lisäksi alueella on voimassa tartuntatautilain pykälän 58 d mukainen päätös tilojen käytöstä. 

Kaikki voimassa olevat ja voimaan tulevat rajoitukset löytyvät aluehallintoviraston verkkosivujen usein kysyttyä koronasta -palstalta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta  

Lisätietoa 

Medialle: 

viestinta@avi.fi 

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 

(lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö) 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 

etunimi.sukunimi@avi.fi 

 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Coronaviruset har både utmanat utvecklingsarbetet inom ungdomssektorn och ökat dess behov24.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Coronaepidemin har utmanat planeringen och genomförandet av regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomssektorn. Coronabegränsningarna har ökat behovet av att stödja bland annat sociala möten och relationer mellan unga virtuellt i olika miljöer. År 2021 delade regionförvaltningsverken ut 2,3 miljoner euro i understöd för utveckling av ungdomssektorn till sammanlagt 68 projekt.

Korona on sekä haastanut nuorisoalan kehittämistyötä että lisännyt sen tarvetta24.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Koronaepidemia on haastanut nuorisoalan alueellisten ja paikallisten kehittämishankkeiden suunnittelua ja toteuttamista. Koronarajoitukset ovat lisänneet tarvetta muun muassa nuorten sosiaalisten kohtaamisten ja suhteiden tukemiseen virtuaalisesti erilaisissa ympäristöissä. Vuonna 2021 aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen 2,3 miljoonaa euroa yhteensä 68 hankkeelle.

Restriktionerna för sammankomster skärps och ett beslut som gäller användningen av utrymmen träder i kraft i Mellersta Österbottens och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt den 23 januari 202221.1.2022 15:12:42 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket ålägger aktörer som ansvarar för olika utrymmen för kunder och allmänheten att ordna användningen av utrymmena på så sätt att man kan förhindra risk för coronasmitta till följd av närkontakt mellan kunder, de som deltar i verksamheten eller sällskap. Samtidigt skärps restriktionerna för sammankomster i områdena. Besluten är i kraft inom kommunerna i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (med undantag för Reisjärvi) och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt under tiden 23.1 - 20.2.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme