SPR VeripalveluSPR Veripalvelu

Kantasolurekisterissä jokainen jäsen on hengenpelastaja – erityisesti nuoria miehiä tarvitaan

Jaa

Tällä hetkellä Suomessa kymmenet potilaat odottavat sopivan kantasoluluovuttajan löytymistä. Kantasolusiirto on näiden potilaiden viimeinen toivo.

Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Kuva: Noe Anttonen.
Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Kuva: Noe Anttonen.

Hoidon avulla parantuu 50–70 % aikuisista potilaista ja 60–90 % lapsista. Joka vuosi 20–40 suomalaista luovuttaa kantasoluja tuntemattomalle potilaalle. Kantasolurekisteri tarvitsee jatkuvasti uusia jäseniä.

”Kantasolusiirrossa kyse on juuri sen oikean löytämisestä”, kertoo Kantasolurekisterin ylilääkäri Matti Korhonen. ”Kantasolujen luovuttajan ja saajan kudostyypin on oltava mahdollisimman samanlaisia. Kudostyyppien valtavan kirjon vuoksi sopivaa luovuttajaa ei edelleenkään löydy kaikille. Siksi on todella tärkeää, että mahdollisimman moni liittyy Kantasolurekisteriin. Liittymällä voi pelastaa toisen ihmisen elämän.”

Suomen Kantasolurekisterin jäsenet ovat samalla osa kansainvälistä rekisteriä. Oman rekisterin kasvu on tarpeen, sillä osalle Suomessa hoidettavista potilaista siirre löytyy nimenomaan suomalaisesta rekisteristä.

”Suomen väestöstä löytyy muun muassa asutushistoriamme vuoksi geneettisiä erityispiirteitä, joita muualla ei esiinny,” Korhonen selittää.

Jo yli 55 000 suomalaista on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi luovuttamaan kantasolujaan tuntemattomalle potilaalle. Eniten kantasolusiirroilla hoidetaan leukemiapotilaita.

Tällä hetkellä Kantasolurekisteri tarvitsee kipeästi erityisesti nuoria miehiä. ”Kaksi kolmasosaa rekisterin jäsenistä on naisia. Heidän jäsenyytensä on arvokasta, ja myös naiset valikoituvat luovuttamaan kantasoluja. Biologisista syistä miehet kuitenkin valikoituvat naisia useammin luovuttajiksi, joten myös miehiä olisi tärkeää löytyä rekisteristä riittävästi”, Korhonen kertoo.

Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Oman soveltuvuutensa veren kantasolujen luovuttajaksi voi testata helposti ja ilman sitoumusta osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi.

Rekisteriin liitytään sähköisesti. Veripalvelu postittaa kotiin näyteenottotarvikkeet liittymisnäytettä varten. Liittyjä ottaa pumpulitikulla näytteen poskensa sisäpuolelta ja postittaa sen sitten Kantasolurekisteriin. Liittymisnäytteestä tutkitaan alustava kudostyyppi.

18.9. vietetään Maailman kantasoluluovuttajien päivää. Päivän tarkoitus on kiittää kaikkia kantasoluluovuttajia ja rekisteriin kuuluvia, ja lisätä tietoutta kantasoluluovutuksen tärkeydestä. Ehkä juuri sinä olet se ainoa?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Kuva: Noe Anttonen.
Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias, perusterve henkilö. Kuva: Noe Anttonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Kivihaantie 7
00310 HELSINKI

vaihde 029 300 1010https://www.veripalvelu.fi
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60,5 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Kesän muistilista verenluovuttajille1.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Kesällä verenluovuttajan kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Ulkomaanmatkailu voi aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen, sillä Euroopan matkaajille astuu voimaan verenluovutusrajoituksia 4.7. alkaen. Verenluovutuspaikka kotimaassa voi löytyä kesällä mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta, sillä verta voi luovuttaa myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolella. Kesällä verenluovuttajan on lisäksi hyvä muistaa, että helteiset kelit ja auringonpalvonta edellyttävät runsasta nestetankkausta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme