Schildts & Söderströms

Karin Erlandsson ger ut Svenskfinlands första adventsbok

Dela

"Tågvagnar doftar olika, till exempel ärtsoppa eller bubbelbad, beroende på lokförarens humör."

Omslag: Peter Bergting
Omslag: Peter Bergting

Vågar du hoppa på Nattexpressen?

Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en viktig nyckel utan att berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sen försvinner vet inte Danja vad hon ska tro.

Samma natt väcks hon av tågljud från det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Det mystiska tåget heter Nattexpressen. Och Danja går ombord...

Nattexpressen tar med Danja på ett hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler. Hon sätts på svåra prov och får reda på saker om sina morföräldrar hon inte kunnat ana.

Men vart har mormor försvunnit, och kommer hon någonsin tillbaka?

En bok som föder längtan

Karin Erlandsson har skrivit en fantasispäckad adventsbok i 24 kapitel. Perfekt för högläsning, eller att läsa själv, varje dag fram till jul. Åldersrekommendationen är 9 till 12 år.

– Kapitlen har lagom längd för högläsning och jag hoppas på fina familjestunder.

Unga bokslukare kan förstås plöja genom alla 24 kapitel på några kvällar, men Erlandsson tilltalas av det stillsamma.

– Jag tycker om tanken på att längta, vänta och trappa ner. Kapitlen slutar där det är som mest spännande för att skapa förväntan.

Alla som åker Nattexpressen letar efter någon som försvunnit och på stationerna har de en chans att träffas igen. Men det här tåget är inget tråkigt VR-tåg.

– Konduktören heter Ulf och tågvagnar doftar olika, till exempel ärtsoppa eller bubbelbad, beroende på lokförarens humör.

Magiska scener

Nattexpressen är illustrerad av Peter Bergting, en av Sveriges mest etablerade tecknare och fantasyillustratörer. Han tilltalas av Erlandssons stil.

– Berättelsen var så drömsk. Den påminner mycket om något som Neil Gaiman kunde ha skrivit i sina bästa stunder.

– Med ett så fint manus fanns bilderna redan där. Allt jag behövde göra var att fånga dem på papperet.

Peter Bergting har svårt att välja en favoritillustration ur Nattexpressen.

– Stationen som ligger under vatten är min favorit. Eller den där huvudpersonen träffar sin mormor på stationen med alla ljus. De var båda väldigt magiska scener.

Nattexpressen ges ut tillsammans med Bonnier Carlsen i Sverige.

Nattexpressen har recensionsdatum måndag 5.10. Fysiskt exemplar finns när boken kommer ur tryck i början av oktober, pdf-versionen finns på begäran.

Sagt om Nattexpressen

"Det finns en kraft i språket, ett underliggande budskap om allas lika värde och en spänning som skapar nyfikenhet i vandrandet mellan världarna. Peter Bergtings illustrationer håller en djärv färgskala. Tillsammans med texten skapas en magi som är förtrollande. En högläsningspärla!" 5/5, Bibliotekstjänst i Sverige

Hyllade och erfarna

Karin Erlandssons debutroman Minkriket (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

Med Pärlfiskaren (2017), den första delen av fyra i serien Legenden om Ögonstenen vann Erlandsson Runeberg Junior-priset 2018 och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

Peter Bergting har illustrerat och författat fantasy i 30 år. Han har bland annat illustrerat omslag för Harry Potter och dödsrelikernaSagan om ringen och flera Astrid Lindgren-verk.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Omslag: Peter Bergting
Omslag: Peter Bergting
Ladda ned bild
Karin Erlandsson. Bild: Marcus Boman.
Karin Erlandsson. Bild: Marcus Boman.
Ladda ned bild
Peter Bergting. Bild: Caroline Andersson.
Peter Bergting. Bild: Caroline Andersson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum