Schildts & Söderströms

Karin Erlandssons Nattexpressen vinner Runeberg Junior 2021: "Jag ville förmedla hopp och gemenskap med boken."

Dela

”Bästa stationen var Godisstationen! Där skulle jag kunna bo!" När barn får välja årets bästa barnbok faller valet på en berättelse om längtan och ensamhet.

Barn i daghem och årskurs 1 och 2 i Borgå har valt årets Runeberg Junior-vinnare bland åtta böcker.

Trots att Nattexpressen är en adventsbok som utspelar sig i december fungerar den bra året runt tack vare sitt universella tema.

– Jag ville förmedla hopp och gemenskap med boken. Jag har hoppats på högläsning och stunder tillsammans för barn och vuxna, säger Karin Erlandsson.

Hur påverkar det att det är barn som valt vinnaren?

– Till skillnad från en jurygrupp som består av vuxna så är det ju läsarna som röstar. Det gör det såklart extra roligt. Att de vi gjort faktiskt uppskattas är det som inspirerar oss att jobba, säger Peter Bergting, en av Sveriges mest etablerade tecknare och fantasyillustratörer.

Priset tilldelas en finsk- eller svenskspråkig barnbok för åldersgruppen 6–9 år. Syftet med priset är att främja barnens läslust.

 – Ett särskilt imponerat tack går till alla pedagoger som hittat kreativa lösningar för hur litteraturen presenteras för barnen, säger Erlandsson som också vann Runeberg Junior år 2018 med fantasyboken Pärlfiskaren.

Isolerat arbete

Arbete och möten på distans är för många det nya normala. Viruset och restriktionerna påverkade också författarens och illustratörens arbete. Erlandsson bor på Åland och Bergting i Sverige. Trots att de gjort en bok tillsammans har de aldrig träffats. Erlandsson skrev, Bergting ritade, Erlandsson ändrade texten och Bergting ritade igen.

– Det är lite konstigt. Han fick slita en hel del med alla ändringar, är jag rädd. Tack och lov att han är så skicklig!, säger Erlandsson.

Klackarna i taket

Karin Erlandsson och Peter Bergting delar på prissumman som är 10 000 euro. Erlandsson kommer att sätta prispengarna på inredningen i sitt arbetsrum i fyren som hennes familj bygger på Åland.

– Där ska jag sitta och fira varje dag i sommar.

Bergting ser det till och med som en plikt att fira när det finns orsak i de här osäkra tiderna.

– Jag har ju nominerats till två Augustpris och förlorat båda gångerna, så jag ska ta igen det nu!, säger Bergting och ber om receptet på Runebergstårtan.

Segertradition

Schildts & Söderströms har en fin segertradition i Runeberg Junior. Nattexpressen är förlagets fjärde barnbok som tilldelas priset sedan det instiftades år 2017.

Tidigare vinnare är:

2020 Katoava muumio, Tapani Bagge och Carlos da Cruz, Otava

2019 Eva Frantz för boken Hallonbacken, Schildts & Söderströms

2018 Karin Erlandsson för boken Pärlfiskaren, Schildts & Söderströms

2017 Priset delades mellan Den fantastiske Alfredo, författare Malin Klingenberg, illustratör Joanna Vikström Eklöv, Schildts & Söderströms och Paten kalastuskirja, författare Timo Parvela, illustratör Pasi Pitkänen, Tammi

Förvalsjuryns motivering för Nattexpressen:

Nattexpressen är en berikande läsupplevelse. Det är en fascinerande, spännande och mångfasetterad bok som tar läsare till helt nya dimensioner. Boken ger även läsaren en möjlighet att skapa sig inre bilder. Berättelsens huvudperson Danja letar efter sin mormor som har försvunnit strax innan jul. Läsaren får tillsammans med Danja stiga ombord på Nattexpressen och åka på ett spännande äventyr. Karin Erlandsson skriver om ensamhet, längtan och om att förlora någon och fungerar bra som grund för diskussioner med barn. Peter Bergtings illustrationer i seriestil passar bra till helheten. Nattexpressen kan också användas som en adventskalender, en adventsbok, eftersom den har 24 medryckande kapitel. Nattexpressen är inte bunden till en speciell tid eller plats, men läsaren måste ta tid på sig, eftersom man inte vill släppa taget om boken.

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas ut av Borgå stad och tidningen Östnyland som är en del av KSF Media. Nattexpressen ges ut i samarbete med Bonnier Carlsen i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum