Hämeen ELY-keskus

Kärkölään luvatta varastoitu vaarallinen nestemäinen jäte on poistettu kiinteistöltä

Jaa

Kärkölän kunnan alueelle kahteen varastohalliin oli varastoitu ilman ympäristöviranomaisen antamaa lupaa nestemäisiä vaarallisia jätteitä muovisissa konteissa. Nesteet oli varastoitu tavalla, joka ei täyttänyt varastoinnille asetettuja turvallisuusvaatimuksia ja mm. asianmukaiset suojausrakenteet, kuten vuotoaltaat, puuttuivat.

Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) katsoi riskinarvion perusteella, että varastoinnista aiheutuu vakavaa vaaraa terveydelle ja ympäristölle ja päätti ryhtyä ympäristönsuojelulain 182 a §:n mukaisiin välttämättömiin toimiin ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Toimenpiteisiin sisältyi jätteiden tarvittava uudelleen pakkaaminen, jätteiden kuljetus käsittelypaikkaan sekä jätteiden loppukäsittely. Työhön saatiin rahoitus valtion varoista ympäristöministeriön kautta.

Jätteet on nyt poistettu kiinteistöltä ja käsitelty asianmukaisesti vaarallisen jätteen käsittelyyn ympäristöluvan saaneella laitoksella. Nestemäisiä ja pastamaisia jätteitä toimitettiin käsittelyyn tuhansia kiloja. Hämeen ELY-keskus on ryhtynyt toimenpiteisiin käytettyjen varojen perimiseksi takaisin valtiolle jätehuollon järjestämisvastuullisilta.

Kiinteistölle jäi vielä kiinteitä jätteitä, joiden varastoinnista ei arvioida aiheutuvan vakavaa ympäristön pilaantumisen riskiä. Kärkölän kunnan ympäristöviranomainen jatkaa valvontatoimia näiden jätteiden osalta. 

Asiasta on vireillä poliisitutkinta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valvontapäällikkö Sinikka Koikkalainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 025, sinikka.koikkalainen(at)ely-keskus.fi

Ympäristösihteeri Riitta Hyytiäinen, Kärkölän kunta, puh. 044 770 2235, riitta.hyytiainen(at) karkola.fi

Tiedotus:
Kirsi Elomaa, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 037

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Miten parannamme vesien tilaa ja hallitsemme tulvariskejä? Kerro mielipiteesi14.4.2021 09:39:51 EEST | Tiedote

ELY-keskukset ovat valmistelleet yhteistyötahojensa kanssa ehdotukset Suomen eri alueiden vesienhoitosuunnitelmiksi. Suunnitelmiin voi jokainen vaikuttaa 2.11.2020–14.5.2021 välisenä aikana järjestettävässä kuulemisessa. Eri tahoja kuullaan samalla myös tulvariskien hallintasuunnitelmista. Hämeen ELY-keskuksen alue ulottuu kahdelle vesienhoitoalueelle: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue ja Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue.

Liipola-tunneln vid Lahtis södra ringväg (rv 12) stängs för trafik under natten 14–15.4 kl. 21.00–04.0012.4.2021 08:37:47 EEST | Tiedote

Liipola-tunneln vid Lahtis södra ringväg (rv 12) stängs för trafik natten mellan onsdag och torsdag (14–15.4) kl. 21.00–04.00. Under stängningen går en omväg via landsväg 296, landsväg 167 och riksväg 4. Tunneln stängs på grund av testning av tunnelsystemen. Nylands NTM-central ansvarar för trafikfrågor i landskapen Nyland, Päijänne-Tavastland och Egentliga Tavastland.

Lahden eteläisen kehätien (vt 12) Liipolan tunnelissa yösulku 14.–15.4. klo 21.00–04.0012.4.2021 08:37:01 EEST | Tiedote

Lahden eteläisen kehätien (vt 12) Liipolan tunnelissa on yösulku ensi keskiviikon ja torstain välisenä yönä (14.–15.4.) klo 21.00–04.00. Sulun aikana kiertotie kulkee maantien 296, maantien 167 ja valtatien 4 kautta. Tunneli suljetaan tunnelijärjestelmien testauksen vuoksi. Uudenmaan ELY-keskus vastaa liikenneasioista Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakuntien alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme