Hämeen ELY-keskus

Kärkölän pohjavesialueiden luokitukset ja rajaukset on tarkistettu

Jaa

Hämeen ELY-keskus on tarkistanut Kärkölän pohjavesialueiden luokitukset ja rajaukset. Rajausmuutoksia tehtiin viidellä pohjavesialueella.

Kärkölän pohjavesialueet muutosten jälkeen.
Kärkölän pohjavesialueet muutosten jälkeen.

Pohjavesialueiden tarkistukset perustuvat vuonna 2015 uudistettuun lakiin vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä. Lain mukaan ELY-keskus luokittelee pohjavesialueet vedenhankintakäyttöön soveltuvuuden ja suojelutarpeen perusteella seuraavasti:

  • 1-luokkaan vedenhankintaa varten tärkeän pohjavesialueen, jonka vettä käytetään tai jota on tarkoitus käyttää yhdyskunnan vedenhankintaan taikka talousvetenä enemmän kuin keskimäärin 10 kuutiometriä vuorokaudessa tai yli viidenkymmenen ihmisen tarpeisiin
  • 2-luokkaan muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen, joka pohjaveden antoisuuden ja muiden ominaisuuksiensa perusteella soveltuu 1 kohdassa tarkoitettuun käyttöön
  • ELY-keskus luokittelee lisäksi E-luokkaan pohjavesialueen, jonka pohjavedestä pintavesi- tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen.

Kärkölässä tehtiin rajausmuutoksia viidellä pohjavesialueella. Järvelä A:n ja B:n pohjavesialueiden välinen raja siirrettiin kulkemaan Kukonmäen kallioselänteen muodostamaa vedenjakajaa pitkin. Järvelä A:n pohjavesialueen rajausta muutettiin Järvelän urheilukentän ympäristössä, jossa pohjavesialuetta laajennettiin hieman itään päin tutkimuksissa todetun erillisen pohjaveden virtausreitin rajaamiseksi pohjavesialueeseen. Järvelä A:n ja sen eteläpuolella sijaitsevan Tienmutkan pohjavesialueen välinen raja siirrettiin Sirkkovierun kohdalle, jossa on todettu olevan kalliokynnyksen muodostama vedenjakaja.

Entiset Tienmutkan erilliset pohjaveden osa-alueet A ja B yhdistettiin yhdeksi pohjavesialueeksi. Etelässä nykyinen Tienmutkan pohjavesialue ulottuu Marttilan kylälle saakka ja uusi raja kulkee Muurahaismäen kohdalla. Lisäksi rajoihin tehtiin pieniä muutoksia mm. Äväntjoen kohdalla.

Kärkölän eteläisintä pohjavesialuetta, Hongiston pohjavesialuetta (entinen Marttila-Hongisto), pienennettiin selvästi rajaamalla Horisevanmäen kallioalue pois pohjavesialueesta. Länsipuolella sijaitseva Lankisen lähde rajattiin mukaan pohjavesialueeseen, sillä lähde on Hongiston pohjavesialueella muodostuvien pohjavesien pääpurkautumispaikka.

Luokitusmuutoksia tehtiin ainoastaan yhdellä pohjavesialueella. Hongiston pohjavesialueen luokitus laskettiin luokkaan 2. Alue soveltuu yhteisvedenhankintaan, mutta sille ei toistaiseksi ole osoitettu käyttöä yhdyskuntien tai haja-asutuksen yhteisvedenhankinnassa.

Muutokset perustuvat alueilla tehtyihin pohjavesiselvityksiin, maastokäynteihin ja karttatarkasteluihin.

Kärkölässä on muutosten jälkeen neljä vedenhankintaa varten tärkeätä 1-luokan pohjavesialuetta ja yksi vedenhankintakäyttöön soveltuva 2-luokan pohjavesialue. Yhtään pohjavesialuetta ei luokiteltu E-luokkaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY, keskus, petri.siiro(at)aly-keskus.fi, puh. 0295 025 230
Eeva Pudas, ympäristösuunnittelija, Hämeen ELY-keskus, eeva.pudas(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 124

Tiedotus:
Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Kuvat

Kärkölän pohjavesialueet muutosten jälkeen.
Kärkölän pohjavesialueet muutosten jälkeen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Vedenkorkeudet ovat Hämeessä ajankohdan keskitasolla tai keskitasoa ylempänä15.1.2021 10:13:34 EETTiedote

Järvien vedenkorkeudet ovat Hämeessä pääsääntöisesti ajankohdan keskitasolla tai jonkin verran keskitasoa ylempänä. Pakkasen kiristyminen voi aiheuttaa avoimiin virtavesiin hyydön muodostusta ja vedenkorkeuden nopeaa nousua. Pohjavedenpinnat ovat monin paikoin hieman keskimääräisen tason yläpuolella. Vesistöjen jäät ovat koko maassa tavallista ohuempia ja jäällä liikkumista on syytä välttää jäiden vahvistumiseen saakka.

Hämeen ELY-keskus etsii toimijoita perinnebiotooppien, lintuvesien ja metsäisten elinympäristöjen kunnostuksiin11.1.2021 14:23:31 EETTiedote

Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman kohteina ovat mm. perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet, sekä lintuvedet ja metsäiset elinympäristöt. Nyt Hämeen ELY-keskus etsii toimijoita toteuttamaan kohteiden kunnostustoimenpiteitä.

Työttömien määrä kasvoi lokakuusta marraskuuhun22.12.2020 08:15:39 EETTiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli marraskuun lopussa 21 709 työtöntä työnhakijaa, joista 3 399 kokoaikaisesti lomautettuja. Työttömien määrä lisääntyi vuodentakaisesta 5 390:lla eli 33 prosenttia. Kasvusta 2 476 henkilöä oli lomautettujen ja 2 914 muiden työttömien määrän kasvua. Lokakuusta marraskuuhun työttömien kokonaismäärä kasvoi 468:lla. Tämä johtuu varsinkin muiden työttömien määrän kasvusta (440), mutta myös lomautettuja oli hieman enemmän (28) kuin lokakuun lopussa. Marraskuusta 2019 työttömien määrä lisääntyi eniten ammatteihin luokittelemattomien (1050), palvelu- ja myyntityöntekijöiden (991) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden (940) ryhmissä. Miesten työttömyys (34 %) lisääntyi hieman enemmän kuin naisilla (32 %). Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme