Kokkolan kaupunki

Karleby öppnar rådgivnings- och tjänsten Welcome Office till stöd för invandrare

Dela

Karleby stads nya informations-, rådgivnings- och rådgivningstjänst Welcome Office och invandringskoordinator hjälper och ger råd I olika saker som man möter I vardagen och det finska samhället..

Welcome Office Karleby finns i huvudbiblioteket. (Bild: Elisa Karhula)
Welcome Office Karleby finns i huvudbiblioteket. (Bild: Elisa Karhula)

Welcome Office är Karleby stads nya informations, rådgivnings- och vägledningstjänst till invandrare oberoende av det varför man kommit till landet.

Man kan fråga om råd till exempel i skötandet av myndighetsärenden, studier eller arbetslivsfrågor. Också fritidsaktiviteter och kurser i finska har intresserat tjänstens kunder.

Med rådgivningstjänsten vill man bättre föra fram också de tjänster och aktiviteter som olika organisationer ordnar. Meningen är att vägleda invandrare till att aktivt delta i samhällslivet.

”Man började med verksamheten i november och marknadsföring pågår. Jag marknadsför fortfarande Welcome Office på olika ställen från rådgivningar och skolor till arbetsgivare så att vi får kunderna med i tjänsten”, berättar invandringskoordinator Marianne Leimio-Seppä. ”Också arbetsgivare kan i tjänsten fråga till exempel om internationell rekrytering, om arbetstillstånd, arbetstagarnas etablering och utbildning i finska. Man får gärna vara i kontakt med mig”, sporrar Leimio-Seppä.

Ett riksomfattande nätverk som mål

Welcome Office Karleby kompletterar för sin del det riksomfattande nätverket av informations-, rådgivnings- och vägledningsenheter. Arbets- och näringsministeriet har som mål att få ett heltäckande nätverk av rådgivningsenheter i landskapens centralorter. Ministeriet beviljade även till Karleby stad specialbidrag i ansökningsrundan 2021 för att få tjänsten i gång. Målet med det ettåriga projektet är att göra rådgivningstjänsten till stadens bestående verksamhet.

Tjänsten stöder även stadsstrategins mål och utvecklandet av en mer lockande stadsimago. Det är lättare att klara sig konkurrensen om kunnig arbetskraft då man kan erbjuda stöd till etablerandet med principen om en enda kontaktpunkt. Tjänsten är en del av en större My Kokkola-helhet där man beaktar internationella experter allt bättre i stadens tjänster och kommunikation och utvecklar tjänster som stöder deras etablering och sysselsättning.

I rådet för kulturell mångfald är man glad över att Welcome Office har inlett sin verksamhet. ”Vi har märkt redan länge att det finns ett stort behov för en sådan här tjänst där man kan söka och få råd om olika möjligheter. Då någon kommer till Karleby på grund av arbete eller studier gör man inte en plan för integrering och för en nykomling kan det vara svårt att få information till exempel om språkkurser och annan service. Tillgänglighet är en kärnfråga”, säger José Flores som arbetar i rådet för kulturell mångfald.

Idén med rådet för kulturell mångfald var ursprungligen att vara en träffpunkt för alla med olika språkliga och kulturella bakgrunder. ”Genom att lära känna varandra märker vi att vi alla har samma utmaningar: var får man jobb, hur fungerar social- och hälsovården och alla andra grundläggande frågor där människor kan behöva råd”, beskriver Flores. Projektet Welcome Office har som mål att rådgivningspunkten blir en bestående del av de tjänster staden Karleby erbjuder.

Welcome Office finns i huvudbiblioteket och är inledningsvis öppen tisdagar kl 15-18 och torsdagar 14-16. Man kan vara i kontakt även på distans. Öppningsceremonin har man senare på våren då epidemiläget tillåter.

Kontakter

Invandringskoordinator Marianne Leimio-Seppä, 050 409 5620
marianne.leimio-seppa@kokkola.fi

Projektarbetare Satu Vihtari /Talent Coastline Employment, 040 806 5912
satu.vihtari@kokkola.fi

Bilder

Welcome Office Karleby finns i huvudbiblioteket. (Bild: Elisa Karhula)
Welcome Office Karleby finns i huvudbiblioteket. (Bild: Elisa Karhula)
Ladda ned bild

Om

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Följ Kokkolan kaupunki

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kokkolan kaupunki

Team Batsat från Kokkolan suomalainen lukio representerar Finland i internationell burksatellittävling20.5.2022 16:30:00 EEST | Tiedote

Team Batsat, som består av studerande från Kokkolan suomalainen lukio, reser i juni till Bologna i Italien för att delta i tävlingen CanSat. Tävlingen ordnas av Europeiska rymdorganisationen och går ut på att studerandena bygger en miniatyrsatellit i en läskburk som samlar in vetenskapliga observationsdata under sin luftfärd. CanSat ordnades i år i Finland för första gången. I den internationella sluttävlingen i juni deltar lag från cirka 20 olika länder. Du kan följa teamets arbete på Instagram på @batsatkokkola Läs mer: kokkola.fi

Kokkolan suomalaisen lukion Team Batsat edustaa Suomea kansainvälisessä tölkkisatelliittikilpailussa20.5.2022 16:30:00 EEST | Tiedote

Kokkolan suomalaisen lukion opiskelijoista koostuva Team Batsat matkaa kesäkuussa Italian Bolognaan CanSat-kilpailuun. Euroopan Avaruusjärjestön järjestämässä kilpailussa opiskelijat rakentavat juomatölkin kokoiseen koteloon satelliitin pienoismallin, joka lähetetään yläilmoihin keräämään tutkimuksellista havaintotietoa CanSat-kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa. Kesäkuussa järjestettävään kansainväliseen loppukilpailuun osallistuu joukkueita noin 20 eri maasta. Tiimin työskentelyä voi seurata Instagramissa tililtä @batsatkokkola. Lue lisää kokkola.fi-sivultolta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum