Maanmittauslaitos

Kartoituskausi alkaa – näistä merkeistä tunnistat Maanmittauslaitoksen kartoittajan

Jaa

Maanmittauslaitoksen kartoittajat lähtevän jälleen täsmentämään paikkatietoja eri puolille Suomea. Kartoittajan tunnistaa Maanmittauslaitoksen työvaatteista ja auton tunnuksesta. Kaikki suomalaiset voivat hyödyntää kartoittajien keräämää tietoa maksutta Karttapaikka-palvelussa. Ajantasaista ja laadukasta paikkatietoa tarvitaan ennen kaikkea monien yhteiskunnan toimintojen ylläpitämiseen esimerkiksi pelastustoimessa, maanpuolustuksessa, maa- ja metsätaloudessa sekä rakennus- ja ympäristöalalla.

Kartoittaja Maanmittauslaitoksen autossa. Kuva: Julia Hautojärvi
Kartoittaja Maanmittauslaitoksen autossa. Kuva: Julia Hautojärvi

Maanmittauslaitoksen kartoittajat kulkevat maastossa tarkistamassa sellaisten kohteiden sijainteja, joita ei ole voitu kartoittaa luotettavasti ilmakuvien perusteella. Ilmakuvausten välissä on myös saatettu rakentaa uusia teitä ja rakennuksia, joten niidenkin sijainti täytyy tarkentaa maastossa. Maastokartoituksia tehdään sitä useammin, mitä enemmän muutoksia maastossa tapahtuu, mutta tavallinen aikaväli on noin 3–6 vuotta. Kartoituskausi ajoittuu tavallisesti kesä-lokakuulle.

– Kartoittajat kertovat mielellään, mitä ovat tekemässä, eli heitä voi kyllä jututtaa. Työ sujuu useimmiten hyvässä yhteisymmärryksessä maanomistajien ja mökkiläisten kanssa, kertoo Maanmittauslaitoksen kartastopäällikkö Jyrki Lämsä.

Näistä merkeistä tunnistat kartoittajan

Kartoittajat kulkevat pääasiassa yleisillä paikoilla. He poikkeavat talojen ja kesämökkien pihoihin vain välttämättömissä tapauksissa, eli silloin, kun vaikkapa rakennusten määrää tai sijaintia ei voi muuten tarkistaa. Kartoittajat tekevät työnsä ripeästi ja häiritsemättä esimerkiksi kesämökkiläisten rauhaa.

Maanmittauslaitoksen kartoittajalla on

  • asianmukaiset työvaatteet ja huomioliivi, jossa on Maanmittauslaitoksen logo
  • Maanmittauslaitoksen tunnukset autossa
  • henkilökortti, jota kartoittaja näyttää pyydettäessä.

Kartoittajalta voi myös pyytää esitteen, jossa kartoitustyöstä kerrotaan tarkemmin.

Verkkopalvelusta kartat maksutta käyttöön

Kartoittajilla on mukana mittausvälineitä, joiden avulla he tallentavat maastossa tarkistetut tiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään Maastotietokantaan. Maastotietokanta on tarkin kartta-aineisto, joka kattaa koko maan ja jota pidetään jatkuvasti ajan tasalla.

Kun maastotyöt on tehty, karttojen päivitykset näkyvät heti myös Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa. Sieltä kartta-aineistoa voi kuka tahansa maksutta hyödyntää. Palvelusta voi myös ostaa painettuja perus- ja maastokarttoja sekä tilata karttatulosteita. Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta voi ladata lisäksi korkeusmalleja, ilmakuvia, nimistöä ja laserkeilausaineistoja.

Lisätietoja

Palautteet ja tiedustelut: Oman alueen maastotöihin liittyvät palautteet ja tiedustelut voi lähettää Maanmittauslaitokselle sähköpostitse osoitteeseen maasto@maanmittauslaitos.fi.

Media: Median edustajat voivat sovittaessa lähteä maastoon kartoittajan mukaan. Ota yhteyttä Maanmittauslaitoksen mediapalvelunumeroon 029 531 5050 tai lähetä sähköpostia viestinta@maanmittauslaitos.fi.

Viesteihin vastataan arkisin klo 9–15.

Avainsanat

Kuvat

Kartoittaja Maanmittauslaitoksen autossa. Kuva: Julia Hautojärvi
Kartoittaja Maanmittauslaitoksen autossa. Kuva: Julia Hautojärvi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme