Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kasarmitorin kesästä ja sen herkuista nautti 310 000 terassikävijää

Jaa

Elokuun puolivälissä päättynyt Kasarmitorin kesä onnistui kahden aukiolokuukautensa aikana tarjoamaan kesäisiä makuelämyksiä ja turvallisen kohtaamispaikan noin 310 000 kävijälle. Terassikansa sai nauttia myös yllätysesityksistä, joita suunniteltiin ja toteutettiin noin neljänsadan taide- ja kulttuurialan ammattilaisen voimin.

Kasarmitorin kesäterassilla viihdyttiin väljästi, terveysturvallisuus huomioiden. Kuva: Camilla Bloom
Kasarmitorin kesäterassilla viihdyttiin väljästi, terveysturvallisuus huomioiden. Kuva: Camilla Bloom

– Ihmiset todellakin löysivät Kasarmitorin ja ottivat sen omakseen. Osan mielestä Kasarmitori oli intiimiydessään jopa mukavampi terassipaikka kuin mittakaavaltaan huomattavasti massiivisempi Senaatintori. Molemmissa on tietysti puolensa, mutta se, että tyhjästä torista kuoriutuu yhtäkkiä elämää pulppuava kesäkeidas, on itsessään jo arvokas placemaking-teko, sanoo Kasarmitorin terassin käytännön organisoinnista vastanneen Helsingin Leijona Oy:n kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

Kasarmitorin terassi tuotti toivottua piristystä niin kaupunkilaisille, kotimaanmatkailijoille kuin yrityksille ja kaupunkikeskustan elävyydellekin. Kiitosta on tullut niin ravintoloiden ruokatarjonnasta, yllätyksellisestä ohjelmasta kuin itse paikastakin.

– Asiakaspaikkamäärään suhteutettuna pääsimme Kasarmitorin kävijämäärissä lähes samoihin lukuihin kuin viime kesänä Senaatintorilla. Myytyjen ruoka-annosten määrä oli nyt jopa suurempi kuin viime kesänä, iloitsee Bauer.

Hyvän ruoan ja juoman lisäksi Kasarmitorin kesäistä tunnelmaa elävöitettiin ohjelmalla, jota toteutettiin kesän mittaan noin 400 taiteen ja kulttuurin ammattilaisen voimin. Live-keikkoja, tanssia, teatteria, sirkusta, kuvataidetta….

– Kaikki me olemme ikävöineet live-esityksiä – niin yleisö kuin esiintyjätkin. Oli ihanaa päästä yllättämään ihmisiä kesäisellä ohjelmalla, ja tietysti myös työllistämään taiteilijoita, sanoo Kasarmitorin kesän ohjelmatuottaja Tiina Laukkanen Helsingin kaupungilta.

Senaatintorilla viime kesänä pilotoitu lokkisiima osoitti nerokkuutensa Kasarmitorillakin. Huomaamaton 13 kilometrin mittainen siimaverkosto Kasarmitorin yllä piti linnut loitolla ja takasi terassiasiakkaille ruokailurauhan.

– Tärkeä yksityiskohta, jonka olisi huomannut varmasti vasta, jos se olisi puuttunut, toteaa Bauer.


”Ylitti odotuksemme”

Kasarmitorin terassilla oli mukana yhteensä 13 ravintola-alan toimijaa, jotka kaikki vaikuttavat palautekyselyn perusteella erittäin tyytyväisiltä kesän tulokseen. Kesän hittiannos oli Baobaon aasialaistyyppiset höyrysämpylät eli baot.

”Kasarmitorin terassi ylitti odotuksemme ja se toi hyvää piristystä kesäajan liiketoimintaamme. Myimme kesän aikana yhteensä 39 610 baoa!” – Mikko Heinonen, Baobao

”Asiakaspalaute oli todella positiivista. Kaikki tuntuivat viihtyvän ja tunnelma oli mitä mainioin.” – Oscar Borges, Vin-Vin x Story

”Saatiin mukavaa palautetta ja moni lupasi tulla kivijalkaankin käymään. Huomasimmekin piristystä kesän aikana myös varsinaisen ravintolamme kävijämäärissä.” – Ronny Malmberg, Lily Lee

”Kasarmitorin kesä toi meille mukavasti näkyvyyttä ja asiakkaita. Pastojen ja juomien menekki yllätti positiivisesti – raviolit pääsivät aluksi jopa loppumaan kesken. Saimme palkattua 6 uutta työntekijää, joista ainakin 4 jää meille jatkossakin töihin. Näinä aikoina on kova pula ravintolatyöntekjöistä, joten olen tyytyväinen, että saimme lisää henkilökuntaa yritykseemme.”– Elisa Torrisi, Locanda Scappi

Myös taiteilijat pitivät Kasarmitorin kaupunkitilaa inspiroivana esiintymispaikkana ja kattausta monipuolisena.

”Mä koen sen todella mielenkiintoisena, että torilla oli paitsi perinteisempää ”muusikot keikalla” ohjelmaa, mutta myös kaikkea yllättävää, joka jotenkin nyrjäyttää arkea ja näkökulmaa kaupunkitilaan. Meidän kanssa samana päivänä oli mm. Sotilassoittokunta, joka tietysti tavallaan kuuluu siihen Pääesikunnan eteen, mutta on hauskan absurdi näky siinä viinilasin ja herkullisen makuelämyksen kylkiäisenä. Siitä tulee aidosti ”kaupunkilainen” tila ja tapahtuma kun samalle torille mahtuu niin monenlaista ja näköistä asiaa ja ihmistä. Toivottavasti konsepti jatkaa kaupungin elävöittämistä myös tulevina vuosina!” – Valtteri Raekallio, Raekallio Corp.

Kasarmitorin naapurustostakin, niin asukkailta kuin yrityksiltäkin, tuli enimmäkseen positiivista palautetta terassitoiminnasta, eikä sitä pidetty häiritsevänä. Terassilla ei ollut koko kesänä yhtään järjestyshäiriötä. Naapuriyrityksetkin kokivat hyötyneensä alueelle suuntautuneista ihmisvirroista.

Monille terassin asiakkaille Kasarmitorin kesä näyttää olleen yksi kesän kohokohdista, josta julkaistiin mielellään kuvia ja kommentteja myös sosiaaliseen mediaan.

”Heinäkuinen Kasarmitori oli meille turisteille mahtava kokemus!”

”Ihana istuskella vain ja katsella, nauttia pikkusyötävää ja vaikkapa roseeta ❤”

”Toivottavasti saadaan ensi vuonna ravintolat SEKÄ Senaatintorille että Kasarmitorille, ja koko kesän ajalle eli syyskuuhun asti!”

“That's good to see Finland coming back to normal life.”

(Kommentteja Helsingin kaupungin somekanavista)

 

Kasarmitorin kesä lukuina

12.6.– 15.8.2021
13 ravintolatoimijaa
250 taide-elämystä, 400 taiteen ja kulttuurin ammattilaista
560 – 640 asiakaspaikkaa kesän koronarajoitusten mukaan
12 vessaa
11 käsienpesupaikkaa
950 metriä Helsingin rautatieasemalta
Kesäkatukokeilut: Kasarmikatu ja Pohjoinen Makasiinikatu
#kasarmitorinkesä
kasarmitorinkesa.hel.fi

*****
310 000 kävijää
187 421 myytyä ruoka-annosta
224 056 kpl myytyjä viinejä, oluita ja väkeviä alkoholijuomia
79908 kpl palautettuja tölkkejä ja pulloja
0 järjestyshäiriötä
noin 13 km lokkisiimaa
yli 1000 Instagram-julkaisua tunnisteilla #kasarmitorinkesä #kasarmitorinkesäterassi

Top 5 ravintolat

 1. Baobao
 2. Tacotita
 3. Pompier
 4. Locanda Scappi
 5. Lily Lee  

Top 5 ruoka-annokset

 1. Buns combo (Baobao)
 2. Pollo Taco (Tacotita)
 3. Tacos (Tacotita)
 4. Fishy Taco (Tacotita)
 5. Gnocci al Pesto di Basilico (Locanda Scappi)

Top 5 juomat

 1. Donna Lee (Lily Lee)
 2. Pittnauer rose könig (Lily Lee)
 3. Brooklyn (Penny)
 4. Limoncello Spritz (Locanda Scappi)
 5. Wolf Rose (Baobao)

När översättningen är klar publiceras pressmeddelandet på svenska på www.hel.fi/sv
Press release in English will be published on www.hel.fi/en

Lisätiedot:

Helsingin Leijona Oy
kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer
puh. 040 828 3140

Helsingin kaupunginkanslia
viestintäasiantuntija Johanna Snellman
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi

Kasarmitorin kesä 2021 oli Helsingin kaupungin toimialojen yhteinen hanke, jonka käytännön organisoinnista ja koordinoinnista vastasi kaupungin omistama kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona Oy.

Avainsanat

Kuvat

Kasarmitorin kesäterassilla viihdyttiin väljästi, terveysturvallisuus huomioiden. Kuva: Camilla Bloom
Kasarmitorin kesäterassilla viihdyttiin väljästi, terveysturvallisuus huomioiden. Kuva: Camilla Bloom
Lataa
Sunnuntaisin Kasarmitorilla oli elämyksiä ja ohjelmaa erityisesti lapsiperheille. Kuva: Camilla Bloom.
Sunnuntaisin Kasarmitorilla oli elämyksiä ja ohjelmaa erityisesti lapsiperheille. Kuva: Camilla Bloom.
Lataa
Kasarmitorin kesän makuelämyksistä nautti yli 300 000 kävijää. Kuva: Camilla Bloom
Kasarmitorin kesän makuelämyksistä nautti yli 300 000 kävijää. Kuva: Camilla Bloom
Lataa
Kasarmitorin kesän hittiannos oli Baobaon aasialaistyyppiset höyrysämpylät, eli baot. Kuva: Camilla Bloom.
Kasarmitorin kesän hittiannos oli Baobaon aasialaistyyppiset höyrysämpylät, eli baot. Kuva: Camilla Bloom.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin väkiluku ylittää 700 000 asukasta vuonna 202824.9.2021 10:12:02 EEST | Tiedote

Helsingin kasvun ennustetaan jäävän tänä vuonna 2 000 asukkaaseen, kun 2010-luvulla kasvu on ollut keskimäärin 7 000 asukasta vuodessa. Ensi vuoden kasvuksi ennustetaan 4 400 ja kasvun oletetaan palautuvan lähelle tavanomaista vuodesta 2023 alkaen. Helsingin väkiluvun ennustetaan ylittävän 700 000 asukkaan rajan vuonna 2028. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Helsingin ja Helsingin seudun väestöennuste 2020-2060 sekä Helsingin alueittainen väestöennuste vuoteen 2036.

THL:n uutta koronapassin lukusovellusta testattiin Helsingin kaupungin aamukahvitilaisuudessa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto on jättänyt eduskunnalle esityksen, jonka perusteella koronapassin käyttöönotto Suomessa mahdollistettaisiin lokakuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehittää parhaillaan koronatodistuksen QR-koodin lukusovellusta, jolla Omakannasta saatavaa koronatodistusta voitaisiin käyttää koronapassina. Ennen lukusovelluksen julkaisemista THL on halunnut kokeilla sen toimivuutta ja käytettävyyttä. THL pyysi Helsingin kaupungilta apua kokeiluun, johon kaupunki suostui mielellään. Helsingin kaupunki järjesti jo elokuussa kaksi tilaisuutta, joissa koronapassin mahdollisia toimintamalleja pilotoitiin.

Ekologinen kompensaatio ei estä luontokatoa – luontoa hävittävien hankkeiden hyvitykset eivät ole kattaneet heikennyksiä22.9.2021 09:32:25 EEST | Tiedote

Tuoreet tutkimukset osoittavat, ettei ekologisesta kompensaatiosta, eli elinympäristöhotelleista tai luontoa hävittävien hankkeiden hyvitysjärjestelmistä ole uudeksi keinoksi luontokadon estämiseen. Epäonnistumiset johtuvat yhteisten pelisääntöjen, ohjeiden, velvoitteiden ja seurannan puutteesta sekä kohteiden biodiversiteetin virhearvioinneista. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Ekologinen kompensaatio.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme