Suomen Palopäällystöliitto ry

Kasvatuksella ja koulutuksella on tärkeä rooli turvallisen yhteiskunnan rakentamisessa

Jaa
Yhdeksästoista Opetusalan turvallisuusfoorumi haluaa julkilausumallaan nostaa esiin koulutuksen sekä osaavan ja hyvinvoivan opetushenkilöstön tärkeän roolin turvallisen yhteiskunnan rakentamisessa. Turvallisuuskasvatus tulisi alkaa jo varhaiskasvatuksessa.

Oppilaitosten turvallisuuden avainhenkilöillä, kuten opettajilla ja rehtoreilla, tulee olla mahdollisuus ehkäistä ongelmia sekä puuttua yhdenvertaisesti järjestyssääntöjen rikkomuksiin. Turvallisuuden kehittäminen vaatii laaja-alaista yhteistyötä eri ammattilaisten ja viranomaisten kanssa, nykyistä parempia resursseja ja opettajien sekä rehtoreiden turvallisuusosaamisen määrätietoista lisäämistä. Turvallisuusosaamista tulee lisätä myös opettajien ja rehtorien tutkintovaatimuksiin.

Opetusalan turvallisuusfoorumi toivoo, että uusi hallitus panostaa lasten ja nuorten turvallisuuteen.

Opettajan perustyössä tulee olla riittävästi aikaa oppilaan kohtaamiselle ja opettamiselle. Yksi tärkeä näkökulma on yhteisöllisyyden rakentaminen kouluyhteisöön, joka edellyttää oppilaiden ja huoltajien osallistamista turvallisuustyöhön.

Ilman panostusta kasvatukseen ja koulutukseen ei tulevaisuuden turvallista yhteiskuntaa voida taata.

Vuodesta 2005 alkean järjestetyn Opetusalan turvallisuusfoorumin tarkoituksena on ylläpitää keskustelua kosvatuksen ja koulutuksen turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, edistää turvallisuuskulttuuria ja antaa käytännönläheisiä malleja toiminnan kehittämiseksi.Tämän vuoden foorumi kokosi lähes 150 osallistujaa.

Suomen Palopäällystöliitto järjestää vuosittaisen tilaisuuden yhteistyössä Opetushallituksen, aluehallintovirastojen, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, Suomen Rehtorit ry:n, Pelastusopiston, Helsingin pelastuskoulun, Suomen Kuntaliiton ja SPEK-ryhmän kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti WaitinenKehityspäällikkö, FTONNI-hanke, Turun yliopisto

Opetusalan turvallisuuspalkintolautakunnan puheenjohtaja, ONNI-hankkeen johtotiimin jäsen.

Puh:+358503645374matti.waitinen@utu.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Palokuntien SM-kilpailut 27.5.2023 Helsingissä23.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Palokuntien suomenmestaruudesta kilpaillaan tänä vuonna lauantaina 27.5.2023 Helsingissä, Messukeskuksessa. Kilpailuun osallistuu 21 yleisen sarjan ja 6 veteraanisarjan joukkuetta ympäri Suomea. Kilpailun teema on pelastustoimi poikkeusoloissa. Kilpailun järjestävät Suomen Palopäällystöliitto ja tämänvuotisena yhteistyökumppanina Helsingin kaupungin pelastuslaitos. Kilpailujen suojelija on pormestari Juhana Vartiainen. Tapahtuma on hyvä tilaisuus tutustua pelastusalan työtehtäviin sekä vapaaehtoispalokunnan toimintaan. Yleisö ja median edustajat ovat tervetulleita mukaan.

Ensimmäinen pelastusalalla työskentelevien työssäjaksamisen tutkimus – iso vastausprosentti kertoo halusta tulla kuulluksi19.4.2023 06:45:00 EEST | Tiedote

Pelastusalalla työskenteleville teetettiin työssäjaksamisen kysely syys–lokakuussa 2022. Kysely lähetettiin kaikille Suomen 22 pelastuslaitokselle, ja vastauksia saatiin 20 pelastuslaitokselta. Tutkimuksessa selvitettiin, miten pelastusalalla voidaan henkisesti sekä millaisia ajatuksia pelastusalalla työskentelevillä on pelastuslaitosten, henkilöstön työhyvinvoinnin, tuottavuuden parantamisen ja ylipäätään pelastusalan kehittämiseksi. Tyytyväisyyttä loivat työ/virkasuhteen joustavuus, vaikuttamismahdollisuudet omassa työssä ja työterveyshuolto. Heikoimmin toimivia asioita olivat vaikuttamismahdollisuudet organisaatiossa, sisäinen viestintä, palkkaus ja johtaminen. Kyselyn teetti Suomen Palopäällystöliiton Pelastusalan henkisen työsuojelun toimikunta.

Opetusalan turvallisuuspalkinto myönnettiin oppilaitosturvallisuuden kehittämisestä Karelia-ammattikorkeakoululle ja koulutuskuntayhtymä Riverialle12.4.2023 18:58:19 EEST | Tiedote

Karelia-ammattikorkeakoulu ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria palkittiin Opetusalan turvallisuuspalkinnolla ansiokkaasta ja esimerkillisestä oppilaitosten välisestä yhteistyöstä maakunnan oppilaitosturvallisuuden kehittämiseksi. Turvallisuuspalkinto luovutettiin 19. Opetusalan turvallisuusfoorumissa 12.4. Samassa yhteydessä palkittiin professori, FT Eila Lindfors ja lehtori Tuija Saarivirta Opetusalan turvallisuuden tunnustuspalkinnolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme