Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kätilöopiston uudesta käytöstä järjestetään suunnittelukilpailu

Jaa

Helsingin kaupunki käynnistää kilpailun löytääkseen kumppanin Kätilöopiston sairaalan kehittämiseen. Suunnittelukilpailun tavoitteena on löytää Kätilöopiston korttelille korkeatasoinen ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu, jossa sairaalarakennus korjataan uuteen käyttöön. Kilpailu on kaksivaiheinen laatu- ja konseptikilpailu. Kaupunkiympäristölautakunta päättää kilpailuohjelman hyväksymisestä kokouksessaan 31. toukokuuta 2022.

Ilmakuva Kätilöopiston rakennuksesta. Kuva: Julius Jansson.
Ilmakuva Kätilöopiston rakennuksesta. Kuva: Julius Jansson.

Kilpailun tavoitteena on rakennuskokonaisuuden pääasiallinen säilyttäminen, mutta kilpailualueelle on mahdollista osoittaa asumista tai asumisen eri muotoja, liiketilaa, majoitus- tai muuta toimintaa sekä tarvittavat piha-, pysäköinti- ja liikenneratkaisut.

Kilpailuun osallistuvilta ryhmiltä edellytetään osaamista vaativaan korjausrakentamiseen

Kätilöopiston ja sairaalan toiminta rakennuksessa on loppunut. Entisen sairaalan tiloille etsitään arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen suunnitelma, joka ottaa huomioon rakennuksen kulttuurihistoriallisen arvon.

Kätilöopiston sairaalarakennus on maamerkki ja sillä on myös suuri historiallinen sekä symbolinen arvo noin puolen miljoonan helsinkiläisen syntymäpaikkana. Rakennuksen ja sen arvojen säilymisen turvaamiseksi se tullaan pääosin suojelemaan asemakaavamuutoksen yhteydessä.

Kätilöopiston rakennuskokonaisuuden säilytettävät osat vaativat erittäin laajamittaista korjaamista. Osan rakennuskokonaisuudesta voi myös esittää korvattavaksi uudisrakennuksilla.

Kilpailun aikataulu 

Kilpailulla pyritään tukemaan ja aktivoimaan Kumpulan kehitystä elävänä ja monipuolisena kaupunginosana sekä lisäämään alueen asuntokantaa.

Tarkoituksena on, että alue varataan kilpailun voittajalle noin kahdeksi vuodeksi hankkeen kehittämistä ja toteutusedellytysten jatkoselvittämistä varten.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää kilpailun voittajasta ja tonttien varaamisesta jatkosuunnittelua varten syksyllä 2023. 

Alueelle laadittava asemakaavamuutos käynnistetään kilpailun aikana kumppanuuskaavoituksena. Kaavan sisältö laaditaan kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta. Tavoitteena on, että asemakaavaehdotus voidaan tuoda kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn vuoden 2024 aikana.  

Kilpailuun liittyvät lähtökohdat, reunaehdot sekä toiminnalliset ja kaupunkikuvalliset tavoitteet ilmenevät kilpailuohjelmasta sekä sen liitteistä. Aikataulut ovat arvioita ja ne vahvistetaan lopullisessa kilpailuohjelmassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mia Kajan
erityisasiantuntija
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
p. 09 310 15820
mia.kajan@hel.fi

Kuvat

Ilmakuva Kätilöopiston rakennuksesta. Kuva: Julius Jansson.
Ilmakuva Kätilöopiston rakennuksesta. Kuva: Julius Jansson.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme