Digi- ja väestötietovirasto

Katsaus yritysten ja yhteisöjen digiosaamisesta on julkaistu: Digi haastaa erityisesti pieniä toimijoita

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto selvitti syksyn 2020 aikana yritysten ja yhteisöjen digiosaamista, digituen tarpeita ja sen tarjontaa valtakunnallisesti. Päällimmäinen havainto on, että digiosaamisen kehittäminen on vaikeinta pienille toimijoille. Tänään julkistettu katsaus kokoaa keskeiset havainnot ja suositukset toimenpiteistä.

Yhtenä keskeisimmistä havainnoista nousivat esille pienten yrittäjien ja vapaaehtoisvoimin toimivien paikallisyhteisöjen tarpeet.

– Vaikka suomalaiset ovat digitaitavaa kansaa ja halua digiosaamisen kehittämiseen on, eivät resurssit aina mahdollista sen kehittämistä. Samaan aikaan yritysten ja yhteisöjen asiointi viranomaisten kanssa sujuvoituu erityisesti asioinnin siirtyessä digitaalisiin kanaviin. Jos digitalisaatiokehityksessä ei pysy mukana, voi se hankaloittaa viranomaisasioinnin sujuvuutta ja laajemminkin yrityksen tai yhteisön toimintaa, projektipäällikkö Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta sanoo.

Digituen tarpeiden ja tarjonnan kenttä on pirstaloitunut – tavoitteena yhtenäinen koordinaatio

Yrittäjien ja yhteisöjen haasteet digipalveluiden ja -laitteiden kanssa ovat moninaisia. Siinä missä paikalliselle kalastajalle sosiaalisen median käytön oppiminen voi olla ratkaiseva askel kalasaaliin myynnin onnistumiseksi, saatetaan paikallisessa opiskelijayhdistyksessä pohtia samaan aikaan osallistavien etäkokoustyökalujen käyttöönottoa.

Kansallisella tasolla ei ole tällä hetkellä olemassa yhtä toimijaa, joka koordinoisi tai edes kokoaisi yhteen tietoa siitä, mistä kaikkialta yrittäjien ja yhteisöjen olisi mahdollista saada tukea digiasioissa. Nyt valmistunut katsaus luo pohjaa ensi vuoden aikana tehtävälle työlle, jonka tavoitteena on muodostaa kestävä malli yrityksille ja yhteisöille suunnatun digituen koordinointiin. Digi- ja väestötietovirasto hakee toimintamallien muodostamiseen yhteistyöorganisaatioita eri puolilta Suomea.

– Uusia toimintamalleja nähdään jo ennen ensi kesää ja vuoden 2021 loppuun mennessä valmistuvat suositukset siitä, miten digitukea pitäisi jatkossa koordinoida ja järjestää yritysten ja yhteisöjen tarpeisiin, Piirainen kertoo.

Digi- ja väestötietovirasto järjestää tänään 4.12. klo 9-12 Digiosaaminen yrityksissä ja yhteisöissä -tilaisuuden, jossa katsaus esitellään ja yrittäjät, yhteisöt ja katsauksen tekijät saavat äänensä kuuluviin. Tilaisuuden sisällöt auttavat pääsemään paremmin sisälle siihen, minkälaisia haasteita yrityksillä ja yhteisöillä tällä hetkellä on ja mistä apua on nyt totuttu etsimään. Tilaisuuteen ehtii vielä mukaan ja sen tallenne julkaistaan lähiviikkoina Suomidigi.fi-sivustolla.

Katsaus yritysten ja yhteisöjen digiosaamisesta 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto, puh 0295 535 280, etunimi.sukunimi@dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Selvitys yhteiskunnan digitaalisen infrastruktuurin vaikuttavuudesta on julkaistu – asiakkaan saama hyöty on digitalisaation merkittävin mittari15.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto on tänään julkaissut selvityksen yhteiskunnan digitaalisen infrastruktuurin vaikuttavuudesta. Digitalisaatio on julkisella sektorilla olennainen osa asiakkaiden palvelua, toiminnan kehittämistä ja selviämistä tiukkenevien budjettien maailmassa. Digitalisaation hyötyjä on myös jatkuvasti mitattava, jotta kehitys on oikeansuuntaista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme