Digi- ja väestötietovirasto

Katso-palvelun käyttö päättyy – käyttäjien tulee siirtyä Suomi.fi-palveluun

Jaa

Katso-palvelu poistuu käytöstä 31.12.2020. Katso-palvelun korvaavat Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet. Suomi.fi-valtuudet kannattaa hoitaa kuntoon nyt, jotta asiointi Kelan, Verohallinnon, tulorekisterin ja muiden viranomaisten kanssa sujuu myös Katso-palvelun päättymisen jälkeen.

Vuodenvaihteen jälkeen Katso-tunnisteella ei ole enää mahdollista tunnistautua, eivätkä Katso-palvelussa olevat roolit ja valtuudet ole enää voimassa. Katso-palvelussa nyt olevat valtuudet eivät siirry uuteen palveluun, vaan ne tulee luoda Suomi.fi-valtuuksiin.

Asiointipalveluihin kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla. Erillisiä tunnuksia Suomi.fi-valtuuksien käyttäjä ei tarvitse.

Ulkomaalaisten yritysten edustusoikeudellisten henkilöiden tulee korvata Katso-tunnistus Finnish Authenticator -sovelluksella.

Yritykset voivat ottaa Suomi.fi-valtuudet käyttöönsä omatoimisesti

Yksityishenkilöt sekä yritykset ja yhteisöt, joiden nimenkirjoitusoikeuden voi selvittää kaupparekisteristä taiyhdistysrekisteristä, voivat ottaa Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti heti.

Suomi.fi-valtuudet voi ottaa käyttöön osoitteessa suomi.fi/valtuudet.

Muut yhteisöt voivat hyödyntää virkailijavaltuuttamispalvelua

Virkailijavaltuuttamispalvelu mahdollistaa sähköisen valtuuttamisen ja toisen puolesta asioinnin niille tahoille, joiden edustamisoikeudet eivät löydy yritys- tai yhdistysrekistereistä.

Virkailijavaltuuttamispalvelua tarvitsevia tahoja ovat esimerkiksi elinkeinoyhtymät, oppilaitokset, seurakunnat, julkiset organisaatiot ja ulkomaiset yritykset.
Valtuuden rekisteröinnin saa vireille lähettämällä valtuushakemuksen liitteineen virkailijavaltuuttamispalveluun.

Organisaation edustusoikeudelliselle tai hänen valtuuttamalleen rekisteröidään hakemuksesta joko valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus.

  • Valtuutusoikeuden saanut voi myöntää valtuuksia omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa.  
  • Edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö voi antaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa edustamisvaltuuksia toisille henkilöille alkuperäisen valtuuttajan asioiden hoitamiseen. Valtuuden on voinut antaa henkilö, yritys tai yhteisö. Edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö voi myös pyytää asiointivaltuuksia yrityksiltä, yhteisöiltä tai henkilöiltä heidän asioidensa hoitamiseen.

Yhteystiedot
Kehityspäällikkö Mika King, Digi- ja väestötietovirasto, 029 553 5301, mika.king[@]dvv.fi
Tunnistamisen ja valtuuttamisen kehittämisen asiantuntija, Carina Johansson, Verohallinto, 050 444 9167, carina.johansson[@]vero.fi
Erikoisasiantuntija Marko Korhonen, Kela, Asiakkuuksien kehittämisyksikkö, 020 634 2714, marko.korhonen[@]kela.fi

Linkit:
Katso-palvelun verkkosivut  
Katson korvaaminen Kelan palveluissa 
Näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasioiden hoitamiseen
Katson korvaaminen tulorekisterissä

Mikä on Katso-palvelu?

Katso-organisaatiotunnistus ja valtuushallinta on yrityksiä ja yhteisöjä varten luotu tapa tunnistautua viranomaisten sähköisiin palveluihin. Katso-palvelu poistuu käytöstä 31.12.2020 ja sen korvaavat Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet.

Vuodenvaihteen jälkeen Katso-tunnisteella ei ole enää mahdollista tunnistautua, eivätkä Katso-palvelussa olevat roolit ja valtuudet ole enää voimassa.

Mikä on Suomi.fi-valtuudet?

Suomi.fi-valtuudet on sähköisen valtuuttamisen itsepalvelu, jossa yritykset, yhdistykset ja yksityishenkilöt voivat valtuuttaa henkilön, yrityksen tai yhteisön hoitamaan asioita puolestaan.

Mikä on Suomi.fi-valtuus?

Suomi.fi-valtuus on sähköinen valtakirja, jonka tiedot tallennetaan valtuusrekisteriin. Kun henkilö haluaa asioida toisen puolesta Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävässä palvelussa, oikeus asioida tarkistetaan ajantasaisesti perustietorekistereistä.

Mikä on virkailijavaltuuttamispalvelu?

Virkailijavaltuuttamispalvelu  on tarkoitettu niille tahoille, jotka eivät pysty aloittamaan sähköisten valtuutuksien antamista omatoimisesti.
Virkailijavaltuuttamispalvelussa organisaatio hakee valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta sille oman organisaationsa jäsenelle, joka hallinnoi valtuuksia. Virkailija rekisteröi valtuuden hakemuksen perusteella.

Valtuutusoikeuden saanut voi antaa Suomi.fi-valtuuksissa omatoimisesti valtuuksia muille organisaation puolesta toimiville henkilöille tai organisaatioille. Edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö voi omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa antaa yritykselle tai yhteisölle valtuuden antaneen henkilön, yrityksen tai yhteisön edustamisvaltuuksia toisille henkilöille ja pyytää toisilta yrityksiltä, yhteisöiltä tai henkilöiltä asiointivaltuuksia valtuuttajan asioiden hoitamiseen.

Mikä on Finnish Authenticator -sovellus?

Finnish Authenticator -tunnistautuminen on tarkoitettu ulkomaalaista yritystä tai yhteisöä edustaville ulkomaalaisille henkilöille, joilla ei ole suomalaista sähköistä tunnistusvälinettä.

Sovelluksella voi kirjautua niihin Suomen julkishallinnon asiointipalveluihin, jotka ovat ottaneet käyttöönsä Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun. Ulkomaalaista yritystä edustavan on haettava myös tarvittavat Suomi.fi-valtuudet voidakseen asioida eri asiointipalveluissa.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Har man tillräcklig digital kompetens inom finska företag och samfund? En kartläggning av behovet av digitalt stöd inleds4.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utreder under slutet av året behovet av digitalt stöd bland företagare och samfund samt utbudet av det på riksnivå. Den nuvarande informationen om behovet av stöd i användningen av digitala tjänster är splittrad. Det behövs en helhetsbild för att man på ett bättre sätt ska kunna ge företag och föreningar stöd i användningen av digitala tjänster.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme