Valokuitunen Oy

Kauhavan kaupungin vuokra-asuntoihin valokuituyhteyksiä - yli 600 asuntoa kuidutetaan

Jaa

Valokuitunen ja Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen kaupungin omistamien vuokra-asuntojen kuiduttamisesta. Sen myötä valokuituyhteys rakennetaan yli 600 vuokrahuoneistoon, ja samalla kuituverkkoon voi liittymä myös moni muu alueella asuva. ”Kaupungin elinvoiman kannalta nopeilla yhteyksillä on suuri merkitys, koska ne mahdollistavat monipaikkaisen työskentelyn ja opiskelun kotoisasti Kauhavalta käsin mihin päin maailmaa tahansa”, iloitsee kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.

Valokuitua jakokaapissa.
Valokuitua jakokaapissa.

Valokuitunen ja Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy allekirjoittivat 8. marraskuutasopimuksen, joka tuo suurimpaan osaan kaupungin vuokra-asunnoista oman valokuituyhteyden. Nyt päätetyn valokuituhankkeen piirissä on kolmellakymmenellä asuntoalueella yhteensä 662 huoneistoa. Nyt vuokra-asuntojen sopimuksen myötä rakennuspäätöksen saaneiden verkkojen arvo on 1,5 miljoonaa euroa. Tästä osa koostuu Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy:n huoneistokohtaisista yhteyksistä.

- Olemme todella iloisia, että meillä on mahdollisuus tarjota asukkaillemme parempia valmiuksia etätyöskentelyyn ja yleensäkin valokuituyhteyttä. Uskon, että asunnoissa valmiina oleva valokuituyhteys edistää kaupungin vuokra-asuntojen houkuttelevuutta, toteaa Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ristaniemi.

- Jatkamme tämän sopimuksen jälkeenkin kartoitusta sekä Valokuitunen Oy:n että muiden toimijoiden kanssa mahdollisuuksista lisätä kiinteiden kuituyhteyksien rakentamista asuinalueillamme, Ristaniemi jatkaa.

Päätetty valokuituhanke on koko Kauhavan kaupungille ja lähialueille merkittävä ja elinvoimaisuutta edistävä hanke. Kauhavalla kiinteän verkon laajakaistasaatavuus esimerkiksi yli 100Mbit/s nopeuksissa on ollut 18 prosenttia. Kaupunki on tehnyt paljon erilaisia toimia laajakaistarakentamisen edistämiseksi. Nyt tämän kaupan myötä kunta mahdollistaa valokuituverkon rakentumisen mahdollisimman laajalle alueelle Kauhavalla.

- Pelkästään tämä Valokuitusen ja Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy:n yhteistyöhanke parantaa nopeiden yhteyksien saatavuutta merkittävästi, koska niin moni talous pääsee nopean valokuituyhteyden piiriin. Kauhavalla on 7 300 asuntokuntaa, joten tämä hanke tarkoittaa lähes kymmenen prosentin lisäystä saatavuuteen. Kaupungin elinvoiman kannalta nopeilla yhteyksillä on suuri merkitys, sillä ne mahdollistavat monipaikkaisen työskentelyn ja opiskelun kotoisasti Kauhavalta käsin mihin päin maailmaa tahansa, kertoo Kauhavan kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.

Kuitu yhtä tärkeä kuin sähkö ja vesi

Hankkeessa kaikkiin mukana oleviin huoneistoihin tuodaan oma valokuitukaapeli, jolloin yhteys on toimintavarma, eikä yhteys pätki verkon mahdollisen kuormittumisen takia. Valokuitunen kytkee huoneistot avoimeen valokuituverkkoon, johon asukas voi hankkia tarvitsemansa nettipalvelut itse avoimessa verkossa mukana olevilta palveluntarjoajilta.

Kyseessä on niin kutsuttu käyttöoikeussopimus, jossa Valokuitunen Oy rakentaa kustannuksellaan valokuituyhteydet. Kiinteistön omistaja maksaa kaikista yhteyksistä kuukausimaksun ja asunnon vuokralainen päättää itse, haluaako käyttää nettiä. Jos asukas päättää ottaa nettipalvelut käyttöönsä, hän huolehtii itse netin kustannuksista.

- Monet ovat havahtuneet luotettavan nettiyhteyden tarpeeseen, ja valokuitua pidetään yhtä tärkeänä asiana kuin esimerkiksi vettä ja sähköä. Monen elämä ei onnistu ilman kunnon nettiyhteyttä. On todella hienoa, että pääsemme edistämään hyvää ja toimivaa asumista kauhavalaisissa kodeissa, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto toteaa.

Valokuitusella on myös aiempaa kokemusta kuntien vuokra-asuntojen kuiduttamisesta, mutta nyt solmittu sopimus on tähänastisista kuntien vuokra-asuntohankkeista suurin. Verkon rakennustyöt pääsevät alkamaan ensi keväänä roudan sulamisen jälkeen. Rakentamisen aikataulusta tiedotetaan tarkemmin verkon alueella, kun suunnitelmat valmistuvat. Valokuituverkkoon on mahdollisuus liittyä lähialueilta, ja nyt päätettyjä verkkoja laajennetaan kysynnän mukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Valokuitua jakokaapissa.
Valokuitua jakokaapissa.
Lataa
Sopimuksen allekirjoitus. Oikealla alhaalla Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto, ylhäällä aluepäällikkö Jukka Harju, vasemmalla Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ristaniemi, ylhäällä Kauhavan kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.
Sopimuksen allekirjoitus. Oikealla alhaalla Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto, ylhäällä aluepäällikkö Jukka Harju, vasemmalla Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ristaniemi, ylhäällä Kauhavan kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.
Lataa
Valokuidun asennustöitä pihalla.
Valokuidun asennustöitä pihalla.
Lataa
Valokuidun suunnittelua pihalla.
Valokuidun suunnittelua pihalla.
Lataa
Runkoverkon rakentamista kadulla.
Runkoverkon rakentamista kadulla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy
Hämeentie 15
00500 Helsinki

https://valokuitunen.fi/

Valokuitunen Oy rakentaa avointa valokuituverkkoa valtakunnallisesti Suomen kattavimmalla runkoverkolla. Valokuitua tarvitaan, koska datan määrä kasvaa eksponentiaalisesti niin yhteiskunnassa kuin suomalaisissa kodeissa. Valokuitunen investoi lähivuosina 300 miljoonaa euroa taajamien nopeisiin ja varmoihin nettiyhteyksiin. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi 50 vuodeksi. Valokuitusen omistavat CapMan Infra ja Telia Company.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

Tutkimus: Suomalaiset eivät pohdi netinkäytön ympäristövaikutuksia – tietoisuus netin ympäristövaikutuksista heikkoa, mutta nuoret ovat poikkeus24.11.2022 09:30:00 EET | Tiedote

Selvä enemmistö (70 %) suomalaisista sanoo, ettei ole lainkaan pohtinut oman netinkäyttönsä ympäristövaikutuksia. Nettiliittymän vaihtaminen ympäristösyistä tai oman netinkäytön rajoittaminen ympäristön vuoksi on myös vähäistä, eikä eri verkkoyhteyksien etuja tunnisteta vielä kovin hyvin, selviää Valokuitunen Oy:n tänään julkaistusta tutkimuksesta.

Ylitorniolaisten valokuituyhteyksiin 1,5 miljoonaa euroa - myös kunnan omat toimipaikat uuden valokuituyhteyden piiriin25.10.2022 07:45:00 EEST | Tiedote

Ylitorniolla rakennetaan parhaillaan yli miljoonalla eurolla valokuituyhteyksiä eri puolilla kuntaa. Valokuitua vedetään kaikkiin kunnan omistamiin vuokrarivitaloihin ja moniin yksityisiin koteihin. Lokakuun alussa Ylitornion kunta ja Valokuitunen Oy solmivat uuden sopimuksen, jossa kunnan toimipaikkojen vanha kuituverkko korvataan Valokuitusen rakentamalla uudella, nykyaikaisella valokuituverkolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme