N2 Comms

Kauniaislaiset vanhemmat havahtuivat koronakevään myötä: "Lapsia on rohkaistava liikkumaan entistä enemmän - lasten aktiivisuus laski keväällä 35%”

Jaa

Kauniaisissa esikouluikäisille toteutettu kuuden kuukauden mittainen suurtutkimus on päättynyt. Tutkimus oli laajuudessaan poikkeuksellinen ja tarkasteli älylaitteiden vaikutuksia esikouluikäisiin ja heidän perheisiinsä. Tutkimuksen alussa lasten lisääntynyt ruutuaika mietitytti vanhempia. Tutkimuksen päättyessä näkyi kuinka vanhemmat olivat päättäneet taistella lasten passiivisuutta vastaan.

Tutkimusyritys IROResearch vastasi kolmiosaisen tutkimuksen toteutuksesta. Lisäksi tehtiin erillinen kysely, missä tutkittiin koronan vaikutuksia perheiden arkeen ja lasten liikkumiseen. Tutkimuksen aikana perheet vastasivat yli 150:een tutkimuskysymykseen.  

Lasten liikunnan määrä romahti koronakevään myötä

Suurtutkimus käynnistyi joulukuussa 2019. Tuolloin 83 prosentilla tutkimukseen osallistuneista 6-vuotiaista ei ollut käytössään omaa puhelinta. 

Tutkimuksen myötä kaupungin esikoululaiset saivat käyttöönsä Xplora- puhelimen, joka on suunniteltu turvalliseksi ensimmäiseksi puhelimeksi lapsille. Tutkimuskäytössä olleilla kellopuhelimilla ei ole pääsyä sosiaaliseen mediaan eikä Internetiin.

 Tutkimuksessa selvisi, että 93% vanhemmista kokikin hyvänä sen, että kellopuhelinta käytettäessä lapsi ei altistu vaaralliselle tai haitalliselle sisällölle: "Kellopuhelin on siirtänyt älypuhelimen ostamista. Lapseni tietää, että kellopuhelin on ensisijaisesti viestintäväline eikä pelikone." - kertoi tutkimukseen osallistunut perheenäiti. Avoin palaute yllätti jopa tutkimuksen tilaajan, sillä perheiltä saadut vastaukset puhuivat paljon arvoista. 

Kellopuhelimessa on askellaskuri ja paikannin. 66 % vanhemmista oli tutkimusjakson aikana hyödyntänyt GPS- paikanninta. Se, että lapsen sijainti oli tiedossa oli lisännyt vanhempien turvallisuudentunnetta.

Tutkimuksen aikana ilmeni, että nimettömät askelseurantatiedot kertoivat maamme lasten aktiivisuustason laskeneen peräti 35% koronasta johtuen. Tästä syystä aiheesta toteutettiin vielä erillinen lisätutkimus. 

Positiivisia uusia toimintamalleja  

"Aktiiviset lapset ovat onnellisia lapsia. Tutkimustulokset vahvistavat sitoutumistamme siihen, että lasten liikunnan monimuotoinen tukeminen on Kauniaisissa myös jatkossa korkealla prioriteetilla.", toteaa Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar.” Olimme mielellämme mukana Xploran kanssa tutkimuksessa. Saimme paljon uutta tietoa, joka auttaa meitä myös kaupungin kehittämisessä. Tutkimustuloksista näimme kuinka kauniaislaiset vanhemmat ymmärtävät jatkuvan tarpeen rohkaista lapsiaan liikkumaan."

Kellopuhelin on rakennettu niin, että se kannustaa lasta liikkumaan. Kun kädet ovat vapaat, liikkuminen on helpompaa ja turvallisempaa. Tutkimuksessa selvisi, että askellaskuri ja palkinnot innostivat myös osaltaan lapsia liikkumaan.

Koronakevään tuomissa haasteissa Xplora halusi tukea maamme perheitä erityisellä tavalla ja loi fysioterapeutin kanssa lapsille helpon 10 liikkeen- liikuntahaasteen, johon kuka tahansa voi liittyä.

Kun arki muuttui koronan myötä, vanhemmat onnistuivat löytämään monia positiivisia toimintamalleja muuttuneessa tilanteessa: 

”Ideoimme päivän kulkua yhdessä. Pelaamme, piirrämme, teemme koulutehtäviä ja katsomme televisio-ohjelmia ”, kirjoitti yksi vanhemmista. "Kellopuhelin vähentää peliaikaan liittyviä konflikteja ja rohkaisee liikkumista", kirjoitti toinen kauniaislainen vanhempi.

58 % vanhemmista oli huomannut lapsen itsevarmuuden nousseen kellopuhelimen käyttöönoton jälkeen, 15 % vanhemmista oli puolestaan huomannut, että lapsen keskittymiskyky oli parempi. 

Xploran toimitusjohtaja Timo Vaskio näkee tutkimusjakson kansallisesti merkittävänä: ” Onnellinen lapsuus ei ole haavekuva vaan äärimmäisen tärkeä tavoite. Se on niin tärkeä asia, että sen eteen meidän tulee tehdä yhdessä työtä. Juuri nyt koulun alkaessa lasten liikkumiseen liittyvät asiat ovat hyvin ajankohtaisia. Iloitsemmekin siitä, että Kauniaisten kaupunki ja tutkimusperheet toivat tämän tutkimuksen myötä näkyväksi hienoja keinoja, joilla voidaan lisätä myös muissa kaupungeissa perheiden turvallisuutta ja aktiivisuutta.”

Yhteyshenkilöt

Timo Vaskio, toimitusjohtaja, Xplora Mobile Oy, 040 517 0727
Kjetil Fennefoss, CEO, Xplora Mobile AS (Norja), +47 900 34337
Sylva Vahtera, tutkimusjohtaja IROResearch Oy, 0400 964 439
Netta Paavoseppä, Xplora yhteisöjohtaja, 044 554 0350

Xplora järjestää myös kiinnostuneille lehdistön edustajille keskusteluja tutkimukseen osallistuneiden perheiden vanhempien kanssa.

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

N2 Comms
N2 Comms
Pursimiehenkatu 29–31 A
00150 Helsinki

http://www.n2.fi

N2 Comms on nopean ajattelun viestintätoimisto. Integroimme strategian, ideat ja käytännön toimenpiteet, koska kaikki, mitä organisaatio tekee, on viestintää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta N2 Comms

Korona toi kauan kaivattua laatuaikaa perheisiin - Kauniaisten suurtutkimus osoittaa, että poikkeustilanteella oli myös yllättäviä positiivisia vaikutuksia28.5.2020 11:41:54 EESTTiedote

Poikkeusaikana perheiden arjessa oli uudenlaisia ilonaiheita ja kuormitustekijöitä. Tekniikka toi rakkaat lähelle, kun välimatka erotti ihmiset. Perheiden yhteinen aika oli lisääntynyt, mutta liikunnan harrastaminen oli nyt haastavampaa. Tulokset ilmenevät Kauniaisissa toteutettavan suurtutkimuksen toisen vaiheen kyselystä, joka tarkastelee älylaitteiden vaikutuksia esikouluikäisiin ja heidän perheisiinsä.

Vanhemmat etsivät keinoja rajoittaa omaa ja lastensa älylaitteiden käyttöä – Kauniaisten suurtutkimus kertoo perheiden riitelevän ruutuajasta23.1.2020 12:05:24 EETTiedote

Valtaosalla kuusivuotiaista ei ole omaa älypuhelinta, siitä huolimatta lasten ruutuaika aiheuttaa kiistoja perheissä. Vanhempia mietityttää myös oma puhelimen käyttö – joka toinen vanhempi kokee käyttävänsä älylaitteita liikaa ja kaksi kolmasosaa sanoo sen aiheuttavan konflikteja perheessä. Tulokset ilmenevät Kauniaisissa toteutettavan suurtutkimuksen ensimmäisen vaiheen kyselystä, joka tarkastelee älylaitteiden vaikutuksia esikouluikäisiin ja heidän perheisiinsä.

Vanhempien onnellisuus rakentuu pienistä asioista, lapset nauttivat erityisistä hetkistä – esikouluikäisten suurtutkimus käynnistyi Kauniaisissa osin yllättävin tuloksin19.12.2019 12:07:38 EETTiedote

Älylaitteet ja pelaaminen ovat vahvasti läsnä esikoululaisten arjessa ja herättävät keskustelua perheissä. Ruutuaikaa tärkeämpää lapsille on kuitenkin yhdessä vietetyt hetket vanhempien kanssa. Tiedot ilmenevät kyselytutkimuksessa, joka tarkastelee puhelimen ja älylaitteiden vaikutuksia esikouluikäisiin ja heidän perheisiinsä Kauniaisissa.

Citroën ja Peugeot tuovat Suomeen ensimmäiset kevytautot24.6.2019 13:54:59 EESTUutinen

Citroën ja Peugeot tuovat Suomen markkinoille valmiiksi esiasennetut kevytautot. Kaikki automallit ovat EuroNCAP-testattuja, turvatyynyillä, ABS-jarruilla ja ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmällä varustettuja henkilöautoja, jotka on muutettu esiasennetulla nopeusrajoittimella kevytautoiksi. Nopeusrajoittimen voi poistaa, kun kuljettaja on täysi-ikäinen ja suorittanut ajokortin. ”Halusimme tuoda suomalaisille perheille turvallisen kevytauton, jolla perheen nuoret voivat huoletta kulkea harrastuksiin, jotka ovat yhä useammin kaukana kotipihasta. Annamme sadalle ensimmäiselle mykevytauto.fi -kampanjasivun kautta auton tilanneelle 350 euron arvosta henkilökohtaista ajo-opetusta Suomen Autokoululiiton jäsenautokouluissa koko Suomessa”, Auto-Bon Oy:n toimitusjohtaja Markus Vuolle sanoo. Lahjakorttia voi käyttää kevytautojen kuljettamiseen vaadittavan AM-kortin suorittamiseen tarvittavaan ajo-opetukseen. Kortin lisäksi kuljettajalta edellytetään vähintään 15 vuoden ikää. Kevytautot tulevat mo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme