Kauppapolitiikka moukaroi myös Helsingin pörssiä – päiväkohtaiset kurssilaskut silti pienentyneet
Osakeostojen ajoittaminen kurssipudotukseen voi olla nyt vaikeampaa kuin vielä muutama vuosi sitten. Danske Bankin vertailun mukaan vuosina 2014–2019 isoimmat laskupäivät ajoittuvat vertailun alkuvuosiin. Sen sijaan kurssilaskut jakaantuvat nyt useammalle päivälle.
Edellisen kerran Helsingin pörssin OMX-indeksi laski yli kolme prosenttia vuonna 2016, kun Iso-Britannia oli äänestänyt brexit-päätöksen puolesta. 27.6.2016 kurssit laskivat 7,84 prosenttia. Vuonna 2015 taas 5,15 prosentin pudotuksen aiheuttivat epäilykset Kiinan talouden kestävyydestä.
”Vaikuttaa siltä, että kauppapoliittiset jännitteet ovat nyt arkipäivää. Pieniä shokkeja tulee koko ajan, jolloin suuret pudotukset ovat myös harvinaisempia”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.
Esimerkiksi viime syksyn kurssilasku syntyi useammassa jaksossa usean päivän aikana. Syys-lokakuussa nähtiin pisin laskujakso vertailukaudella 2014–2019, kun Helsingin pörssin pääindeksi laski 10 päivää putkeen. Yhteensä indeksi laski tuona aikana 8,4 prosenttia.
Kuluvana vuonna kurssit ovat sahanneet aktiivisesti kauppapolitiikan ja poliittisten jännitteiden mukana. OMX-pääindeksi on nyt 1,7 prosenttia korkeampi kuin vuoden alussa.
Tänä vuonna on nähty myös kolmanneksi voimakkain yksittäinen nousupäivä vertailujaksolla 2014–2019. Tammikuun 4. päivä Helsingin pörssi nousi 3,03 prosenttia, kun Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelujen aloittaminen aiheutti optimismia sijoittajissa.
”Toisenlainen tunnelma nähtiin tämän viikon maanantaina, kun Trumpin ohjeet yhdysvaltalaisyrityksille jättää Kiina nostivat pelkoja. Sijoittajan kannattaa muistaa, että kauppapolitiikan sekä politiikan ja pörssiyhtiöiden tuloksien ja sitä kautta kurssikehityksen välillä on edelleen lopulta yhteys.”
Osakemarkkinat kiinni politiikassa
Kemppaisen mukaan epävarmuus tarkoittaa myös sitä, että osakeostojen ajoittaminen kurssilaskuihin on vaikeaa.
”Moni piensijoittaja katsoo laskupäiviä ostomahdollisuuksina, sillä tuollaisina päivinä osakkeet laskevat tyypillisesti kautta linjan. Ostohousujen jalkaan laittaminen on kuitenkin muuttunut hankalammaksi, sillä pudotukset ovat viime vuosina olleet pienempiä ja jakaantuvat pidemmälle aikavälille.”
Kemppaisen mukaan osakeostoja kannattaa ennemmin katsoa pidemmällä aikavälillä ja hajauttaa tasaisesti kuin yksittäisiä pudotuspäiviä katsomalla.
”Ostamisen ajoittaminen laskussa on tuuripeliä etenkin nyt, kun laskut ajoittuvat usealle päivälle yksittäisen pudotuksen sijaan. Ajallisesti hajauttamalla lopputulos on yleensä parempi. Markkinamyllerryksessä paras strategia on pitkäjänteinen sijoittaminen”, Kemppainen sanoo.
Tietoa vertailusta
Vertailussa olivat mukana vuodet 2014–2019. Vertailussa käytettiin kunkin päivän päätöskursseja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Senioristrategi Tuukka Kemppainen, Danske Bank, 050 3760596, tuukka.kemppainen@danskebank.fi
Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.
Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.
Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Sijoituskatsaus: Eurooppa on sijoitusmaailman kuuma piste18.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Puolustusteollisuus on noussut sijoitusmaailman megatrendiksi. Danske Bankin suomalaisasiakkaiden netto-ostetuin saksalaisosake viime keväänä oli Rheinmetall.
Suomalaisten taloudellinen mielenrauha kääntyi hienoiseen nousuun17.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan suomalaisten taloudellisessa mielenrauhassa on tapahtunut käänne parempaan. Suomalaiset luottavat entistä enemmän omaan taloudelliseen tilanteeseensa sekä murehtivat aiempaa vähemmän omista tuloistaan.
Kutsu mediatilaisuuteen: Danske Bank julkistaa Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen tulokset6.6.2025 08:19:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten taloudellinen mielenrauha on ollut läpi tutkimushistorian Pohjoismaiden alhaisin. Tuoreet tutkimustulokset kuitenkin väläyttävät valoa tunnelin päässä – onko suomalaisten luotto omaan talouteensa vihdoin vahvistumassa?
Suhdannekatsaus: Suomen taloudessa elpymisen merkkejä4.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank ennustaa yksityisen kulutuksen kasvavan maltillisesti kuluvana vuonna, mutta työttömyyden uhka hillitsee kulutusta. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 0,9 prosenttia.
Muistutuskutsu: Elpymisen kivinen tie – Danske Bank julkistaa talousennusteensa28.5.2025 14:17:19 EEST | Tiedote
Danske Bank julkaisee aamulla 4.6.2025 Nordic Outlook -raportin, joka kattaa Suomen ja Pohjoismaiden kansantalouksien lisäksi maailmantalouden keskeisten alueiden talousennusteet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme