Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kaupunginhallitus: Helsinki lahjoittaa valtiolle alueen Meilahdesta

Jaa

Helsingin kaupunki lahjoittaa valtiolle alueen Meilahdesta Suomen tasavallan presidentti -instituution 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Lahjoitettava alue luovutetaan tasavallan presidentin kanslian hallinnoitavaksi. Tarkoituksena on, että alue liitetään myöhemmin kaavoituksen kautta osaksi Mäntyniemen nykyistä tonttia.

Tasavallan presidentin Mäntyniemen virka-asunnon itäpuolella oleva alue on asemakaavassa osoitettu pääosin kulttuurihistorialliseksi ympäristönsuojelualueeksi. Luonnontilaisen alueen pinta-ala on 2,7 hehtaaria ja siihen kuuluu noin puolen hehtaarin vesialue.

Kaupunki suunnittelee alueella olevien rakennusten myöhemmin tapahtuvaa purkamista ja siirtämistä. Tähän liittyen on teetetty kattavat rakennushistorialliset selvitykset. Kaupunki ei kuitenkaan ryhdy mihinkään toimenpiteisiin ennen kuin tarvittavat luvat ovat vahvistuneet.

Tasavallan presidentti -instituutio on valtakunnan vanhimpia ja merkittävimpiä instituutioita. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomeen vahvistettiin tasavaltalainen hallitusmuoto ja ensimmäinen tasavallan presidentti aloitti tehtävässään.

Sopimus presidentti Mauno Koiviston muistomerkkihankkeesta

Kaupunginhallitus hyväksyi valtioneuvoston kanslian kanssa solmittavan sopimuksen presidentti Mauno Koiviston muistomerkin valmistelusta ja toteutuksesta ehdolla, että valtio tekee vastaavan sisältöisen päätöksen sopimuksen hyväksymisestä.

Hyväksyttävällä sopimuksella sovitaan presidentti Koiviston muistomerkin rahoittamisesta ja sen hankintaan liittyvistä vastuista. Muistomerkin toteutuminen ajoittuisi suunnitelmien mukaan vuoteen 2023, jolloin presidentti Mauno Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Toteutusta varten valtioneuvoston kanslia asettaa muistomerkkitoimikunnan, jossa ovat edustettuna valtio, Helsingin kaupunki ja presidentti Koiviston omaiset. Toimikuntaan on lisäksi tarkoitus nimetä varsinaisiksi jäseniksi kolme arkkitehtuurin ja taiteen asiantuntijaa. Toimikunta hyväksyy muistomerkin hankintaa koskevan toteutussuunnitelman ja kustannusarvion sekä valitsee muistomerkin sijainnin Helsingin kaupungin ehdottamista vaihtoehdoista.

Kaupunginhallitus esittää Pakilanpuiston allianssin hankesuunnitelman hyväksymistä

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle Pakilanpuiston allianssin hankesuunnitelman hyväksymistä. Hankkeeseen kuuluvat yläaste, ala-aste, päiväkoti ja nuorisotilat. Rakentamiskustannusten enimmäishinta heinäkuun 2019 kustannustason mukaan on 52,8 miljoonaa euroa.

Hankesuunnitelma koskee Halkosuontie 88:n rakennuksessa tehtävää laajennusta ja perusparannusta sekä Elontie 35:n uudisrakennusta. Halkosuontie 88:n rakennuksissa toimii nykyisin Pakilan ala-aste. Hankkeen valmistuttua siellä toimii perusopetuksen vuosiluokat 3–6 sekä Pakilan yläaste ja nuorisopalvelut. Elontie 35:n rakennuksessa toimii nykyisin päiväkoti Havukka. Hankkeen valmistuttua siellä toimii Pakilan ala-asteen alkuopetuksen vuosiluokat 1–2 sekä uusi päiväkoti, joka korvaa päiväkodit Havukan ja Pakilan.

Allianssi on rakennushankkeen toteutusmuoto, jossa tilaaja hankkii suunnittelijat ja rakentajat kehittämään ja toteuttamaan hankkeen yhdessä tilaajan kanssa. Kaupunki on hankkinut allianssikumppanit kilpailumenettelyllä.

Kaikki kaupunginhallituksen 9.12.2019 pidetyn kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy. Kaupunginhallituksen pöytäkirjat ovat luettavissa täällä.

Huom! Meilahdesta lahjoitettavaa aluetta koskevan asian päätösehdotus puuttuu päätöstiedotteesta teknisten syiden vuoksi. Listateksti on lisätty tämän tiedotteen liitteksi. Lisätietoja päätöksestä: pormestari Jan Vapaavuori / yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti, puh. 040 053 6581. 

Paula Katajamäki
Viestintäasiantuntija
Kaupunginkanslia
0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Valtuusto hyväksyi periaatepäätöksen sote- ja maakuntalausunnosta23.9.2020 23:43:27 EESTTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.9. kokouksessa periaatepäätöksen lausunnoksi sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti ja käsiteltiin muun muassa Tennispalatsin tontin vuokrausperiaatteiden muutoksia.

Siilo soi Kruunuvuorenrannassa – Öljysäiliö 468:n avoimet ovet korvataan tänä vuonna uudella ääni- ja valoteoksella21.9.2020 11:13:20 EESTTiedote

Kruunuvuorenrannan palkitulla valoteoksella Öljysäiliö 468:lla on perinteisesti syksyisin pidetty noin kolmena viikonloppuna avoimet ovet, jolloin yleisöllä on ollut mahdollisuus päästä säiliön sisälle katsomaan valoteosta. Tänä vuonna avoimet ovet haluttiin kuitenkin koronatilanteen vuoksi korvata teoksella, josta voi nauttia säiliön ulkopuolella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme