Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginhallitus: Tilinpäätöksen ennakkotieto 2022

Jaa
Kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto merkitsee tiedoksi vuoden 2022 tilinpäätöksen ennakkotiedon.

Espoon vuoden 2022 talouden toteumaa paransi yleinen talouskasvu, jonka johdosta verorahoitus toteutui 156,9 milj. euroa talousarviossa oletettua parempana. Parantunut työllisyys sekä ansiotason kehitys nostivat kunnallisveron tuottoja. Yhteisöveron kasvu oli valtakunnallista ja Espoolle tuloutui 93,6 milj. euroa arvioitua enemmän yhteisöveroa. Tulosta paransi olennaisesti Espoon Sairaalan myynti, josta kaupunki sai myyntivoittoa 74 milj. euroa.

Vuosikatteeksi muodostui 345,8 milj. euroa, joka on lähes 40 milj. euroa edellisvuotta heikompi.

Tilikauden tulos tulee asettumaan 215-220 milj. euron tasolle. Kirjanpidossa on tiedossa yksittäisiä eriä, jotka eivät vielä näy tilinpäätöksen ennakkotiedon luvuissa.

Kaupungin bruttoinvestoinnit olivat yhteensä 259 milj. euroa ja nettoinvestoinnit 245 milj. euroa, 39 milj. euroa vähemmän kuin 2021.

Uudisrakentamisen määräraha oli 101,3 milj. euroa ja toteuma 52 milj. euroa. Rakennusalan markkinatilanne ja indeksien nousut vaikuttivat olennaisesti hankkeiden toteuttamiseen. Infrainvestointiohjelma toteutui lähes käyttösuunnitelman mukaisesti.

Investoinnit pystytiin kokonaisuudessaan rahoittamaan tulorahoituksella, investointien tulorahoitusaste oli 141 prosenttia.

Talousarviolainoja ei nostettu vuonna 2022, ja lainakantaa lyhennettiin 149 milj. eurolla, josta ylimääräisten lyhennysten osuus oli 82 milj. euroa. Kaupungin lainakanta vuoden 2022 lopussa oli 1 340 milj. euroa. Tilinpäätöksen lainakanta sisältää kaupungin pitkäaikaisen lainamäärän lisäksi mm. konsernitilin saldon sekä muut lyhytaikaiset velkapositiot tilinpäätöshetkellä. Lainakanta rahoituslaitoksilta ilman konsernitilin saldoa ja muita lyhytaikaisia velkaeriä oli 889 milj. euroa.

Koko konsernin talouden kehityksestä saadaan tieto konsernitilinpäätöksen valmistuttua maaliskuussa 2022. Ennakkotilinpäätöksen jälkeen lukuihin saattaa tulla joitain tarkennuksia. Varsinainen tilinpäätös käsitellään 27.3.2023 kaupunginhallituksessa ja 15.5.2023 valtuustossa.

Kaupunginhallitus kehotti valmistelemaan ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteyteen esittelyn toimenpiteistä, joiden avulla on pyritään parantamaan tulostavoitteiden toteuttamista vuonna 2023. 

Hallintosääntöön tarkistuksia

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto tarkistaa hallintosääntöä sosiaali- ja terveyshuollon järjestämisvastuun siirtymisen johdosta. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyivät Espoon kaupungilta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Hallintosäännön tarkistukset hyväksyttiin esittelijän täydentämän esityksen mukaan.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja ehkäisevä päihdetyö kuuluvat jatkossa myös kuntien tehtäviin. Kunnalla on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy kunnan muihin lakisääteisiin tehtäviin. Asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistetään kaikissa kaupungin palveluissa, mutta erityisesti mm. kasvun ja oppimisen toimialalla sekä elinvoiman tulosalueella esim. liikunnan ja kulttuurin palveluissa.

Asiat 9 Lausunto Väylävirastolle Espoo-Salo-oikoradan yleissuunnitelmasta jätettiin pöydälle.

Asia 11 Valtuustokysymys suojeltujen rakennusten kunnossapidon varmistamisesta palautettiin valmisteluun siten, että juridiikan lisäksi kuvataan Espoon viime vuosien käytäntöjä vähintään yleistasoisesti.

Muut asiat päätettiin esitysten mukaan. 

Esityslistat ja pöytäkirjat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme