
Kaupungistuminen, radikalisoituminen ja kestävä kehitys puhuttavat Maailma kylässä -festivaalilla
Maailma kylässä -festivaali tarjoaa monipuolisen kirjon yhteiskunnallista, ajankohtaista keskustelua ja kokoaa puhujavieraita Helsinkiin ympäri maailmaa. Keskustelutilaisuuksien lisäksi luvassa on myös elokuvia, kirjallisuusohjelmaa ja konsertteja. Puhujina keskusteluohjelmissa ovat muun muassa presidentti Tarja Halonen, Suomen vastarintaliikkeen perustaja Esa Holappa, näyttelijä Aku Hirviniemi ja pitkän linjan vaikuttaja Elisabeth Rehn.
Kestävä kehitys jokaisen arjessa
Festivaalin pääteemaa, YK:n koko maailmaa kattavaa kestävän kehityksen ohjelmaa Agenda 2030:ta käsitellään useissa eri ohjelmanumeroissa. Sitran järjestämä Fiksu arki – Voiko kuluttaminen olla kestävää? -paneeli ja Ulkoministeriön Miten Agenda 2030 -tavoitteista tulee totta? -paneeliruotivatarjen valintoja samoin kuin Aku Hirviniemi, joka avaa ostokassinsa yleisölle ja paljastaa omat eettiset ruokavalintansa.
Myös KepanMaailma muuttuu kaupunki kerrallaan-keskustelu kertoo, miten pienistä teoista muutos rakentuu. Toimittaja Reetta Räty moderoi kaksi paneelikeskustelua, joissa käsitellään EU:n kunnianhimoisia energia- ja ilmastotavoitteita vuoteen 2030 mennessä. Missä mennään tavoitteiden osalta ja miltä tulevaisuus näyttää?
"Kestävä kehitys näkyy monipuolisesti kansalaisjärjestöjen ja muiden kansalaistoimijoiden tuottamissa keskusteluissa. Agenda 2030 on myös monen festivaalilla esittäytyvän kansalaisjärjestön toiminnan keskiössä. Festivaali panostaa kestävään kehitykseen muun muassa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän avulla", festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski sanoo.
Yhtenä kantavana teemana festivaaleilla on ihmisoikeudet. Nigerialainen entinen ihmiskaupan uhri Itohan Okundaye on perustanut ihmiskauppaa ehkäisevän Toisenlaisia tarinoita -kampanjan. Hän kertoo, miten kaikki alkoi ja mitä tuloksia on saatu aikaan.
Suomenvastarintaliikkeen perustaja Esa Holappa osallistuu keskusteluunturvallisuudentunteen merkityksestä yhteiskuntarauhaan ja pohtii radikalisoitumisen syitä.
Tansanialaispäätoimittaja Ansbert Ngurumo pakeni Suomeen sen jälkeen, kun hänen lehtensä suljettiin. Ngurumon tarina ilmentää hyvin Tansanian kaventunutta sananvapaustilannetta, jossa vääränlaisen Facebook-viestin kirjoittaminen voi johtaa vankilatuomioon.
Hetemaj'n perheen tarina ja muita keskusteluja elokuvista
Maailman ensi-illan festivaalilla saavan Kotimaa Kosovo-Suomi -dokumenttielokuvan jälkeen politiikan ja jalkapallon kentiltä tutun sisarusryhmän Fatlume, Fatbardhe, Perparim ja Mehmet Hetemaj kertovat, mikä on ollut Suomeen sopeutumisen salaisuus ja hinta.
BurkinabèRising -dokumenttia seuraavassa keskustelutilaisuudessa pohditaan naisten asemaa ja sitä, mitä afrikkalainen yhteisö voi saada aikaan poliittisen muutoksen kulttuurin avulla.
Kolumbialaisen sissikomentaja Carlos Pizarron (1951–1990) leski Myriam Rodríquez kertoo Maailman Kuvalehden päätoimittajan Anni Valtosen haastattelussa, miten rauha saavutetaan yli viisikymmentä vuotta sotaa käyneessä maassa.
Ohjelmanumeroita juontavat muun muassa toimittajat Maryan Abdulkarim, Piia Pasanen, Bettina Sågbom, Janne Hopsu, Kukka Ranta, Ronja Salmi ja Tuomas Peltomäki.
Kansalaisjärjestöjen suurtapahtuma keskellä Helsinkiä
Maailma kylässä -festivaali järjestetään 26.–27. toukokuuta Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina kello 11–21 ja sunnuntaina kello 11–19. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.
Festivaalin toteuttaa kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry, joka on yli 300 suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntija. Festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoasiainministeriö, Euroopan unioni, Eko Lumme,Ben & Jerry’s ja Maailman Kuvalehti.
Keskusteluohjelmien lisäksi festivaalilla on runsaasti konsertteja, elokuvia ja lastenohjelmaa.Festivaalilla kuullaan musiikkia muun muassa Etelä-Afrikasta, Malista,Ghanastaja Norsuunluunrannikolta.
Tutustu koko ohjelmaan osoitteessa www.maailmakylassa.fi/ohjelma
Pressikuvat Flickrissä.
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot
Viestintä- ja varainhankintapäällikkö
Johanna Virmavirta
johanna.virmavirta@kepa.fi
+358 50 317 6698
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.