Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunki jatkaa keskusteluja Uutelan luonnonhoidon muutosehdotuksista – osa töistä jatkuu tulevallakin viikolla

Jaa

Helsingin kaupunki jatkaa keskusteluja Uutelan virkistysalueen luonnonhoitosuunnitelmasta luontojärjestöjen kanssa. Ensi viikolla Uutelassa jatketaan sellaisia töitä, joista ei ollut näkemyseroja tällä viikolla järjestetyllä yhteisellä maastokatselmuksella.

Niittyalue (hakamaa) Uutelassa pienten puiden poistamisen jälkeen. Kuva: Vesa Koskikallio
Niittyalue (hakamaa) Uutelassa pienten puiden poistamisen jälkeen. Kuva: Vesa Koskikallio

Kaupunki keskeytti lähes kaikki työt Uutelassa kaksi viikkoa sitten selvittääkseen huolia, joita alueen luonnonhoitosuunnitemasta oli esitetty. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja osa alueen asukkaista ovat olleet huolissaan alueen luontoarvoista ja metsän tunnun vähenemisestä.

Vuosaaressa sijaitseva Uutela on yksi Helsingin suosituimmista ja arvokkaimmista luonto-, virkistys- ja kulttuurihistoriallisista alueista. Osalle alueesta on suunniteltu harvennuksia ja muita luonnonhoitotöitä, joilla tähdätään alueen turvallisen ja nykyisenlaisen virkistyskäytön jatkumiseen ja myös luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Tiistaina 2. helmikuuta pidetyllä maastokatselmuksella käytiin läpi Uutelan luonnonhoitosuunnitelman perusteita ja keskusteltiin mahdollisista tarkennuksista sen toteutuksessa. Maastokatselmukseen osallistui Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen, Suomen luonnonsuojeluliiton, Tringan, Vuosaari-seuran ja kaupungin edustajia.

Keskusteluissa päästiin yhteisymmärrykseen muun muassa siitä, että merkittävä osa Uutelan alueelle suunnitelluista yksittäisten puiden poimintahakkuista kohdistuu huonokuntoisiin ja turvallisuusriskejä muodostaviin puihin. Myöskin yksipuolisimpien istutusmetsien harvennuksilla voidaan saavuttaa hyötyjä metsän erirakenteiseksi kehittymisen kannalta.

Suunnitelman muista osista ja toimenpiteiden perusteluista kaupunki jatkaa vielä keskusteluja luontojärjestöjen kanssa. Järjestöjen näkökantana on ollut jo ennen luonnonhoidon suunnitelman hyväksymistä, että metsä- ja niittyalueilla tehtäviä harvennuksia ja toimenpiteitä tulisi vähentää. Katselmuksella täydennettiin niitä näkökulmia, joita järjestöt olivat tuoneet esiin suunnitteluvaiheessa, ja keskusteltiin mahdollisuuksista suunnitelmien tarkentamiseen.

Istutusmännikköä harvennetaan ensi viikolla

Kaupunki jatkaa helmikuun toisella viikolla luonnonhoitotöitä katselmuksella käytyjen keskustelujen pohjalta. Puunkaatotöitä tehdään yksipuolisessa istutusmännikössä, jonka sijainti löytyy luonnonhoidon toteutussuunnitelmasta (kuvio 160). Harvennuksella mahdollistetaan monipuolisemman metsän syntyminen.

Lisäksi alueella jatketaan yksittäisten huonokuntoisten puiden kaatamista sekä jo kaadettujen puiden ja risujen kuljettamista. Muilta osin töiden jatkamisen aikataulu on auki ja suunnitelman tarkentaminen kesken.

Luonnonhoito perustuu suunnitelmaan

Uutelan luonnonhoitotyöt aloitettiin viime vuoden alkupuolella, ja ne ovat jatkuneet vaiheittain. Työt perustuvat 28.11.2017 kaupunkiympäristölautakunnassa hyväksyttyyn Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelmaan ja siihen liittyvään luonnonhoidon toteutussuunnitelmaan vuosille 2018–2027. Asukkaiden ja järjestöjen näkökulmia on kuultu osana suunnitelman laatimista. Suunnitelmiin ja silloisiin asukaskyselyiden tuloksiin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla.

Uutelaan suunnitellut toimenpiteet eivät koske luonnonsuojelualueita tai Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa olevia alueita, joita on Uutelan pinta-alasta noin 37 prosenttia. Uutelan metsäalasta noin 85 prosenttia on toimenpiteiden ulkopuolella, eli valtaosaan Uutelan metsistä ei ole suunniteltu harvennuksia tai muitakaan töitä.

Harvennettavilla alueilla on tavoitteena muun muassa parantaa säilytettävien puiden ja kasvien kasvumahdollisuuksia ja metsän kerroksellisuutta. Alueelle jätetään eriasteista lahopuuta, ja tiheikköjä ja pensaita säästetään eläinten piilopaikoiksi. Suunnitelmana on myös palauttaa alueen vanhoja metsittyneitä niittyjä avoimiksi ja puoliavoimiksi maatalouden perinnebiotoopeiksi, jotka ovat uhanalaisia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uutelan luonnonhoitotyöt
Vesa Koskikallio, metsävastaava
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38452
vesa.koskikallio@hel.fi

Luonnonhoidon periaatteet Helsingissä
Jussi Luomanen, kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38626
jussi.luomanen@hel.fi

Kuvat

Niittyalue (hakamaa) Uutelassa pienten puiden poistamisen jälkeen. Kuva: Vesa Koskikallio
Niittyalue (hakamaa) Uutelassa pienten puiden poistamisen jälkeen. Kuva: Vesa Koskikallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.3.20212.3.2021 18:12:23 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.3.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Vähäpäästöisten autojen houkuttelevuuden lisäämiseksi Helsingissä tarvitaan monipuolisia kannustimia2.3.2021 16:06:04 EETTiedote

Helsinki selvitti, miten kaupunki voisi kannustaa asukkaita vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Liikenteen vähäpäästöisyys on tärkeä tavoite Helsingille, sillä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt heikentävät myös ilmanlaatua merkittävästi ja aiheuttavat meluhaittoja. Vähäpäästöisten ajoneuvojen osuuden kasvattaminen on yksi tärkeistä toimenpiteistä liikenteen päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Helsingfors har anställt ett team av ingenjörer för att hjälpa bostadsaktiebolag med energirenoveringar – målet är 350 renoveringar per år1.3.2021 14:40:18 EETTiedote

I nästan alla höghus i Helsingfors kan energieffektiviteten förbättras på ett för bostadsägarna ekonomiskt lönsamt sätt. Det är dock inte alltid så lätt för husbolagen att identifiera nyttan med en energirenovering, och det kan verka besvärligt att göra en renovering. Helsingfors stad börjar erbjuda gratis experthjälp för privata husbolag, för att fler bostadsaktiebolag ska inspireras att börja planera en energirenovering.

Helsinki palkkasi insinööritiimin auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa – tavoitteena 350 remonttia vuodessa1.3.2021 14:38:20 EETTiedote

Lähes kaikissa Helsingin asuinkerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on asunnonomistajille taloudellisesti kannattavaa. Taloyhtiöiden ei kuitenkaan ole aina helppoa tunnistaa energiaremonttien hyötyjä, ja remontointi voi vaikuttaa hankalalta. Helsingin kaupunki ryhtyy tarjoamaan yksityisille taloyhtiöille ilmaista asiantuntija-apua, jotta yhä useampi taloyhtiö innostuisi aloittamaan energiaremontin suunnittelun.

Siltamäen ja Suutarilan kouluja, päiväkoteja ja muita kaupungin lähipalveluja uudistetaan – nyt suunnitellaan mitä korjataan ja mitä rakennetaan uusiksi1.3.2021 12:53:11 EETTiedote

Suutarilan peruspiirin eli Siltamäen ja Töyrynummen osa-alueiden koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on ryhdytty tarkastelemaan kokonaisuutena. Tilat on rakennettu pääosin 1980-luvulla, ja vaatisivat lähivuosina perusteellisen korjauksen. Lisäksi on tarve päivittää oppimisympäristöt vastaamaan nykyisiä opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien vaatimuksia, joten nyt on oikea aika päättää mitä rakennuksia tullaan korjaamaan ja mitä rakentamaan uudelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme