Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunki valmistelee kaavaa ja kilpailua: Meilahden kartanon alueelle ravintola, taidepuisto tai majoitustiloja?

Jaa

Meilahden kartanon aluetta kehitetään kulttuuri- ja virkistystoiminnan alueena. Helsingin kaupunki on valmistellut alueelle kaavaluonnoksen, jossa on määritelty reunaehdot tuleville muutoksille. Keväällä 2022 kaupunki ryhtyy etsimään kartanon vanhoille rakennuksille ostajaa, joka kehittää alueelle uusia palveluita.

Meilahden kartanon alueella sijaitsevat vanhat rakennukset, kartano ja tanssipaviljonki. Kuva: Helsingin kaupunki.
Meilahden kartanon alueella sijaitsevat vanhat rakennukset, kartano ja tanssipaviljonki. Kuva: Helsingin kaupunki.

Meneillään oleva asemakaavan muutos tähtää siihen, että Meilahden kartanon arvokkaat rakennukset suojellaan, rantareittiä kohennetaan ja että alueelle avautuu mahdollisuus uudelle rakentamiselle huonokuntoisen taidemuseorakennuksen tilalle.

Meilahden kartanon aluetta kehitetään paikkana, jossa helsinkiläiset voivat tulevaisuudessa nauttia kulttuurista ja virkistyspalveluista. Kartanopuisto ja rantareitti säilytetään julkisessa käytössä nykyiseen tapaan.

Kaavaluonnokseen ja valmisteluaineistoon voi tutustua ja antaa palautetta 19.1.2022 asti osoitteessa: hel.fi/suunnitelmat

Meilahden kartanon alueelle ravintola, juhlatiloja tai jotain muuta? Toteuttajaa haetaan keväällä 2022

Kaupunki aikoo järjestää keväällä 2022 ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn, jossa etsitään Meilahden kartanoalueen rakennuksille ostajaa, jolla on toteuttamiskelpoinen suunnitelma alueen kehittämiseksi. Suunnitelmien tulee perustua kaavaluonnokseen.

Kaupunki haki Meilahden kartanon alueelle kehittäjää jo vuonna 2017, mutta silloin ei saatu toteutukseen edenneitä ideoita.

Kaavaluonnos antaa edellytykset erilaisten ideoiden kehittämiselle. Kartanon alueella voisi olla esimerkiksi ravintola- ja juhlatiloja, näyttelytiloja, taidepuisto tai taidegalleria, tutkimus- ja koulutustiloja, pienimuotoista hotellitoimintaa tai hyvinvointi- ja saunapalveluita.

Kaupungin tavoitteena on, että uusi omistaja kunnostaa kartanoalueen vanhat suojeltavat rakennukset, jotta ne saadaan aktiiviseen käyttöön. Tyhjillään olevan entisen taidemuseon tilalle on mahdollista ehdottaa uutta rakentamista, mutta halutessaan uusi omistaja voisi kunnostaa myös sen. Kaavaluonnos mahdollistaa majoitustoiminnan, mutta alueella ei sallita pysyvää asumista. Uudisrakentaminen tulee toteuttaa pääosin puurakenteisena ja sovittaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön.

Ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn aloittamisesta tiedotetaan keväällä 2022 kaupungin nettisivuilla ja lehdissä. Jos alueelle löytyy sopiva kehittämisidea, kaupunki viimeistelee asemakaavamuutoksen sen pohjalta. Asukkaiden mielipiteitä kuullaan myös siinä vaiheessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marina Fogdell
Arkkitehti
Kaupunkiympäristön toimiala
Asemakaavoitus
puh. 09 310 64271
marina.fogdell@hel.fi

Kuvat

Meilahden kartanon alueella sijaitsevat vanhat rakennukset, kartano ja tanssipaviljonki. Kuva: Helsingin kaupunki.
Meilahden kartanon alueella sijaitsevat vanhat rakennukset, kartano ja tanssipaviljonki. Kuva: Helsingin kaupunki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin päästöt eivät laske odotetusti – Hiilineutraali Helsinki -ohjelmaa päivitetään12.8.2022 12:03:31 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Vaikka merkittäviä päästövähennyksiä on jo saatu tehtyä, kehitys on tavoitteeseen nähden liian hidasta – HSY:n päästölaskennan mukaan kaupungin päästöt pysyivät vuonna 2021 edellisen vuoden tasolla. Hiilineutraali Helsinki -ohjelmalla tähdätään suorien päästöjen vähentämiseen, ja kaupunki vastaa haasteeseen päivittämällä ohjelman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme