Maahanmuuttovirasto

Kausityöhakemusten käsittely on edennyt pitkälle

Jaa

Koronaviruspandemian takia Suomen marja- ja vihannesviljelmille ja maatiloille voi saapua tällä hetkellä 9 000 kausityöntekijää Euroopan unionin ulkopuolelta. Maahanmuuttovirasto on myöntänyt luvan noin 8 700 kausityöntekijälle.

Alan yritykset ovat viime vuosien tapaan palkanneet kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta. Suurin osa kausityöntekijöistä tulee Suomeen töihin lyhyeksi jaksoksi kesällä. He hakevat kausityötodistuksen, jolla voi työskennellä Suomessa 90 päivää. Pidempään työskentelevät hakevat kausityöntekijän oleskelulupaa.

Tänä vuonna on jätetty yhteensä noin 9 270 kausityötodistuspyyntöä ja noin 1 185 kausityöntekijän oleskelulupahakemusta. Päätös on tehty yhteensä noin 7 485 todistuspyyntöön ja noin 1 385 oleskelulupahakemukseen.

Päätöstä hakemukseensa odottaa noin 1 500 kausityöntekijää.

Koronaviruspandemia rajoittaa Suomeen saapuvien kausityöntekijöiden määrää

Maa- ja metsätalousministeriö määritti huhtikuussa yrityksiltä saatujen tietojen perusteella 1 500 kausityöntekijää, jotka saivat luvan tulla maahan edellytysten täyttyessä ensimmäisessä vaiheessa. Hallituksen linjauksen mukaisesti kausityöntekijöitä on voinut lisäksi 14.5. alkaen saapua 3 000 ja 1.6. alkaen 4 500 lisää. Yhteensä Suomeen voi siis saapua tällä hetkellä 9 000 kausityöntekijää.

Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemukset vireillepanojärjestyksessä. Päätöksenteossa huomioidaan myös työsuhteen alkamisajankohta.

- Pyrimme edistämään hakemuksia sekä vireillepanon ajankohdan että töiden alkamisajankohdan perusteella. Kaikki kausityöntekijöiden hakemukset käsitellään kiireisinä. Tällä haluamme varmistaa, että työntekijät pääsevät aloittamaan työt viljelmillä ajallaan, kertoo tulosalueen johtaja Tuuli Huhtilainen.

Rajavartiolaitos valvoo maahan saapuneiden kausityöntekijöiden määrää ja päättää maahanpääsystä. Rajavartiolaitoksen mukaan Suomeen on saapunut nyt noin 2 400 kausityöntekijää.

Automaatio vauhdittaa käsittelyä

Kausityötodistusten käsittelyssä hyödynnetään tänä vuonna osa-automaatiota. Hakemusten vireillepano tapahtuu suurelta osin automaattisesti. Myös osa käsittelyyn kuuluvista tarkistuksista on automatisoitu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Tuuli Huhtilainen, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, p. 0295 433 436

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme