TYÖ2030 | Työterveyslaitos

Kausityöntekijöille tietoa suomalaisista työoloista Hermes-sovelluksella

Jaa

Suomalaiset maa- ja metsätalouden yritykset tarvitsevat tänäkin vuonna tuhansia kausityöntekijöitä. Suomeen odotetaankin tänä vuonna noin 16 000:ta ulkomaista työntekijää.

Ensimmäiset kausityöntekijöiden odotetaan saapuvan Suomeen maaliskuussa.

- Viime vuosien tapaan ensimmäiset kausityöntekijät saapuvat Suomeen Ukrainasta. Vaatimuksena on, että heillä on EU:n hyväksymä rokotesuoja, kertoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Viime vuosien kireät koronarajoitukset ovat korostaneet, että suurimmalle osalle Suomeen saapuville tai täällä vakituisesti asuville kausityöntekijöille myös suomalaiset työehdot, työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ovat oman tai työnantajan kielitaidottomuuden vuoksi edelleen vieraita.

- Tänä vuonna tilanne muuttuu. Olemme luomassa maa- ja metsätalouden kausityöntekijöille uuden, ilmaisen puhelimeen tai tablettiin asennettavan Hermes-sovelluksen. Sovellus jakaa luotettavaa, samansisältöistä viidellä eri kielellä. Tietoa on muun muassa työehdoista, työsuojelusta, asumisesta sekä oleskeluluvista, sanoo projektipäällikkö Anu-Hanna Anttila Teollisuusliitosta.

Sovelluksen pyritään saamaan käyttöön jo huhti-toukokuussa.

- Toivomme, että mahdollisimman moni Suomessa asuva tai Suomeen saapuva kausityöntekijä lataa sovelluksen esimerkiksi puhelimeensa jo ennen saapumistaan Suomeen.

Hermes-sovellusta on ensimmäisessä vaiheessa mahdollisuus käyttää venäjän, ukrainan sekä englannin kielen lisäksi suomeksi ja ruotsiksi. Sovelluksen sisältö on kaikilla kielillä sama.

- Ensimmäisenä sovellusta testaan Teollisuusliiton ulkomaisella jäsenistöllä. Tämän jälkeen sovellus levitetään kaikkien sitä tarvitsevien, työnantajien ja kausityöläisten, käyttöön niin sanotulla lumipallojakelulla, jossa esimerkiksi puhelimeensa sovelluksen ladannut työnantaja tai työntekijä voi jakaa sen seuraavalle, kertoo Antila.

Myös maa- ja ministeri Leppä uskoo sovelluksen helpottavan kuluvan kevään kesän yhteistyötä ulkomaista kausityövoimaa tiloilla.

-  Sovelluksella helpotetaan merkittävästi maa- ja metsätalousyritysten työnantajien ja kausityöntekijöiden yhteistyötä. Asioiden selvittäminen omalla äidinkielellä on etu kummallekin osapuolelle.

Hermes-sovellus on toteutettu yhteistyössä Teollisuusliiton, Maaseudun työnantajaliiton, Yksityismetsätalouden työnantajat ry:n, Metsähallituksen sekä Siirtolaisinstituutin kanssa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 170 000 euroa. Hankkeen rahoittaa pääosin Työterveyslaitoksen vetämä Työ2030-ohjelma.

Lisätietoja kausityövoimasta ja hankkeesta

Maa- ja metsätalousministeriö
Maatalousneuvos Kirsi Heinonen
029 516 2059
etunimi.sukunimi@gov.fi

Teollisuusliitto
Projektipäällikkö Anu-Hanna Anttila
020 774 1200
etunimi.sukunimi@teollisuusliitto.fi

TYÖ2030-ohjelma
Ohjelmajohtaja Sanna Kulmala
040 411 6378
etunimi.sukunimi@ttl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

TYÖ2030 | Työterveyslaitos
TYÖ2030 | Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

https://hyvatyo.ttl.fi/tyo2030

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta TYÖ2030 | Työterveyslaitos

Työelämäfoorumi avaa keskusteluareenan työelämäkeskustelulle21.6.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Ensimmäinen, valtakunnallinen Työelämäfoorumi Suomi 2022 järjestetään Pikku-Finlandiassa Helsingissä ja verkossa 31.8.2022. Uuden työelämän keskustelutapahtuman keskiössä ovat tärkeimmät työelämän ja työelämään vaikuttavan talouden kysymykset Suomessa ja maailmalla sekä yhdessä päättäjien, tutkijoiden, muiden työelämän ja talouden vaikuttajien kesken käytävä keskustelu työelämän muutoksesta ja tulevaisuudesta. Päivän keskusteluissa pyritään etsimään vastauksia muun muassa siihen, mikä vaikutus työelämällä ja taloudella hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon? Mikä vaikutus näillä on työllisyystavoitteisiin, ihmisten hyvinvointiin ja osallisuuden lisäämiseen? Miten vahvistamme yhteiskunnan ja työelämän resilienssiä meitä kohtaavissa haasteissa? Miten hyödynnämme digitalisaatiota, luottamusta ja yhteistyötä osana suomalaista vahvaa työelämää? Miten vahvistamme mielikuvaa korkeasta osaamistasosta ja nostamme Suomen asemaa houkuttelevana investointikohteena? Tapahtumassa puhuvat muun muassa edu

TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimus selvitti: Digitaalinen kehittyneisyys vaikuttaa eniten yritysten innovaatioaktiivisuuteen20.6.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset tarvitsevat innovaatioita saavuttaakseen kilpailuetua ja kansantaloudet uudistuakseen. Innovaatioilla tarkoitetaan oivalluksia, jotka näkyvät uusina tuotteina ja palveluina sekä tapoina tuottaa niitä. TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimuksessa selvitettiin suomalaisyritysten innovaatioaktiivisuutta. Tutkimuksen mukaan runsas puolet (52 %) vähintään 10 hengen kokoisista suomalaisyrityksistä kertoi kehittäneensä jonkin uuden tai merkittävästi parannellun tuotteen tai palvelun viimeisen kahden pandemiavuoden aikana.

TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimus selvitti: Miten työnantajat suhtautuvat etätyöhön pandemian jälkeen?28.4.2022 14:26:10 EEST | Tiedote

Työelämä mullistui pandemian aikana nopeammin kuin moni osasi kuvitellakaan. Yksi suurimmista muutoksista on ollut etätyön yleistyminen. Noin puolet suomalaisista palkansaajista on tehnyt etätyötä vähintään jossain vaiheessa koronapandemiaa. MEADOW-tutkimus selvitti, miten työnantajat ovat suhtautuneet etätyöhön siirtymiseen ja millaisia pohdintoja työpaikoilla käydään tulevaisuuden tavoista tehdä työtä. Suurin osa korona-ajan etätyötä koskevista tutkimuksista on keskittynyt palkansaajiin, eikä työnantajien suhtautumisesta etätyöhön ole paljonkaan tutkimustietoa. MEADOW-tutkimus tuottaa uutta tietoa työnantajien suhtautumisesta etätyöhön. Moni työnantaja pohtii parhaillaan, missä määrin etätyötä on perusteltua tehdä myös koronapandemian jälkeen ja miten etätyöstä tulisi jatkossa päättää. Tutkimuksen mukaan enemmistö työnantajista olisi valmiita antamaan enemmän päätäntävaltaa jatkossa tiimeille tai yksittäisille työntekijöille. Tutkimusraportti tarjoaa tietoa etätyön laajuudesta, työna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme