TYÖ2030 | Työterveyslaitos

Kausityöntekijöille tietoa suomalaisista työoloista Hermes-sovelluksella

Jaa

Suomalaiset maa- ja metsätalouden yritykset tarvitsevat tänäkin vuonna tuhansia kausityöntekijöitä. Suomeen odotetaankin tänä vuonna noin 16 000:ta ulkomaista työntekijää.

Ensimmäiset kausityöntekijöiden odotetaan saapuvan Suomeen maaliskuussa.

- Viime vuosien tapaan ensimmäiset kausityöntekijät saapuvat Suomeen Ukrainasta. Vaatimuksena on, että heillä on EU:n hyväksymä rokotesuoja, kertoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Viime vuosien kireät koronarajoitukset ovat korostaneet, että suurimmalle osalle Suomeen saapuville tai täällä vakituisesti asuville kausityöntekijöille myös suomalaiset työehdot, työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ovat oman tai työnantajan kielitaidottomuuden vuoksi edelleen vieraita.

- Tänä vuonna tilanne muuttuu. Olemme luomassa maa- ja metsätalouden kausityöntekijöille uuden, ilmaisen puhelimeen tai tablettiin asennettavan Hermes-sovelluksen. Sovellus jakaa luotettavaa, samansisältöistä viidellä eri kielellä. Tietoa on muun muassa työehdoista, työsuojelusta, asumisesta sekä oleskeluluvista, sanoo projektipäällikkö Anu-Hanna Anttila Teollisuusliitosta.

Sovelluksen pyritään saamaan käyttöön jo huhti-toukokuussa.

- Toivomme, että mahdollisimman moni Suomessa asuva tai Suomeen saapuva kausityöntekijä lataa sovelluksen esimerkiksi puhelimeensa jo ennen saapumistaan Suomeen.

Hermes-sovellusta on ensimmäisessä vaiheessa mahdollisuus käyttää venäjän, ukrainan sekä englannin kielen lisäksi suomeksi ja ruotsiksi. Sovelluksen sisältö on kaikilla kielillä sama.

- Ensimmäisenä sovellusta testaan Teollisuusliiton ulkomaisella jäsenistöllä. Tämän jälkeen sovellus levitetään kaikkien sitä tarvitsevien, työnantajien ja kausityöläisten, käyttöön niin sanotulla lumipallojakelulla, jossa esimerkiksi puhelimeensa sovelluksen ladannut työnantaja tai työntekijä voi jakaa sen seuraavalle, kertoo Antila.

Myös maa- ja ministeri Leppä uskoo sovelluksen helpottavan kuluvan kevään kesän yhteistyötä ulkomaista kausityövoimaa tiloilla.

-  Sovelluksella helpotetaan merkittävästi maa- ja metsätalousyritysten työnantajien ja kausityöntekijöiden yhteistyötä. Asioiden selvittäminen omalla äidinkielellä on etu kummallekin osapuolelle.

Hermes-sovellus on toteutettu yhteistyössä Teollisuusliiton, Maaseudun työnantajaliiton, Yksityismetsätalouden työnantajat ry:n, Metsähallituksen sekä Siirtolaisinstituutin kanssa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 170 000 euroa. Hankkeen rahoittaa pääosin Työterveyslaitoksen vetämä Työ2030-ohjelma.

Lisätietoja kausityövoimasta ja hankkeesta

Maa- ja metsätalousministeriö
Maatalousneuvos Kirsi Heinonen
029 516 2059
etunimi.sukunimi@gov.fi

Teollisuusliitto
Projektipäällikkö Anu-Hanna Anttila
020 774 1200
etunimi.sukunimi@teollisuusliitto.fi

TYÖ2030-ohjelma
Ohjelmajohtaja Sanna Kulmala
040 411 6378
etunimi.sukunimi@ttl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

TYÖ2030 | Työterveyslaitos
TYÖ2030 | Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

https://hyvatyo.ttl.fi/tyo2030

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta TYÖ2030 | Työterveyslaitos

TYÖ2030-ohjelman Työkaverikysely paljastaa: Työkaveruus vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta - nuorten kohdalla etätyö on heikentänyt pysyvästi tai hetkellisesti 18-24-vuotiaiden työkaverisuhteita14.2.2023 07:58:24 EET | Tiedote

Työpaikat ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja kaverisuhteiden solmimiselle. Suomalaiset arvioivat, että noin kolmannes kaverisuhteista on lähtenyt liikkeelle työpaikalta. Työkavereiden tuomaa yhteenkuuluvuuden tunnetta pidetään tärkeä asiana elämässä. Etätyö on jättänyt jälkensä työkaveruuksiin: kyselyn mukaan etätyö on heikentänyt ainakin hetkellisesti nuorten työkaveruuksia.

TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimus selvitti: Luottamuksesta menestysresepti kilpailukyvyn vahvistamiseen2.2.2023 09:11:28 EET | Tiedote

Johdon ja henkilöstön välinen luottamus on organisaatioille tärkeä kilpailutekijä. Vuoden alussa valmistunut MEADOW-raportti avaa luottamuksen etuja ja antaa tuoretta tietoa sen merkityksestä organisaatioille. Etenkin taantuman uhatessa luottamuksella voi olla merkittävä rooli organisaatioiden selviytymiseen – parhaimmillaan se toimii myönteisenä vastavoimana haastavina aikoina. Tutkimuksen mukaan luottamus korreloi vahvasti henkilöstön osallistumiseen. Mitä korkeampi luottamus on, sitä enemmän henkilöstö osallistuu kehittämistyöhön ja sen tuloksellisemmaksi sekä hauskemmaksi se koetaan. Aiemmin julkaistun Meadow-tutkimuksen mukaan sellaiset yritykset, joissa vähintään 30 prosenttia henkilöstöstä osallistuu säännöllisesti toiminnan kehittämiseen, reilu kolmannes (35 %) kertoo tuottaneensa markkinoille kokonaan uuden tuotteen tai palvelun. Vahvan luottamuksen on myös havaittu ruokkivan yhteistyötä yrityksissä ja yhteisöissä. ”Havaintojemme mukaan organisaatioiden väliset erot olivat suu

TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimus selvitti: Digitalisaation vaikutukset työelämässä jakautuvat epätasaisesti21.11.2022 12:25:13 EET | Tiedote

Digitalisaatio koskee kaikkia toimialoja ja työorganisaatioita, ja sen merkitys on korostunut entisestään koronapandemian myötä. Tuoreen TYÖ2030-ohjelman MEADOW-raportin mukaan digitalisaatio etenee eri toimialoilla ja organisaatioissa eri vauhtia ja saa niissä erilaisia muotoja. Työntekijöiden kokemukset digitalisaation vaikutuksesta ovat varsin myönteisiä, mutta ristiriitaisempia kuin työnantajan edustajilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye