HSY

Käy vastuullisen joulun viettohon

Jaa

Lähestymme joulunaikaa poikkeuksellisena vuotena. Joulu on monilla erilainen kuin ennen – matkat vanhempien ja isovanhempien luo vaihtuvat joulunviettoon oman lähiperheen kesken. Joulu on silti ilon juhla. Uudessa tilanteessa voi myös joulun juhlintaa tarkastella uudesta näkökulmasta – ehkä tänä vuonna vietetäänkin entistä vastuullisempaa joulua. Helsingin seudun ympäristöpalvelut kokoaa vastuullisen juhlan vinkit joulun viettäjille.

Rakas joulupukki, tänä jouluna toivon aineettomia lahjoja

– Joulun lähestyessä monia läheisiä haluaisi muistaa lahjoilla. Kun lahjansaajien lista kasvaa perheenjäsenistä lasten opettajiin, kummilapsiin ja naapurin mummoon, alkaa monen aika, energia ja budjetti loppua – puhumattakaan ideoista. Silloin voi helposti sortua ostamaan tavaraa, jota lahjansaaja ei kaipaa, pohtii HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen.

Parempi idea on antaa palveluja, elämyksiä, aikaa tai hyvää mieltä. HSY on kerännyt Anna jotain muuta -sivustolleen elämyslahjavinkkejä moneen makuun ja kaiken ikäisille. Lahjaksi voi antaa esimerkiksi hemmotteluillan, yllätyspäivän tai lastenhoitoapua. Pieniä, paikallisia palveluita suosimalla tulee samalla tukeneeksi kaikkein eniten koronasta kärsineitä yrityksiä. Nämä lahjat vähentävät jätteen määrää ja luovat pysyviä muistoja.

Joulun perinneruoat ovat kasvispainotteisia

Kohtuus on kultaa joulupöytää suunnitellessa – kun valikoimaa on paljon, ei määrien kannata olla suuria. Suomalaiset jouluruoat pohjautuvat juureksiin ja syksyltä säilöttyihin herkkuihin, kuten marjoihin ja sieniin sekä lähivesien kaloihin. On siis helppo syödä ympäristöystävällisesti, kun jättää liharuoat vähemmälle.

– Jouluruoat voi tehdä valmiiksi jo ennen jouluaattoa, koska silloin sähköä käytetään paljon. Korkean kysynnän aikaan sähköä tuotetaan tavoilla, jotka kuormittavat enemmän ympäristöä, kertoo HSY:n energia-asiantuntija Kirsi Korpisalo.

Ruoat kannattaa paistaa mahdollisuuksien mukaan kerralla, ettei uunia tarvitse lämmittää useita kertoja. Ulkoilma on hyvä apu ruokien jäähdytyksessä, eikä jääkaappikaan joudu silloin käyttämään niin paljon sähköä lämpimien ruokien viilennykseen.

Suunnittelusta huolimatta jouluruokia jää usein yli, eikä lanttulaatikko maistu yhtä hyvältä enää neljäntenä peräkkäisenä päivänä. Ruokahävikin välttäminen on kuitenkin yksi joulun suurimpia ympäristötekoja. Pakastimen lisäksi apuun rientävät riperuokareseptit.

Lisää vastuullisen joulun vinkkejä on koostettu alla olevaan listaan.

Vastuullisen joulun vinkit

Joulun taika löytyy muualta kuin tavaroista

 • Kurkkaa joulun parhaat lahjaideat osoitteesta annajotainmuuta.fi
 • Käytä paketoinnissa ja koristeluissa luovuutta
  • Hyödynnä kankaita ja värikkäitä aikakauslehtiä.
  • Käytä uudelleen lahjakassit, -paperit ja -narut.

Herkkua on siinä monenlaista

 • Jätä liharuoat vähemmälle ja herkuttele perinteisillä jouluruoilla.
 • Valitse kalapöydän antimet WWF:n Kalaoppaan avulla.
 • Kinkunrasva ei kuulu viemäriin putkia tukkimaan. Oikea osoite jähmettyneelle rasvalle on biojäte ja nestemäiselle sekajäte tiiviiseen purkkiin pakattuna.
 • Loihdi rippeille uusi elämä:

On ryijyn alla lämmin, kun lunta tuiskuttaa

 • Valitse jouluvaloissa ledit ja pistokkeeseen kytkettävät valot paristoversioiden sijaan.
 • Jos poltat puuta tulisijassa, muistathan polttaa vain puhdasta kuivaa puuta, jotta vältytään turhilta päästöiltä ja ilmanlaatu pysyy hyvänä. 
 • Sisällä saattaa tulla kuuma, kun uuni on päällä, kynttilät palavat ja ihmisiä on normaalia enemmän. Muista tuulettaa tehokkaasti nopealla läpivedolla.
 • Kun joulusauna on lämmin, kannattaa siitä mennä nauttimaan heti, ettei kiuas kuluta turhaan sähköä.

Miten se lahjapaperi kierrätettiinkään?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Jouluruokien rasvat ja ruoantähteet hyötykäyttöön – ei viemäriin14.12.2020 09:05:00 EETTiedote

Joulun aikaan on tapana valmistaa runsaita juhlakattauksia. Joulunakin on ensisijaista välttää ruokahävikin muodostuminen. Kun ruoka-annos kerätään laajasta valikoimasta, lautaselle saattaa yrityksistä huolimatta jäädä tavallista enemmän ruoantähteitä. Juhlapöytään kuuluu usein myös herkkuja, joiden kypsentämisessä irtoaa ylimääräistä rasvaa. HSY muistuttaa, että joulunakin on tärkeää huomioida rasvojen ja ruoantähteiden asianmukainen lajittelu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme