Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Käyttäjät tekivät Koronavilkun kautta 600 tartuntailmoitusta syyskuussa – varmista, että sinulla on sovelluksen uusin versio

Jaa

Koronavilkun käyttäjät tekivät sovelluksessa 600 ilmoitusta koronavirustartunnasta syyskuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että noin joka kolmas syyskuussa viruksen saanut ilmoitti tartunnastaan Koronavilkun kautta. 

Käyttäjä ilmoittaa tartunnastaan syöttämällä sovellukseen kertakäyttöisen avauskoodin. Avauskoodin antaa tartuntatautien jäljittäjä samalla kun hän haastattelee tartunnan saanutta. Koodin syöttämisen jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

Noin tuhat ihmistä on tehnyt Koronavilkun ilmoituksen perusteella oirearvion Omaolo-palvelussa. Omaolon lisäksi altistumisilmoitukset ovat poikineet yhteydenottoja esimerkiksi työterveyshuoltoon. Näiden yhteydenottojen lukumäärästä THL:ssä ei ole tietoja.

Yksityisyydensuojan takia myöskään altistusilmoitusten kokonaismäärästä ei ole tietoa. 

Yli 2,2 miljoonaa latausta

Koronavilkku nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Mitä useampi käyttää sovellusta, sitä useampi voi saada ilmoituksen nopeasti mahdollisesta altistumisestaan.

Koronavilkku on ladattu nyt yli 2,2 miljoonaa kertaa. 

Suomea aktiivisempia lataajia löytyy Euroopasta vain Irlannista, jossa ollaan latausmäärissä hitusen Suomea edellä. 

”Suuri kiitos Koronavilkun käyttäjille osallistumisesta epidemian torjuntaan. Varsinkin tartuntamäärien kasvaessa tartuntaketjujen katkaisu tehostuu, kun altistumisilmoituksen saaneet lisäävät omia varotoimiaan sovelluksen antaman ohjeistuksen mukaisesti”, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä.

Koronavilkusta julkaistu päivitys

Koronavilkusta on julkaistu uudet versiot. Päivityksessä on ratkaistu yleisimpiä ongelmia, jotka ovat saattaneet haitata sovelluksen toimintaa. 

Varmistathan, että puhelimesi on päivittänyt Koronavilkun uusimpaan versioon. Jos käytät Android-puhelinta (esim. Samsung, Huawei, Xiaomi, Nokia), avaa Koronavilkku-sovellus päivityksen jälkeen, jotta tarvittavat muutokset tulevat voimaan.  

Teknologiayhtiö Solita korjaa parhaillaan ongelmaa, joka koskee useiden tuntien mittaisia altistumistilanteita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kodeissa tapahtuvat altistumiset, joissa yhdellä perheestä on todettu tartunta. Koronavilkku ei ole lähettänyt näistä kohtaamisista altistumisilmoituksia muille perheenjäsenille.

”Vika on käyttöjärjestelmän rajapinnassa, ja korjaamme sitä parhaillaan. Vika koskee pitkiä, yhtäjaksoisia altistumistilanteita. Se ei vaikuta satunnaisten kohtaamisten seurantaan”, sanoo Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

Lisätietoa:

Koronavilkku.fi

Mika Salminen
johtaja
THL
puh. 029 524 8454 

Aleksi Yrttiaho
tiedonhallintajohtaja
THL
puh. 029 524 7671
aleksi.yrttiaho(at)thl.fi

Sami Köykkä 
teknologia-asiantuntija 
Solita
puh. 040 553 6962
sami.koykka(at)solita.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

De splittrade social- och hälsovårdstjänsterna på västkusten fungerar osmidigt när det gäller att möta klienternas behov av service – THL utvärderar social- och hälsovårdstjänsterna inom Åbo universitetssjukhus sjukvårdsdistrikt26.10.2020 08:00:00 EETTiedote

Social- och hälsovårdsservicen inom områdena Egentliga Finland, Satakunta och Vasa är splittrad. Det splittrade servicesystemet försämrar klienternas möjligheter att få den service de behöver i rätt tid och i tillräckligt god tid. Det här framgår av de utvärderingar av Institutet för hälsa och välfärd (THL) som publiceras idag.

Riskiryhmien influenssarokotukset ovat alkaneet – korona-aikana rokottautuminen on erityisen tärkeää26.10.2020 06:00:00 EETTiedote

Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää koronapandemian aikana. ”Samanaikaisesti sairastettu influenssa ja korona ovat huono yhdistelmä kenelle tahansa, mutta aivan erityisesti riskiryhmille. Sen vuoksi influenssarokotteen ottaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää. Rokote ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. Riskiryhmät saavat rokotteen maksutta Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Maksuttoman rokotteen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset raskaana olevat naiset sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri varusmiespalv

Jätevesitutkimus: Huumeiden käyttö oli ennätyslukemissa maaliskuussa lähes koko maassa, notkahti loppukeväästä ja jatkoi kasvuaan kesällä21.10.2020 02:00:00 EESTTiedote

THL:n jätevesitutkimukset osoittavat, että huumeiden käytössä on ollut ajallista ja alueellista vaihtelua kuluvan vuoden aikana. Kaikkiaan väestötason huumeiden käytön kasvu jatkunee myös tänä vuonna pidempiaikaisen kehityssuunnan mukaisesti. Amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme