HUS

Kehitteillä oleva virtuaaliapuri neuvoo psyykkisesti oireilevia nuoria

Jaa

Mielenterveystalo.fi-palvelun koekäytössä oleva, tekoälyyn perustuva virtuaaliapuri Milli kannustaa ja kertoo nuorelle, mistä hänen kannattaa hakea apua ahdistukseen tai masennukseen. Apurin kanssa pääsee myös arvioimaan oireiden vakavuutta.

Kun Milliksi nimetylle virtuaaliapurille kirjoittaa viestin ja kuvaa lyhyesti tilannettaan, se tarjoaa luotettavat vinkit avun piiriin. Kehitteillä oleva Milli on HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan psykiatrian Nuorten mielenterveystalon kaikille avoin ja ilmainen palvelu. Milliin voi tutustua osoitteessa mielenterveystalo.fi/nuoret.

Pilottikäytössä oleva Milli toimii kuin chat, mutta perustuu tekoälyyn ja automatiikkaan. Käyttäjän vastausten perusteella, se voi ohjata päivystäviin puhelimiin tai chatteihin, joissa nuori pääsee juttelemaan oikean ihmisen kanssa tai kehottaa hakeutumaan kouluterveydenhoitajalle tai päivystykseen.

Milli suosittelee myös verkossa tehtäviä omahoito-ohjelmia, joista voi saada helpotusta oloonsa jo kotona.

­”Avun määrän ei aina tarvitse olla suurta, jotta nuori pääsee eteenpäin ongelmansa kanssa”, sanoo yksi palvelun kehittäjistä sairaanhoitaja Janne Frimodig HUSin nuorisopsykiatriasta.

Suosittelee hakemaan apua ajoissa

Kehitteillä oleva Milli tarjoaa tietoa myös niille nuorille, jotka etsivät apua itsetunto-ongelmiin, kaverisuhteisiin, koulunkäyntiin ja yksinäisyyteen. Valtaosa nuorten lisääntyvistä mielenterveysongelmista liittyvät kuitenkin masennukseen ja ahdistukseen. Virtuaaliapuri neuvoo, miten toimia kriisitilanteessa, esimerkiksi itsetuhoisten ajatusten kanssa.

”Jos nuoret saadaan ajoissa oikean avun piiriin, yhtä monen ei ehkä tarvitsisi jonottaa erikoissairaanhoitoon”, sanoo Frimodig.

Neuvontaa myös öisin

Koekäytössä oleva virtuaaliapuri tarjoaa nuorille ympärivuorokautisen mahdollisuuden luotettavaan mielenterveysneuvontaan. Kesän aikana kerätty tilasto kertoo, että palvelua käytetään eniten myöhään illalla ja alkuyöstä. Ajankohtina, jolloin muutoin helposti eksytään keskustelupalstoille.

Pelkän tiedon jakamisen sijaan Milli pyrkii oikeaa keskustelua muistuttavaan käyttäjäkokemukseen.

”Keskustelumainen tilanne tuntuu intiimimmältä kuin pelkkä lukeminen”, kuvaa pilotista saatu käyttäjäpalaute.

Nuoret ovat osallistuneet virtuaaliapurin rakentamiseen. Jatkossa sitä ohjelmoidaan vastaamaan kysymyksiin myös nuorten tarkkaavaisuuden ongelmista, psykoottistyyppisistä oireista, syömishäiriöistä, ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Milli on pilottikäytössä vuoden 2019 loppuun saakka. Saatujen palautteiden perusteella jatketaan palvelun sertifiointia lääkinnälliseksi laitteeksi katsottavaksi ohjelmistoksi.

Mielenterveystalo on HUS Psykiatrian kehittämä kaikille avoin verkkopalvelu. Se tarjoaa nopean avun mielenterveys- ja päihdeasioissa tiedon, omahoito-ohjelmien ja palveluhakujen muodossa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Janne Frimodig, sairaanhoitaja
HUSin nuorisopsykiatrian psykososiaalisten hoitojen yksikkö
janne.frimodig@hus.fi
p. 050 427 2067

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme