Kehitteillä oleva virtuaaliapuri neuvoo psyykkisesti oireilevia nuoria
Kun Milliksi nimetylle virtuaaliapurille kirjoittaa viestin ja kuvaa lyhyesti tilannettaan, se tarjoaa luotettavat vinkit avun piiriin. Kehitteillä oleva Milli on HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan psykiatrian Nuorten mielenterveystalon kaikille avoin ja ilmainen palvelu. Milliin voi tutustua osoitteessa mielenterveystalo.fi/nuoret.
Pilottikäytössä oleva Milli toimii kuin chat, mutta perustuu tekoälyyn ja automatiikkaan. Käyttäjän vastausten perusteella, se voi ohjata päivystäviin puhelimiin tai chatteihin, joissa nuori pääsee juttelemaan oikean ihmisen kanssa tai kehottaa hakeutumaan kouluterveydenhoitajalle tai päivystykseen.
Milli suosittelee myös verkossa tehtäviä omahoito-ohjelmia, joista voi saada helpotusta oloonsa jo kotona.
”Avun määrän ei aina tarvitse olla suurta, jotta nuori pääsee eteenpäin ongelmansa kanssa”, sanoo yksi palvelun kehittäjistä sairaanhoitaja Janne Frimodig HUSin nuorisopsykiatriasta.
Suosittelee hakemaan apua ajoissa
Kehitteillä oleva Milli tarjoaa tietoa myös niille nuorille, jotka etsivät apua itsetunto-ongelmiin, kaverisuhteisiin, koulunkäyntiin ja yksinäisyyteen. Valtaosa nuorten lisääntyvistä mielenterveysongelmista liittyvät kuitenkin masennukseen ja ahdistukseen. Virtuaaliapuri neuvoo, miten toimia kriisitilanteessa, esimerkiksi itsetuhoisten ajatusten kanssa.
”Jos nuoret saadaan ajoissa oikean avun piiriin, yhtä monen ei ehkä tarvitsisi jonottaa erikoissairaanhoitoon”, sanoo Frimodig.
Neuvontaa myös öisin
Koekäytössä oleva virtuaaliapuri tarjoaa nuorille ympärivuorokautisen mahdollisuuden luotettavaan mielenterveysneuvontaan. Kesän aikana kerätty tilasto kertoo, että palvelua käytetään eniten myöhään illalla ja alkuyöstä. Ajankohtina, jolloin muutoin helposti eksytään keskustelupalstoille.
Pelkän tiedon jakamisen sijaan Milli pyrkii oikeaa keskustelua muistuttavaan käyttäjäkokemukseen.
”Keskustelumainen tilanne tuntuu intiimimmältä kuin pelkkä lukeminen”, kuvaa pilotista saatu käyttäjäpalaute.
Nuoret ovat osallistuneet virtuaaliapurin rakentamiseen. Jatkossa sitä ohjelmoidaan vastaamaan kysymyksiin myös nuorten tarkkaavaisuuden ongelmista, psykoottistyyppisistä oireista, syömishäiriöistä, ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.
Milli on pilottikäytössä vuoden 2019 loppuun saakka. Saatujen palautteiden perusteella jatketaan palvelun sertifiointia lääkinnälliseksi laitteeksi katsottavaksi ohjelmistoksi.
Mielenterveystalo on HUS Psykiatrian kehittämä kaikille avoin verkkopalvelu. Se tarjoaa nopean avun mielenterveys- ja päihdeasioissa tiedon, omahoito-ohjelmien ja palveluhakujen muodossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Janne Frimodig, sairaanhoitaja
HUSin nuorisopsykiatrian psykososiaalisten hoitojen yksikkö
janne.frimodig@hus.fi
p. 050 427 2067
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme