Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kehitysvammahuollon järjestäjien tehtävä yhteistyötä, jotta asiakkaan etu toteutuu palveluissa

Jaa

Kehitysvammalaissa palvelujen järjestämisvastuu on annettu erityishuoltopiireille. Saman lain mukaan myös kunnat voivat järjestää kehitysvammapalveluja. Lainsäädäntö edellyttää yhteistyötä kunnan ja kuntayhtymän välillä asiakkaan palveluista päätettäessä. Asiakkaan oikeus edellyttää, että palvelut järjestetään hänen yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle (Essote) ja Vaalijalan kuntayhtymälle 23.9.2021 ohjaustilaisuuden heidän pyynnöstään. Tilaisuudessa Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira keskustelivat Essoten ja Vaalijalan kuntayhtymän kanssa kehitysvammalain soveltamiseen liittyvästä tehtäväjaosta kuntayhtymien välillä. Tilaisuudessa käsiteltiin erityisesti toimijoiden kehitysvammalain mukaista rinnakkaista toimivaltaa ja lain edellyttämää yhteistyötä.

Essote ja Vaalijalan kuntayhtymä olivat pyytäneet ohjaustilaisuutta asiasta, koska poikkeuksellinen lainsäädäntö aiheuttaa haasteita palvelujen järjestämiselle uudistuvissa palvelurakenteissa.

Jo vuonna 1977 voimaan tulleen kehitysvammalain mukaan asiakkaan kotikunnalla ja erityishuoltopiirin kuntayhtymällä on rinnakkainen toimivalta kehitysvammapalvelujen järjestämisessä. Periaate on sosiaalihuollon järjestämisessä poikkeuksellinen ja liittyy kyseisen lain esitöiden mukaan siihen, että kehitysvammahuollon toteuttamisessa tarvittiin laaja-alaisempaa asiantuntijuutta kuin yksittäinen kunta pystyi järjestämään.

Suomi on jaettu erityishuoltopiireihin, joiden tehtäväksi on säädetty kuntien vastuulle kuuluvan kehitysvammahuollon järjestäminen. Lain mukaan myös kunnat voivat järjestää kehitysvammahuollon palveluja. Kunnat ovatkin alkaneet järjestää palveluja sekä valmistella palvelurakenteitaan myös sen johdosta, että tulevat hyvinvointialueet vastaavat kehitysvammahuollon palvelujen järjestämisestä.

"Itä-Suomen alueella on monenlaisia järjestelyjä kehitysvammahuollon järjestämiseksi jo nyt ja rinnakkaisen toimivallan soveltamisesta joudutaan tuon tuostakin käymään keskustelua sen varmistamiseksi, että asiakkaiden oikeus palveluihin toteutuisi joustavasti ja asianmukaisella tavalla", kertoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Satu Syrjälä.

Aluehallintovirasto ja Valvira ohjasivat Essotea ja Vaalijalan kuntayhtymää perehtymään entistä tarkemmin toistensa palveluihin ja menettelytapoihin niitä kehittäessään ja tekemään voimassa olevan lain mukaista yhteistyötä tilanteissa, joihin ei laissa ole yksityiskohtaisesti säädettyä toimintatapaa. Annetun ohjauksen mukaan lähtökohtana palvelujen järjestämisessä tulee yhteistyön lisäksi olla asiakkaan yksilöllisiin palvelutarpeisiin vastaaminen ja oikeuksien toteutuminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

sosiaalihuollon ylitarkastaja Satu Syrjälä, p. 0295 016 800
ylitarkastaja Taija Liukkonen, p. 0295 016 800
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään14.10.2021 12:52:49 EEST | Tiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme