Kepa ry

Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan

Jaa
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.

Samaan aikaan EU pyrkii käyttämään yhä suuremman osan kehitysavustaan muuttoliikkeen hallintaan.

Vaikka EU pysyttelee yhä maailman suurimpana kehitysyhteistyön rahoittajana, laski unionin kehitysapu 4 % vuodesta 2016 vuoteen 2017. Lähes viidesosa rahoituksesta ei kuitenkaan päätynyt kehittyviin maihin, sillä kehitysavuksi laskettiin esimerkiksi Euroopan sisäisiä pakolaiskuluja ja velkahelpotuksia.

Tällä hetkellä EU-maat ja -instituutiot neuvottelevat unionin budjetin raameista vuosille 2021-2027. Uusi monivuotinen rahoituskehys määrittelee myös EU:n kehitysavun. Uutena vahvana prioriteettina kehitysavulle nousee muuttoliike: Euroopan komissio on ehdottanut kaikesta kehitysavusta korvamerkittävän 10 % muuttoliikkeen hallintaan.

”EU on edelleen maailman suurin ja merkittävin toimija kehitysyhteistyössä. Vuosien 2021-2027 monivuotisessa rahoituskehyksessä tulee varmistaa, että näin on myös jatkossa. EU:n tulee huolehtia siitä, että sen kehitysyhteistyö keskittyy odotettujen tulosten tuottamiseen: köyhyyden vähentämiseen ja kestävän kehityksen edistämiseen kumppanimaissa”, linjaa Kehyksen vaikuttamistyön koordinaattori Jussi Kanner.

Suomi on alustavassa kannassaan kiitellyt komission muuttoliikepainotusta. Samaan aikaan myös Suomen rahoitus kehitysyhteistyöhön on laskussa: vuonna 2017 kehitysyhteistyöhön käytettiin enää 0,41 % bruttokansantulosta, kun vastaava luku oli vuonna 2016 0,44 % ja vuonna 2016 0,55 %. Laskuaan jatkaa myös Suomen rahoitus kaikista köyhimmille maille.

"On hienoa, että useimpien puolueiden ohjelmissa suhtaudutaan kehitysrahoituksen nostoon myönteisesti. Uuden hallituksen tulee laatia selkeä aikataulu ja suunnitelma kehitysrahoituksen turvaamiseksi yli hallituskausien. Kyseessä on strateginen ja inhimillinen investointi tulevaisuuteen”, sanoo Kepan ja Kehyksen muodostaman uuden kattojärjestön toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi.

Viime vuonna ainoastaan neljä EU-maata saavutti sitoumuksensa käyttää 0,7 % bruttokansantulostaan kehitysapuun. Tanskan, Luxemburgin, Ruotsin ja Iso-Britannian joukosta tippui Saksa, jonka kehitysapu laski juurikin vähentyneiden pakolaiskulujen myötä.

Euroopan suurimmat kehitysyhteistyöleikkaukset vuonna 2017 nähtiin Espanjassa, Itävallassa ja Unkarissa, sekä EU:n omassa kehitysavussa.

Eurooppalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö CONCORDin julkaisema AidWatch-raporttivertailee kaikkien EU-maiden kehitysyhteistyön määrää ja laatua. Raporttia on julkaistu vuodesta 2005 lähtien, ja Suomea koskevan osuuden laativat yhteistyössä Kepa ja Kehys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja


Jussi Kanner
Vaikuttamistyön koordinaattori, Kehys ry
+358 40 7544 883
jussi.kanner@kehys.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kepa ry
Kepa ry
Elimäenkatu 25–27 (5. krs)
00510 Helsinki

+358 9 584 233http://www.kepa.fi

Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kepa ry

EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote

Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.

Kehitysjärjestöt jakoivat 0,7 prosentin ruisleipäsiivuja töihin palaaville kansanedustajille4.9.2018 15:14:38 EEST | Tiedote

Syysistuntokauden ensimmäisenä päivänä kehitysjärjestöt muistuttivat kansanedustajia siitä, että Suomella on varaa tukea kehitysmaita. Ohuenohuet leipäviipaleet kuvasivat 0,7 prosentin osuutta, joka Suomen pitäisi kansainvälisen sitoumuksensa mukaisesti ohjata bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön. “Kehitysyhteistyömäärärahoja täytyy ruveta nostamaan, koska juurisyihin pitää ruveta todella puuttumaan”, sanoi ruisleipäsiivun vastaanottanut Sirkka-Liisa Anttila.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye