Keinoja jatkuvan oppimisen kehittämiseksi sosiaalialalla

Työelämän osaamisen tulee olla ajantasaista ja sitä tulee kehittää työelämän muutoksia ja uudistuksia ennakoiden. Elinikäisen oppimisen käsitteen rinnalla tai sen sijaan käytetään yhä enemmän jatkuvan oppimisen käsitettä. Jatkuvaa oppimista käsittelevissä kannanotoissa painotus on työikäisten opiskelu- ja oppimismahdollisuuksissa.
Kansalaisten sosiaali- ja terveydenhuoltoon kohdistamat odotukset sekä palveluiden ja tuen tarpeet uudistuvat ajan saatossa. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevaa uudistusta on työstetty vuosien ja jopa vuosikymmenien ajan, kertoo julkaisun toimittaja ja Diakin sosiaalialan yliopettaja Jari Helminen.
– Sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät eri ikäisten, eri elämänvaiheessa ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. He tekevät työtään erilaisissa toimintaympäristöissä, kuten asiakkaiden kodeissa, sosiaalisen asumisen yksiköissä ja toimistoissa.
Julkaisu tuo esille sosiaalialalla työskentelevien näkemyksiä siihen, miten jatkuvan oppimisen tarpeisiin vastataan sosiaalialalla ja miten jatkuvan oppimisen koulutuksilla voidaan tukea sosiaalialan osaamista.
Julkaisu ottaa huomioon vuonna 2019 pääministeri Sanna Marinin johdolla laaditun Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta -hallitusohjelman, jossa korostetaan vastaamista työn murroksesta ja digitalisaation etenemisestä johtuvista oppimistarpeista.
– Kehittämistoimenpiteitä tulee kohdentaa hallitusohjelman mukaan muun muassa elinikäisen oppimisen koulutusten ja koulutukseen ohjauksen palveluiden rakentamiseen. Tavoitteena on vahvistaa ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen, Helminen kertoo.
Julkaisu on osa Sote-alan ammattilaisen jatkuvan oppimisen tiekartta (SOTETIE) -projektia, joka käynnistyi syyskuussa 2019. Siinä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten käyttöön pyritään luomaan jatkuvaa oppimista edistävä digitaalinen toimintaympäristö, jota hankkeessa kutsutaan tiekartaksi. Digitaalinen toimintaympäristö avautuu marraskuussa 2021.
Julkaisusta hyötyvät sekä sosiaalialan työnantajat että työntekijät, mutta myös sosiaalialan ammattikorkeakoulusta järjestävät tahot. Julkaisu soveltuukin parhaiten mm. ammattikorkeakoulujen jatkuvan oppimisen koulutusten arviointiin ja kehittämiseen.
Julkaisutiedot:
Helminen, J. (2021). Jatkuvan oppimisen koulutukset ja osaamisen kehittämistarpeet sosiaalialalla. (Diak Työelämä 23). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-384-1
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme