Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Keinoja jatkuvan oppimisen kehittämiseksi sosiaalialalla

Jaa
Jatkuvan oppimisen avulla voidaan tehokkaasti varmistaa, että sosiaalialan ammattilaisilla on osaamista, jolla he vastaavat kansalaisten palvelujen ja tuen tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla myös tulevaisuudessa. Diakin uusi julkaisu esittelee keinoja jatkuvan oppimisen kehittämiseksi sosiaalialoilla.

Työelämän osaamisen tulee olla ajantasaista ja sitä tulee kehittää työelämän muutoksia ja uudistuksia ennakoiden. Elinikäisen oppimisen käsitteen rinnalla tai sen sijaan käytetään yhä enemmän jatkuvan oppimisen käsitettä. Jatkuvaa oppimista käsittelevissä kannanotoissa painotus on työikäisten opiskelu- ja oppimismahdollisuuksissa. 

Kansalaisten sosiaali- ja terveydenhuoltoon kohdistamat odotukset sekä palveluiden ja tuen tarpeet uudistuvat ajan saatossa. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevaa uudistusta on työstetty vuosien ja jopa vuosikymmenien ajan, kertoo julkaisun toimittaja ja Diakin sosiaalialan yliopettaja Jari Helminen. 

– Sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät eri ikäisten, eri elämänvaiheessa ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. He tekevät työtään erilaisissa toimintaympäristöissä, kuten asiakkaiden kodeissa, sosiaalisen asumisen yksiköissä ja toimistoissa.  

Julkaisu tuo esille sosiaalialalla työskentelevien näkemyksiä siihen, miten jatkuvan oppimisen tarpeisiin vastataan sosiaalialalla ja miten jatkuvan oppimisen koulutuksilla voidaan tukea sosiaalialan osaamista. 

Julkaisu ottaa huomioon vuonna 2019 pääministeri Sanna Marinin johdolla laaditun Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta -hallitusohjelman, jossa korostetaan vastaamista työn murroksesta ja digitalisaation etenemisestä johtuvista oppimistarpeista.  

– Kehittämistoimenpiteitä tulee kohdentaa hallitusohjelman mukaan muun muassa elinikäisen oppimisen koulutusten ja koulutukseen ohjauksen palveluiden rakentamiseen. Tavoitteena on vahvistaa ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen, Helminen kertoo. 

Julkaisu on osa Sote-alan ammattilaisen jatkuvan oppimisen tiekartta (SOTETIE) -projektia, joka käynnistyi syyskuussa 2019. Siinä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten käyttöön pyritään luomaan jatkuvaa oppimista edistävä digitaalinen toimintaympäristö, jota hankkeessa kutsutaan tiekartaksi. Digitaalinen toimintaympäristö avautuu marraskuussa 2021. 

Julkaisusta hyötyvät sekä sosiaalialan työnantajat että työntekijät, mutta myös sosiaalialan ammattikorkeakoulusta järjestävät tahot. Julkaisu soveltuukin parhaiten mm. ammattikorkeakoulujen jatkuvan oppimisen koulutusten arviointiin ja kehittämiseen. 

Julkaisutiedot: 

Helminen, J. (2021). Jatkuvan oppimisen koulutukset ja osaamisen kehittämistarpeet sosiaalialalla. (Diak Työelämä 23). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-384-1 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diakille huippuarvosanat yhteistyökumppaneilta: ”Vahva kumppanuuksiin panostaminen kantaa hedelmää”27.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Diak on saanut yhteistyökumppaneiltaan erinomaiset arviot tuoreessa sidosryhmätutkimuksessaan. T-median toteuttaman Luottamus & Maine -tutkimuksen mukaan Diakin kokonaismaine kumppaneiden keskuudessa on erittäin hyvällä tasolla. Tulokset heijastavat laajaa tukea ja luottamusta, jonka taustalla on pitkäjänteinen kumppanuustyö, uskoo toimitusjohtaja-rehtori Elina Juntunen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye