Kekrinä on lupa leikkiä ja hassutella

Jaa

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on julkaissut kekriperinteestä kumpuavia kekrileikkejä. Muun muassa jytyn jauhamista, kekrikeinumista ja kurkisilla oloa kuvaillaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankissa. Kekri on hassuttelun ja hauskanpidon aikaa!

Syyskuun puolivälistä marraskuun alkuun ajoittuva sadonkorjuukauden juhlinta on löytänyt tiensä takaisin suomalaisten vuotuisjuhlakalenteriin. Kekri näkyy meillä nykyisin yhteisöllisinä kyläjuhlina sekä ruokaa ja juomaa, kulttuuria, musiikkia ja mytologiaa yhdistävinä erilaisina tapahtumina.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on tehnyt töitä kekritietoisuuden lisäämiseksi vuodesta 2009 lähtien. Tänä vuonna säätiön toimesta tutkittiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoja ja löydettiin kekriin liittyviä, jo unohtuneitakin leikkiperinteitä. Leikkejä uudistettiin tähän päivään sopiviksi kekrileikeiksi yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa.

Perinteisesti kekrinä oli lupa hassutella ja kääntää tavanomaiset roolit ylösalaisin. Naamioituminen, keinuminen sekä piiri- ja hippaleikit kuuluivat keskeisesti kekrin viettoon. Leikkien aiheina olivat arkiset työt kuten nauriiden viljely, paimenessa oleminen ja jauhaminen. Leikki oli kaikkien ikäpolvien huvia, mutta erityisesti se kuului osaksi nuorten seurustelua. Nuoret leikittelivät myös pukeutumalla kekripukiksi ja kekrittäriksi. Kekripukki ja kekrittäret kiersivät aamusta alkaen talosta taloon kestitsemistä pyytäen.

Kekrin aikaan sopivia leikkejä löytyy MLL:n Leikkipankista (hakusanana Talonpoikaiskulttuurisäätiö): www.leikkipankki.fi

Ammattilaisille ja opetukseen sopivat aineistot löytyvät MLL:n tehtäväkorteista:
https://www.mll.fi/ammattilaisille/kouluille-ja-oppilaitoksille/tukioppilastoiminta/tehtavakortit/


Lisätietoa kekrileikeistä:
https://leikkipaiva.fi/leikki-kuuluu-kekriin/?fbclid=IwAR1jaCRvKlsQAGwJQTCPcXbURJElAm-1G7tmjEkfpCyOD6zb8XCxnk7s_3E

Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekri-sivusto: www.kekri.fi

Yhteydenotot Anna Rauhalaan, anna.rauhala(at)helsinki.fi, puh. +358 50 546 0483

Tietoa kekrin vietosta ja kekriperinteistä, säätiön kekriasiantuntija ja tietokirjailija Juha Kuisma, juha.kuisma(at)elisanet.fi, puh. +358 45 884 7884

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Rauhala
anna.rauhala(at)helsinki.fi
puh. +358 50 546 0483

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Talonpoikaiskulttuurisäätiö
PL 510
00101 Helsinki

http://www.talonpoikaiskulttuurisaatio.fi

Lisätietoa kekriperinteestä:

Kekrin juuret ovat yleiseurooppalaisessa, auringon kiertoon pohjautuneessa maanviljelyskulttuurissa. Samaa alkuperää olevilla sadonkorjuujuhlilla on erilaisia ilmenemismuotoja ympäri maailmaa, joista tunnetuimmat ovat Halloween ja Oktoberfest. Sadon valmistumisen lisäksi kekrinä juhlittiin vuoden vaihtumista, jolloin tämän ja tuonpuoleisen maailman raja oli ohut ja vainajat olivat liikkeellä. Menneitä sukupolvia muistettiin ja heidän toivottiin olevan suopeita elävien toimille tulevana vuonna. Tulimagia, kekritulet, soihdut sekä naurislyhtyjen heijastama valo toivat suojaa tuonpuoleista väkeä vastaan. Kristilliset Pyhäinmiesten päivä ja Kuolleiden päivä (Día de Muertos) vainajien muistamisineen pohjaavat nekin vanhempaan kekrin juhlaperinteeseen.

Kekrinä väki kokoontui yhteen juhlimaan, mässäilemään ja tarinoimaan. Pöydät notkuivat eikä juoma loppunut kesken. Kekrinä alkoi myös palkollisten vapaaviikko. Joulu- ja nuuttipukkien esi-isät, kekripukit, kulkivat talosta taloon juomaa ja ruokaa kerjäten sekä kepposia tehden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Raitiovaunuajelu Böndespora käynnistää Talonpoikaiskulttuurisäätiön juhlavuoden14.5.2018 11:35:54 EEST | Tiedote

Talonpoikaiskulttuurisäätiö täyttää 80 vuotta ja vuosi on täynnä ohjelmaa! Juhlavuosi avataan Böndespora -ratikka-ajelulla Helsingissä 21.toukokuuta. Samana päivänä käynnistyy myös PIENIÄ PONNISTUKSIA - SUURIA SAAVUTUKSIA kirjoituskilpailu kestävästä kehityksestä. Säätiön Youtube-kanavalla taas julkaistaan joka kuukausia videoita uuden talonpoikaiskulttuurin kasvoista.

Parasta syyssadon antimista - Kekri-reseptikilpailu ruokabloggareille8.9.2017 14:27:20 EEST | Tiedote

Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestää 11.9 - 5.11.2017 ruokabloggareille avoimen kekri-reseptikilpailun, jossa etsitään maittavimpia tarjoiluja syksyn kekrikemuihin. Kekri on vanha suomalainen syys- ja sadonkorjuujuhla, jonka ytimen muodostavat luonnollinen vuodenkierto, hyvä ruoka sekä yhteisöllisyys. Kekrin parhaissa herkuissa maistuvat kotimaiset, satokauden mukaiset raaka-aineet, joista nautitaan yhdessä hyvässä seurassa. Kilpailuun voi laatia aterian, jonkun sen osan tai vaikkapa valikoiman naposteltavia illanistujaisiin. Resepti voi ammentaa perinteistä, mutta se voi olla myös kokeileva ja persoonallinen. Tärkeintä on, että lopputuloksessa maistuu kotimainen syksy.