Hyvinvointiala HALI ry

Kela-korvausten leikkaus kurittaa pienituloisia ja pidentää jonoja entisestään

Jaa
Eniten leikkauspäätöksestä kärsivät pieni- ja keskituloiset, joiden on pakko käyttää yksityisiä palveluja silloin, kun julkisia palveluja ei ole saatavilla, sanoo HALIn johtaja Hanna-Maija Kause.

Hallitus on lähettänyt lausunnoille esityksen Kela-korvausten leikkaamisesta ensi vuoden alusta lähtien. Yksityisen hoidon korvaukset noin puolittuvat, ja niihin tulee yksi yhtenäinen taksa. Sairaanhoitokorvausten tutkimuksen ja hoidon korvaukset poistuvat lukuun ottamatta joitain mielenterveyden ja suun terveyden palveluja. Jatkossa kaikista yleis- ja erikoislääkärin vastaanottokäynneistä saisi saman, noin kahdeksan euron korvauksen. Lääkärin tekemien toimenpiteiden korvattavuus poistuisi pääosin kokonaan.

− Esitys oli odotettu, vaikkakaan ei ilolla. Hoitoon pääsyä ei tässä tilanteessa pitäisi vaikeuttaa, toteaa Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujen johtaja Hanna-Maija Kause.

− Hoitoon pääsy on historiallisen huonolla tolalla koronan aiheuttaman hoitovelan ja sote-alan pahenevan henkilöstöpulan takia. Uusien hyvinvointialueiden järjestäytyminen hankaloittaa palvelujen tuottamista. Lisäksi hallitus päätti siirtää hoitotakuun voimaantuloa. Ukrainan sodan vaikutukset ovat tulleet vielä tähän päälle kiihtyneen inflaation muodossa. Kela-korvausten romuttaminen vaikeuttaa ihmisten palveluiden saantia ja julkisen talouden tilaa, Kause jatkaa.

Eniten päätöksestä kärsivät ne pieni- ja keskituloiset, joiden on pakko käyttää yksityisiä palveluja silloin, kun julkisia palveluja ei ole saatavilla.

− Esimerkiksi gynekologisia, ortopedisia tai silmäterveyden palveluja ei julkiselta saa, ja muutoinkin jonotusajat ovat pidentyneet. Kela-korvausten leikkaamisen sijaan pitäisi tarkastella sitä, miten yksityisen hoidon korvauksia voitaisiin kohdentaa nykyistä tehokkaammin paikkaamaan julkisten palvelujen katvealueita, Kause ehdottaa.

Kunnilla, jatkossa hyvinvointialueilla, on terveydenhuoltolaissa velvoite järjestää palvelut lain mukaisissa enimmäisajoissa.

− Jos julkinen järjestäjä ei pysty tuottamaan palveluja määräajassa omin voimin, palvelut pitää hankkia muilta palveluntuottajilta. Kela-korvausten leikkaaminen uhkaa pidentää julkisen hoitojonoja entisestään. Hoito- ja hoivavelkaa pitää purkaa, ja julkisella vallalla on tässä vastuunsa kannettavana, Kause muistuttaa.

Lisätiedot:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

050 566 7949

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Kunnat säästävät yksityisellä varhaiskasvatuksella – erityisesti alle 3-vuotiaiden asema huono4.5.2023 06:55:00 EEST | Tiedote

HALIn tekemän selvityksen mukaan varhaiskasvatus kuntien omissa yksiköissä on paikoitellen lähes puolet kalliimpaa kuin sama palvelu yksityisissä päiväkodeissa. Kunnat määrittelevät varhaiskasvatuksessa käytettävän palvelusetetelin arvon niin alhaiseksi, että yritysten toiminta on vaarantunut. Palvelusetelin liian matala arvo heikentää etenkin alle 3-vuotiaiden oikeutta turvalliseen varhaiskasvatukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme