Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kelirikkokausi on alkanut Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sorateillä

Jaa

Kelirikkokausi on alkanut Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Sään nopea lämpeneminen ja yöpakkasten väistyminen ovat käynnistäneet kelirikkokauden. Varsinkin Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa esiintyy paljon pintakelirikkoa, joka näkyy tien pinnan pehmenemisenä.

Kelirikkoa pyritään ehkäisemään madaltamalla aurausvallit riittävän ajoissa ja tekemällä sohjo-ojat joiden avulla ohjataan vesi pois tieltä. Kelirikosta varoittavat merkit asennetaan kelirikosta kärsiville teille. Hoitourakoitsijat tarkastavat kelirikkoiset tiet ja lisäävät karkeaa kulutuskerrosmursketta pahimmille pintakelirikkokohdille.

Tien pinnan sulaessa soratien pintaosa pehmenee. Pahin pintakelirikkovaihe kestää yleensä noin kaksi viikkoa. Sulamisen edetessä tien runkoon alkaa runkokelirikkovaihe. Runkokelirikossa tien rungon sulaessa jää rakenteeseen vettä, joka ei pääse poistumaan tien sivuille tai alas. Tästä johtuen tien kantavuus heikkenee. Kelirikkoisia teitä ei pystytä pitämään normaalissa laatutasossa, joten tiellä liikkujien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Pahimmin kelirikosta kärsiville teille joudutaan asettamaan painorajoituksia. Painorajoitusten tarkoituksena on turvata elintärkeät kuljetukset ja estää teiden vaurioituminen raskaiden kuljetusten vuoksi. Yleisimmin käytettävä painorajoitus on 12 tonnia. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on viime vuosina painorajoitettu keväisin sorateitä 60–300 km ja ohuesti päällystettyjä teitä 50–60 km. Painorajoitukset poistetaan, kun tien runko on sulanut ja tien kantavuus on palannut normaaliksi. Yleensä kelirikko on ohi kesäkuun alkuun mennessä.

Alueellisia eroja voi kuitenkin olla ja kevään sää vaikuttaa kelirikon kehittymiseen ja teiden painorajoituksiin. Kelirikkoa helpottaa aurinkoinen ja tuulinen sää, sekä yöpakkaset. Sen sijaan sateinen ja pilvinen sää pehmentää soratiet nopeasti.

Voimassa olevat painorajoitukset löytyvät Fintrafficin Liikennetilanne-verkkosivulta sekä lisätietoa teiden painorajoituksista ja kelirikosta Väyläviraston verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tienpidon asiantuntija Ari Junkkari, puh. 0295 038 276, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Maanrakennustöitä Tyrnävällä ja Lumijoella kesäkaudella 202218.5.2022 14:38:19 EEST | Tiedote

Tietyöt aiheuttavat Tyrnävällä ja Lumijoella haittaa touko-lokakuun välisenä aikana. Tyrnävällä parannetaan maantietä 827 (Vanhatie) välillä Kunnankuja - Meijeritie. Rakentamiseen sisältyy ajoradan sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien parantaminen, linja-autopysäkkien siirtäminen, kuivatuksen ja valaistuksen parantaminen sekä pintarakenteiden ja istutusten uusiminen. Lumijoella rakennetaan maantien 18622 (Ukuranperäntie) viereen kevyenliikenteen väylää noin kilometrin verran, parannetaan kuivatusta ja valaistusta sekä uusitaan päällyste Ukuranperäntielle noin 400 metrin matkalla.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa toimijoita selvittämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajon vaikutuksia ja tarvittavia tukitoimia (Pohjois-Pohjanmaa)13.5.2022 11:15:45 EEST | Tiedote

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasajolla on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoille ja työllisyydelle. Vaikutukset heijastuvat myös laajemmalle alueelle. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa alueen viranomaisia ja Hanhikivi-hankkeen toimijoita selvittämään tarvittavien tukitoimien laajuutta. Työryhmien tavoitteena on löytää keinoja elinkeinoille ja työvoimalle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. Toimintamalli perustuu työ- ja elinkeinoministeriön äkillisten rakennemuutosten hallinnan konseptiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme