Kemian nobelisti Sir John Walkerille Helsingin yliopiston hopeinen ansiomitali

Kemian Nobel-palkinnon vuonna 1997 saaneelle brittiläiselle Sir John Walkerille on ojennettu Helsingin yliopiston hopeinen ansiomitali. Sir John Walker toimi Biotekniikan instituutin tieteellisessä arviointitoimikunnassa vuosina 1999–2018. Tuona aikana hän oli mukana kymmenenessä arviontikierroksessa, ja punnitsi yhteensä noin sadan tutkimusryhmän johtajan tieteellistä menestystä ja mahdollisuuksia edetä urallaan.
Sir John Walker syntyi Iso-Britannian Halifaxissa vuonna 1941 ja väitteli filosofian tohtoriksi Oxfordissa 1969. Fred Sanger kutsui hänet 1970-luvun puolivälissä töihin Cambridgessä sijaitsevan molekyylibiologian lääketieteellisen tutkimusneuvoston laboratorioon, missä hän työskenteli muun muassa DNA:n molekyylirakenteen selvittäneen Francis Crickin kanssa.
Professori Walkerin tutkimus on selvittänyt atomitasolla mekanismin, jolla solujen välttämättömän energianlähteen, adenosiinitrifosfaatin (ATP), synteesi tapahtuu. Hänelle ja Paul D. Boyerille myönnettiin kemian Nobel-palkinto vuonna 1997 näistä tutkimuksista.
Monia muita kansainvälisiä arvopalkintoja kerännyt Sir John Walker sai ritarin arvon 1999 ansioistaan molekyylibiologian saralla.
___________________
Helsingin yliopiston ansiomitali
Kalervo Kallion vuonna 1957 suunnitteleman Helsingin yliopiston ansiomitalin etusivulla on nuorukaisen ja neidon profiilikuvat sekä heidän takanaan ikään kuin tiennäyttäjänä "tieteen muusa" laakerinlehvä kädessään. Taustalla on Helsingin yliopiston päärakennus.
Takasivun aiheena on yliopiston 1700-luvulta periytyvä sinetti, jonka nykyinen muoto vahvistettiin 1919. Sinettiin on sittemmin lisätty Vapaudenristin Ritarikunnan merkki, joka myönnettiin yliopistolle 1940.
Suomen itsenäistyttyä käyttöön otettu nimi "Helsingin yliopisto" on sinetissä latinankielisessä muodossa VNIVERSITAS HELSINGIENSIS. Sinetin kuvion muodostaa barokkikartussin ympäröimä ovaali kilpi, jossa on kirjoitus A(nno) MDCXL/ABOE/COND(ita), "Perustettu 1640 Turussa", sekä yläpuolella Jumalan säteilevä nimi hepreaksi kirjoitettuna.
Kartussia kehystävät runsaudensarvet ja laakerinoksat, ja sen päällä on kuninkaallinen kruunu viittauksena yliopiston varhaisempaan historiaan ja sen perustajaan, kuningatar Kristiinaan.
Ansiomitalia jaetaan konsistorin 1979 ja rehtorin 2012 vahvistamien sääntöjen mukaisesti. Pronssinen mitali voidaan myöntää "ulkomaiselle vieraalle tai asiantuntijalle, virasta eroavalle pitkään palvelleelle yliopiston opettajalle tai virkamiehelle, yliopiston etua, siellä harjoitettavaa tutkimusta ja opetusta merkittävästi edistäneille yhteisöille tai yksityisille, yliopiston tiedekunnissa vihittäville kunniatohtoreille sekä muille vastaaville henkilöille tai yhteisöille, joita yliopisto halua tällaisella huomionosoituksella kiittää, kunnioittaa tai palkita".
Hopeamitali myönnetään vastaavin perustein erityisen suurista ansioista sekä erityisen kunnioituksen tai kiitollisuuden osoituksena.
Yliopiston hopeista mitalia on jaettu vuodesta 1979 noin 150 kappaletta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopisto, Kustaa Multamäki, kustaa.multamaki@helsinki.fi, puh. 050 448 0934
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme