Helsingin yliopisto

Kemian nobelisti Sir John Walkerille Helsingin yliopiston hopeinen ansiomitali

Jaa

Sir John Walkerille myönnettiin Helsingin yliopiston hopeinen mitali hänen ansioistaan Biotekniikan instituutin tieteellisen arviontitoimikunnan jäsenenä vuosina 1999–2018.

Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä (oik.) ojensi Sir John Walkerille Helsingin yliopiston hopeisen mitalin. Kuva: Veikko Somerpuro
Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä (oik.) ojensi Sir John Walkerille Helsingin yliopiston hopeisen mitalin. Kuva: Veikko Somerpuro

Kemian Nobel-palkinnon vuonna 1997 saaneelle brittiläiselle Sir John Walkerille on ojennettu Helsingin yliopiston hopeinen ansiomitali. Sir John Walker toimi Biotekniikan instituutin tieteellisessä arviointitoimikunnassa vuosina 1999–2018. Tuona aikana hän oli mukana kymmenenessä arviontikierroksessa, ja punnitsi yhteensä noin sadan tutkimusryhmän johtajan tieteellistä menestystä ja mahdollisuuksia edetä urallaan.

Sir John Walker syntyi Iso-Britannian Halifaxissa vuonna 1941 ja väitteli filosofian tohtoriksi Oxfordissa 1969. Fred Sanger kutsui hänet 1970-luvun puolivälissä töihin Cambridgessä sijaitsevan molekyylibiologian lääketieteellisen tutkimusneuvoston laboratorioon, missä hän työskenteli muun muassa DNA:n molekyylirakenteen selvittäneen Francis Crickin kanssa.

Professori Walkerin tutkimus on selvittänyt atomitasolla mekanismin, jolla solujen välttämättömän energianlähteen, adenosiinitrifosfaatin (ATP), synteesi tapahtuu. Hänelle ja Paul D. Boyerille myönnettiin kemian Nobel-palkinto vuonna 1997 näistä tutkimuksista.

Monia muita kansainvälisiä arvopalkintoja kerännyt Sir John Walker sai ritarin arvon 1999 ansioistaan molekyylibiologian saralla.

___________________

Helsingin yliopiston ansiomitali

Kalervo Kallion vuonna 1957 suunnitteleman Helsingin yliopiston ansiomitalin etusivulla on nuorukaisen ja neidon profiilikuvat sekä heidän takanaan ikään kuin tiennäyttäjänä "tieteen muusa" laakerinlehvä kädessään. Taustalla on Helsingin yliopiston päärakennus.

Takasivun aiheena on yliopiston 1700-luvulta periytyvä sinetti, jonka nykyinen muoto vahvistettiin 1919. Sinettiin on sittemmin lisätty Vapaudenristin Ritarikunnan merkki, joka myönnettiin yliopistolle 1940.

Suomen itsenäistyttyä käyttöön otettu nimi "Helsingin yliopisto" on sinetissä latinankielisessä muodossa VNIVERSITAS HELSINGIENSIS. Sinetin kuvion muodostaa barokkikartussin ympäröimä ovaali kilpi, jossa on kirjoitus A(nno) MDCXL/ABOE/COND(ita), "Perustettu 1640 Turussa", sekä yläpuolella Jumalan säteilevä nimi hepreaksi kirjoitettuna.

Kartussia kehystävät runsaudensarvet ja laakerinoksat, ja sen päällä on kuninkaallinen kruunu viittauksena yliopiston varhaisempaan historiaan ja sen perustajaan, kuningatar Kristiinaan.

Ansiomitalia jaetaan konsistorin 1979 ja rehtorin 2012 vahvistamien sääntöjen mukaisesti. Pronssinen mitali voidaan myöntää "ulkomaiselle vieraalle tai asiantuntijalle, virasta eroavalle pitkään palvelleelle yliopiston opettajalle tai virkamiehelle, yliopiston etua, siellä harjoitettavaa tutkimusta ja opetusta merkittävästi edistäneille yhteisöille tai yksityisille, yliopiston tiedekunnissa vihittäville kunniatohtoreille sekä muille vastaaville henkilöille tai yhteisöille, joita yliopisto halua tällaisella huomionosoituksella kiittää, kunnioittaa tai palkita".

Hopeamitali myönnetään vastaavin perustein erityisen suurista ansioista sekä erityisen kunnioituksen tai kiitollisuuden osoituksena.

Yliopiston hopeista mitalia on jaettu vuodesta 1979 noin 150 kappaletta.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin yliopisto, Kustaa Multamäki, kustaa.multamaki@helsinki.fi, puh. 050 448 0934

Kuvat

Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä (oik.) ojensi Sir John Walkerille Helsingin yliopiston hopeisen mitalin. Kuva: Veikko Somerpuro
Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä (oik.) ojensi Sir John Walkerille Helsingin yliopiston hopeisen mitalin. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa
Helsingin yliopiston hopeinen mitali.
Helsingin yliopiston hopeinen mitali.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme