Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuuden ja Ammattiliitto Pron välinen työehtosopimusratkaisu hyväksyttiin

Jaa
Kemianteollisuuden ja Ammattiliitto Pron neuvottelutulos kemianalan toimihenkilöitä koskevasta työehtosopimuksesta on tänään hyväksytty molempien tahojen hallinnoissa. Sopimuksen piirissä on noin 9 000 toimihenkilöä. Sopimuskausi on 2 vuotta.

Sopimus koskee kemianalan toimihenkilöitä. 

Sopimuskausi ja palkkaratkaisu
Työehtosopimus ovat voimassa 7.2.2023 – 31.12.2024 välisen ajan.

Aikaisempien vuosien tapaan paikallisesti voidaan sopia palkankorotuksen suuruus, ajankohta ja palkantarkistusten toteutustapa. Lisäksi nyt myös voidaan sopia kertaerästä ja myöhennyskorvauksesta toisin.

Jos paikallisesti ei päästä sopimukseen, palkat nousevat kemianalan toimihenkilösopimuksen piirissä olevilla hyvin samantapaisesti kuin Kemianteollisuuden jo saavutetuissa Teollisuusliiton sopimusratkaisuissa. Ratkaisu on viennin avausten mukainen.

Palkkoja korottava vaikutus sopimuskaudella on 5,7 %. Tämän lisäksi maksetaan 400 euron kertaerä.

Vuonna 2023:
- 1.9. palkkoja korotetaan yleiskorotuksella 2,2 prosenttia

- maaliskuussa maksetaan 400 euron kertaerä ja kesäkuussa palkankorotuksen 5 kk myöhennystä kompensoiva 400 euron myöhennyskorvaus

Vuonna 2024:
- Pääluottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun korvauksia korotetaan 1.1.2024 alkaen 5,0 %.
- 1.4.:
- palkkoja korotetaan 3,1 %:n yleiskorotuksella ja 0,4 %:n yrityskohtaisella erällä
- vuorolisät ja palvelusvuosilisät korottuvat 3,5 %

Tänään saavutettu ratkaisu kemianalan toimihenkilöiden osalta ottaa huomioon Kemianteollisuuden eri toimialojen yritysten hyvin erilaisen tilanteen ja erityisesti pk-yritysten tilanteen.  Osalla yrityksistä menee paremmin, osalla lomautuksia on jo käynnissä tai niitä on tulossa.

Työehtosopimuksen tekstikysymysten osalta voi todeta, että myös toimihenkilöiden osalta otettiin edistysaskelia työehtosopimuksen kehittämisessä ja joustavoittamisessa mm. työaikojen suhteen.  Lisäksi otettiin merkittävä askel uudistusten tiellä. Viime syksynä lanseerattu kemianteollisuuden oppisopimusmalli työntekijöille saa jatkoa, kun nuorille rakennetaan vastaavanlainen malli toukokuun loppuun mennessä laboranttipuolelle Ammattiliitto Pron kanssa.

Iso asia on myös, että niin Teollisuusliitto kuin Ammattiliitto Pro sekä toivottavasti myös Ylempien toimihenkilöiden YTN neuvottelutuloksen synnyttyä lähtevät yhdessä pohtimaan, miten työelämässä alan henkilöstö jaksaisi pidempään, ja miten myös jo eläkkeellä olevien, mutta työelämään halukkaiden panosta voitaisiin alalla jatkossa hyödyntää paremmin.

Hyvät neuvottelusuhteet kantoivat lakonuhasta huolimatta ratkaisuun. 13.2. ilmoitettu lakon uhka sekä toimihenkilöiden osalta jo aiemmin alkanut ylityökielto peruuntuvat ratkaisun hyväksymisen johdosta.

Haluamme kiittää Ammattiliitto Pron kemianteollisuuden neuvottelijoita rakentavista keskusteluista matkan varrella sekä siitä ymmärryksestä, jota neuvotteluosapuolemme omaavat myös yrityskentän haasteista.

Neuvottelut ovat vielä kesken seuraavien toimihenkilösopimusten osalta:
- Lasikeraamisen teollisuuden toimihenkilösopimus
- Kenkä- ja nahkateollisuuden ja kultaseppäteollisuuden sekä harja- ja sivellinalan toimihenkilösopimus
- Kumiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus
- Fiskars Finland Oy Ab:n toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus

Näiden osalta tiedotamme erikseen, kunhan neuvottelutulokset ovat syntyneet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

https://www.kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu
Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs
Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmä maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän tavoitteita onnistuneina.

Kutsu: Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu, infotilaisuus ti 21.3. klo 9–10 (Teams)20.3.2023 10:05:44 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. TKI-toiminnan merkitys on kemianteollisuudessa huomattava, ja ala on yksi eniten tohtoreita työllistävistä toimialoista. Silti Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmän maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän asettamia tavoitteita, mm. TKI-investointien nostamista 4:ään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä, onnistuneina.

Kemianteollisuus ja Akkuteollisuus kummastelevat OKM:n viimeviikkoista päätöstä tyrmätä englanninkielinen koulutuslinja16.3.2023 15:31:09 EET | Tiedote

Vaasan ammattiopisto Vamia haki järjestämislupaa sähköautomaatioalan perustutkinnolle englannin kielellä. Hakemukselle ovat ilmaisseet tukensa useat Vaasassa toimivat kansainväliset yritykset sekä esimerkiksi Kemianteollisuus ry ja Akkuteollisuus ry. Sähköautomaatioala on myös Vaasaan tulevien akkuteollisuuden investointien kannalta erittäin merkityksellinen. Yllätys oli suuri, kun opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ei myöntänyt järjestämislupaa englanninkieliselle koulutukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme